karp klarowane

Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
Karp w galarecie to danie, które jem tylko i wyłącznie raz w roku - w święta Bożego Narodzenia. W tym roku zrobiłam wyjątek i przygotowałam go trochę wcześniej. Wbrew pozorom przyrządzenie karpia w Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Monia Gotuje
Smażone karpie

Smażone karpie 294

0
Nie wiem jak Wy ale ja świąt nie wyobrażam sobie bez karpia. Czekam na nie cały rok:D. A Wy lubicie karpie? Jecie je w Wigilię? Składniki - kawałki karpia - cebula - sól - pieprz - mąka - jajko - Zobacz więcej
Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml śmietany 18 % 1 średnia główka czosnku 1 Zobacz więcej
Wbrew pozorom ten sos bardzo pasuje do ryby, którą niekoniecznie musi być sum. Taki przepis poznałam na warsztatach makro i takiego go podaję. Rybą może być nawet wigilijny karp. Składniki: 300g Zobacz więcej
Karp w panierce migdałowej polecam na świątecznym stole. Ma bardzo fajny smak dzięki migdałom. W końcu święta to orzechy więc polecam je podawać nie tylko w ciastach. Są to kolejne moje święta we Zobacz więcej
Inny sposób na przyrządzenie karpia? Karp z orzechami. Połączenie orzechów włoskich, białego, wytrawnego wina i tymianku sprawi, że domownicy będą zachwyceni takim daniem i w mgnieniu oka zniknie ono Zobacz więcej
Najlepszy karp wigilijny, jaki kiedykolwiek gościł na naszym stole w wykonaniu mojego M. :) Składniki: filety z karpia [u mnie 2,5kg] mleko 3 duże cebule biały pieprz 1 cytryna sól mąka masło Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Idealny smażony karp

Idealny smażony karp 63

0
Smażony ma maśle karp zawsze ląduje na moim wigilijnym stole. Karp karpiowi nie równy. Wybierając całą rybę, najlepiej wybierać taką ważącą od 1,2 do 1,5 kg. Jeśli ryba będzie mniejsza, jest Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Karp w galarecie

Karp w galarecie 6096

1
Składniki: 1 wyfiletowany karp średniej wielkości (ok. 1 kg) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4-5 listków laurowych 8 płaskich Zobacz więcej
Karp nie należy do najpyszniejszych ryb na świecie, można wymienić długą listę szlachetniejszych i smaczniejszych. Zagościł jednak ten karp na polskich wigilijnych stołach i nie potrafię sobie Zobacz więcej
To jest jedna z tych potraw bez których nie wyobrażam sobie świąt, może nie być ciast, może nawet nie być prezentów, śniegu możenie być ale karp smażony być musi ! Nie moczę w mleku, nie obkładam też Zobacz więcej
Wspominałam Wam niedawno o karpiu wyłowionym przez wędkarza u nas nad rzeka! Któregoś dnia jechaliśmy wzdłuż kanału na wycieczkę rowerowa byliśmy światkami jak akurat wędkarz wytężał siły ,by go Zobacz więcej
Przyznam się, że z wszystkich dań rybnych, to najlepiej mi wychodzi pasta z makreli ;) chociaż w sumie, karp wigilijny smażony w panierce po raz pierwszy w życiu sprawił, że byłam z siebie dumna ;) Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Karp w galarecie

Karp w galarecie 3593

0
Święta,Święta i po Świętach:) A ja najbardziej lubię przygotowania do nich...sprzątanie,pieczenie,gotowanie,ubieranie choinki...Wieczerzy Wigilijnej nie potrafię wyobrazić sobie bez karpia w Zobacz więcej
Mój ulubiony sposób na karpia. Przepyszny zarówno w Święta jak i na co dzień. Do tego naprawdę banalny w przygotowaniu. Robi się prawie sam, wystarczy go tylko kupić lub złowić Ostatnio mój drugi Zobacz więcej
Powiem szczerze. Karp zawsze był dla mnie męczarnią. Raz do roku, mały kawałeczek i tylko z przymusu. Zjeść i zapomnieć. Odkąd spróbowałam karpia zrobionego w ten sposób, stał się dla mnie jedną z Zobacz więcej
Całe wieki nie jadłam karpia smażonego (nawet w Wigilię), ale z chęcią sięgam po duszonego lub pieczonego. Po pierwsze zdrowiej, po drugie smażenie zdecydowanie zajmuje więcej czasu (no, może tyle Zobacz więcej