karkówka w porach z winem

Lekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 Zobacz więcej
duży szczupak 2 duże pory 1 cytryna pół kieliszka białego wytrawnego wina sól, pieprz Grillując, nie ma co kombinować -najlepsze jest to, co najprostsze. Tak właśnie, to jest w prosty sposób Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paleta Smaku
Sałatka panzanella

Sałatka panzanella 118

0
Sałatka panzanella Wiem wiem - pomidory o tej porze roku nie smakują najlepiej, bazylię ze sklepu trzeba przenosić zawiniętą w szalik, ale może właśnie dlatego mam ochotę na namiastkę lata... bo skoro Zobacz więcej
PIECZONY GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI 800 g karkówki 2 nieduże cebula 5 średnich marchewek 1 duża pietruszka 1 duża czerwona papryka 1/4 selera 1 biała część pora 5-6 ząbków czosnku 1/2 szklanki Zobacz więcej
Karkówka to mięso dość plebejskie, które kojarzy się głównie z grillem. Jest też niedrogie, ale dobrze zamarynowane i upieczone, nafaszerowane uduszonymi w białym winie suszonymi morelami i Zobacz więcej
dusiły się około godziny. Składniki na 4 porcje: - 800 g karkówki pokrojone w plastry około 2 cm grubości - duża garść śliwek węgierek ( jak nie dostaniecie, to innych śliwek, lub takich z kompotu) - Zobacz więcej
według przepisu który był dołączony do esencji do sosów. Składniki : 1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego (użyłam firmy Knorr) 75 g posiekanych suszonych pomidorów 1/3 szkl. oleju 1 łyżka passaty Zobacz więcej
( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z Zobacz więcej
Zima to dobra pora na rillettes, pyszne smarowidło do chleba, sycące i aromatyczne. Pokazywałam już kiedyś klasyczną wersję- dziś będzie „odchudzona ” i zdrowsza , co nie znaczy, że nie mniej Zobacz więcej
Karkówka po chińsku z selerem naciowym, imbirem i orzechami Czas przygotowania: ok. 25 minut + 30 minut marynowania Składniki: karkówka wieprzowa 600 g Zobacz więcej
Karkówkę jadamy wprawdzie dość rzadko, ale tak przyrządzona, czyli duszona w aromatycznym pomidorowym sosie z oliwkami, powinna posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa :) Nam Zobacz więcej
kilka ziarenek jałowca 3 liście laurowe 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku 5 suszonych grzybów Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , Zobacz więcej
Pasztet mięsny z karkówki i świeżego boczku z dodatkiem udek i wątróbki z kurczaka ma idealną konsystencji i wspaniały smaku. Pasztet został wzbogacony suszoną żurawiną moczoną w wytrawnym czerwonym Zobacz więcej
Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny z Zobacz więcej
Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone. 2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty Zobacz więcej
Pogoda sprawia wrażenie, że mamy prawie lato, a skoro ta pora roku wkracza w nasze życie dość intensywnie to z nią związane są nierozłącznie wypoczynek, relaks i grill. Dzisiaj będą szaszłyki z grilla Zobacz więcej
, wręcz przerażająco kwaśny smak. Pomyślałem, że pierwszy łyk zazwyczaj nie jest decydujący. Tymczasem, w miarę opróżniania kieliszka, moje nastawienie nie zmieniało się. Było niestety coraz gorsze. Zobacz więcej
… i porównywaliśmy… Do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że mięso świń różnych ras różni się. Gdy chwilę się zastanawiam to… przecież kupując wołowinę zwracam uwagę z jakiej rasy pochodzi mięso. Zobacz więcej
kg czosnek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, pieprz ziołowy, jałowiec marchew, papryka, suszone pomidory, cebula oliwa lub olej do smażenia Pieczenie karkówki Przed obróbką termiczną mięso nacieramy Zobacz więcej
Gdy mieszkałam z rodzicami bardzo często w porze obiadu miałam olbrzymie problemy, by wytłumaczyć mamie, dlaczego wszystko co jest tłuste, każdy maleńki skrawek tłustego mięsa ląduje na obrzerzach Zobacz więcej