karczma polany

{{headerMessage}}
Do Karczmy Polany w Kościelisku zajrzałam z wrodzonej ciekawości. Chciałam się dowiedzieć, co dają tam do jedzenia i jakie są ceny po tvn-owskich "Kuchennych rewolucjach"*. Tłum turystów, który Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pewnie pamiętacie, że w kwietniu tego roku, przy okazji konkursu BlogerChef, spędziłam kilka dni w moich ukochanych górach? Poza wyjściami na tatrzańskie szlaki, udało mi się znaleźć chwilę na wizytę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Recenzji wyjazdowych ciąg dalszy...Do Polan wracamy już trzeci raz. Nie zraziły mnie nawet coraz gorsze ostatnio opinie na Gastronautach. Mam wrażenie, że albo część komentujących chce prześcignąć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret! Składniki: bundz (ser owczy) – Zobacz więcej
Kuchenne Atelier
Kuchenne Atelier Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Atelier
Bieszczadzka zima...

Bieszczadzka zima... 572

0
{{headerMessage}}
, z podejrzanym wzrokiem że chcę wyciągnąć tajemnicę chyba :-), powiedziała tylko że jest smażony na głębokim oleju... co trudne do odgadnięcia nie było. Podawany standardowo z jagodami, opruszony Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
dieta po góralsku ...

dieta po góralsku ... 132

0
{{headerMessage}}
Dziś wysyłam do Was kolejne " kartki z podróży " ... Poranek przywitał nas pięknym słońcem ... droga wiodła nas ku Polanie Chochołowskiej... " Jest takie gniazdo . Bez dna . W glob się tam wnika Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Każda szanująca się karczma góralska ma w swoim menu placek po zbójnicku. Jak wiadomo, jest to zwykle placek ziemniaczany polany solidną ilością sosu przyrządzonego z mięsa wołowego z dodatkami. Ktoś, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nim jeszcze zaczęłam prowadzić blog często zaglądałam na strony Negresci autorki bloga Prowincja w globalnej wiosce. Znalazłam tam świetny przepis na schab po staropolsku z "Karczmy pod Kluką". Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stali czytelnicy bloga wiedzą, że kiedy nie ma mnie w domu na lubelskiej wsi lub w mieszkaniu w Warszawie, to albo wiszę gdzieś na tatrzańskiej skale udając, że umiem się wspinać, albo biegam z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(12km w obie strony) Kiry (wejście do Doliny Kościeliskiej) -> polana Wyżnia Kira Miętusia -> Cudakowa Polana -> polana Stare Kościelisko -> Polana Pisana -> Schronisko na Hali Ornak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miniony weekend spędziliśmy w sercu Puszczy Białowieskiej. Przywieźliśmy tam nasze pomysły na czerwcowe menu. Próbowaliśmy też miejscowych przysmaków i poczuliśmy, co znaczy kresowa gościnność. Mniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dokładnie i o to co miał do powiedzenia: - Waszą kuchnię można w całości nazwać regionalną. Gdziekolwiek bym nie spróbował pierogów - smakują one niemal tak samo w każdym zakątku polski. Ostatnio Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bliny Ziemniaczane, grube placki, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz- usmażone w głębokim tłuszczu. W środku mały placuszek z mięsa. Mięso smaży się razem z ziemniakami, wydziela małą ilość Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sałatka z bobem

sałatka z bobem 1611

0
{{headerMessage}}
kiedyś zrobiliśmy sobie małą wycieczkę do sławkowa, który mimo niepozornych rozmiarów i współczesnych wstawekjest uroczym miejscem.ostatnim punktem zwiedzania była austeria sławkowska, czyli karczma. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchni hotelu Bania, Adam Zeńczak. Na dobry i mocny początek na stole wylądowały kilkunastokilogramowe tusze jagnięce. A wraz z nimi ciężkie topory do rąbania. Naszym zadaniem było podzielić tusze na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
faszerowany mielonym mięsem, obficie polany charakternym sosem śmietanowym z akcentem pomidora. Porcja spora jak na przystawkę, dla wielu w zupełności starczająca za lunch. Zupa gulaszowa Tymczasem Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
KNAJPA ROKU 2012

KNAJPA ROKU 2012 111

0
{{headerMessage}}
Wczoraj wieczorem w budynku Agory miało miejsce wręczenie nagród w dwóch konkursach kulinarnych na najlepsze warszawskie restauracje - "Korony Smakosza" organizowanej pod patronatem Makro Cash and Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
legenda o żurku

legenda o żurku 178

0
{{headerMessage}}
Znany i przez wielu lubiany przez wielu z nas żurek. Legendy głoszą, iż ta zupa była pierwszą polską potrawą w kulinarnej historii naszego kraju. Jedna z historii powstania żurku opowiada o skąpym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Powiał chłód nocny… Drzewa pieśń jesienną Nucą po cichu — nad kolebką własnéj Zagłady… Z chmurek wyjrzał miesiąc jasny, Jak upiór, głębię rzuciwszy bezdenną. Nędzną wioszczynę sen otulił w sploty Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Germknödel

Germknödel 111

0
{{headerMessage}}
więc omlet cesarski, tj. Kaiserschmarrn', cieszy się takim powodzeniem w polskiej blogosferze kulinarnej, a Germknödel nie? Zagadka. Ja w każdym razie bardzo polecam ;). Poniższy przepis powstał na Zobacz więcej