karminadle

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Karminadle

Karminadle 661

0
{{headerMessage}}
Karminadle znane także pod nazwami karbinadle albo kardinadle to potrawa kuchni śląskiej, kotlety mielone przygotowywane tradycyjnie z mięsa wieprzowego. Właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Karminadle

Karminadle 363

0
{{headerMessage}}
Kotlet mielony to przysmak niejednego Ślązaka. Jednak prawdziwy Śl ů nzok lubi pojejś karminadle . Mało kto pamięta ale karminadle to był posiłek świąteczny. Tak się teraz w Polsce porobiło, że mięso Zobacz więcej
nagash40K
nagash40K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poradnik Smaku
Karminadle pieczarkowe

Karminadle pieczarkowe 60

0
{{headerMessage}}
Karminadle pieczarkowe – Poradnik Smaku Strona główna Przepisy Pieczenie Kotlety Sałatki Zupy Napoje Dipy i sosy Kasza Makarony Naleśniki Panierowane warzywa Potrawki Przetwory Surówki Śniadania Sosy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
karbinadel był daniem jarskim, opartym na ziarnach pszenicy. Znane są też karbinadle z kalafiora. Ze względu na powszechny chów królików dawny przepis był z mięsa króliczego, ale oryginalnie Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
KARMINADLE

KARMINADLE 318

1
{{headerMessage}}
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ze lodōwki, a łoztarte biszkopty wsujcie13 na jaki talyrz. Łeżeczkōm wejźcie trocha masy, wciepcie do „paniyrki”, obkulejcie i przełōżcie na talyrz. Jak już wszyske bydōm fertich, to wrojście je do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
produktów tradycyjnych: Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle, przez niektórych nazywane karbinadlami lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tych roztomajtych nazwōw[1] je tyla, że mało fto[2] je wszyske znoł[3]: karminadle, karbinadle, klopsy, klopse… Niyrozki to i na jedny ulicy ludzie inaczy na nie gołdali. U nos w dōma gołdali my Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pōnojś to niy je wcale take zdrowe, żeby durś1 jejś miyso i bez to (choby yno we piōntek) idzie sie wymyślić tyż co inkszego. Po zimie jeszcze możno Wōm łostało kajś2 w jakim szranczku3 trocha grochu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sobie z tego nic... Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Druga moja propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku",której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.plto kotlety mielone, czyli śląskie karminadle, do których dodałam element nietradycyjny czyli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i musztarda- mogecie to tyż zrobić mikserym, co sie mołcie trołpić14 miyszaniym. Tera dokłodejcie do tyj miyszanki ubito piana i na małych obrotach miksujcie, aże sie wszysko połōnczy. To niy bydōm Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kotlety mielone – karminadle z kminkiem i pietruszką – Poradnik Smaku Strona główna Przepisy Pieczenie Kotlety Sałatki Zupy Napoje Dipy i sosy Kasza Makarony Naleśniki Panierowane warzywa Potrawki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chciołech na mitag1 narychtować2 cojsik inkszego3– bez kartołfli4, bo to sie potyn czowiekowi zdo5, że sie nawet trocha odchudzo. I jak żech narychtowoł take karminadle i my je ze Babōm6 zjedli ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myślałam, że przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle… Są jednak dania, takie jakkartofle z kapustą, do której taki kotlet „mielony” aż prosi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą a w Zobacz więcej