karkówka w porach z winem

Lekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 Zobacz więcej
Szymon
Szymon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Szczupak z grilla

Szczupak z grilla 601

0
duży szczupak 2 duże pory 1 cytryna pół kieliszka białego wytrawnego wina sól, pieprz Grillując, nie ma co kombinować -najlepsze jest to, co najprostsze. Tak właśnie, to jest w prosty sposób Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paleta Smaku
Sałatka panzanella

Sałatka panzanella 116

0
Sałatka panzanella Wiem wiem - pomidory o tej porze roku nie smakują najlepiej, bazylię ze sklepu trzeba przenosić zawiniętą w szalik, ale może właśnie dlatego mam ochotę na namiastkę lata... bo skoro Zobacz więcej
PIECZONY GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI 800 g karkówki 2 nieduże cebula 5 średnich marchewek 1 duża pietruszka 1 duża czerwona papryka 1/4 selera 1 biała część pora 5-6 ząbków czosnku 1/2 szklanki Zobacz więcej
Karkówka to mięso dość plebejskie, które kojarzy się głównie z grillem. Jest też niedrogie, ale dobrze zamarynowane i upieczone, nafaszerowane uduszonymi w białym winie suszonymi morelami i Zobacz więcej
żeby nie zaczęła się dusić- na to przyjdzie pora za chwilę ;) Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu krótko przesmażamy cebulę i chili i ponownie przekładamy do rondla wcześniej usmażone Zobacz więcej
według przepisu który był dołączony do esencji do sosów. Składniki : 1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego (użyłam firmy Knorr) 75 g posiekanych suszonych pomidorów 1/3 szkl. oleju 1 łyżka passaty Zobacz więcej
Do Świąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Zobacz więcej
Zima to dobra pora na rillettes, pyszne smarowidło do chleba, sycące i aromatyczne. Pokazywałam już kiedyś klasyczną wersję- dziś będzie „odchudzona ” i zdrowsza , co nie znaczy, że nie mniej Zobacz więcej
. Przełożyć do mięsa na patelni seler i imbir. 8. Zalać szklanką wody, dodać 2 łyżki sosu sojowego, gotować przez 10 minut. Karkówkę po chińsku polecam podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z Zobacz więcej
Karkówkę jadamy wprawdzie dość rzadko, ale tak przyrządzona, czyli duszona w aromatycznym pomidorowym sosie z oliwkami, powinna posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa :) Nam Zobacz więcej
mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy Zobacz więcej
Pasztet mięsny z karkówki i świeżego boczku z dodatkiem udek i wątróbki z kurczaka ma idealną konsystencji i wspaniały smaku. Pasztet został wzbogacony suszoną żurawiną moczoną w wytrawnym czerwonym Zobacz więcej
Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny z Zobacz więcej
Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone. 2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty Zobacz więcej
Pogoda sprawia wrażenie, że mamy prawie lato, a skoro ta pora roku wkracza w nasze życie dość intensywnie to z nią związane są nierozłącznie wypoczynek, relaks i grill. Dzisiaj będą szaszłyki z grilla Zobacz więcej
, wręcz przerażająco kwaśny smak. Pomyślałem, że pierwszy łyk zazwyczaj nie jest decydujący. Tymczasem, w miarę opróżniania kieliszka, moje nastawienie nie zmieniało się. Było niestety coraz gorsze. Zobacz więcej
… i porównywaliśmy… Do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że mięso świń różnych ras różni się. Gdy chwilę się zastanawiam to… przecież kupując wołowinę zwracam uwagę z jakiej rasy pochodzi mięso. Zobacz więcej
mięsa na obiad jest następujący – dobieramy garnek, tak by karkówka zajmowała jak największą powierzchnię. Idealny jest gęślak – ze względu na kształt. Na małym ogniu rozgrzewamy małą ilość oliwy, na Zobacz więcej
Gdy mieszkałam z rodzicami bardzo często w porze obiadu miałam olbrzymie problemy, by wytłumaczyć mamie, dlaczego wszystko co jest tłuste, każdy maleńki skrawek tłustego mięsa ląduje na obrzerzach Zobacz więcej