karp po żydowska

Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku 316

0
Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Przepisów na karpia po żydowsku możesz znaleźćmnóstwo. Zazwyczaj jest to klasyczna wersja, gdzie karp podawany jest na Zobacz więcej
Ponieważ pod pasażem grunwaldzkim stanęła już ogromna choinka, na Rynku rozpoczyna się dzisiaj bożonarodzeniowy jarmark, a w sklepach królują czekoladowe mikołaje, na blogu także rozpoczynamy Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku 273

0
Pierwszy raz przygotowywałam takiego karpia i pierwszy raz go jadłam. Zupełnie nieznane mi danie. Niestety nie jestem zbyt dużą fanką łączenia ryb ze słodkimi smakami, jednak muszę przyznać, że karp w Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KARP PO ŻYDOWSKU

KARP PO ŻYDOWSKU 300

2
Ten przepis różni się od przepisów na karpia po żydowsku, które dane było mi widzieć, lecz u mnie w domu zawsze miał taka nazwę i tak już pozostanie. Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Zobacz więcej
Grudzień i karp! Proste skojarzenie :) Mam dzisiaj dla Was przepis, który totalnie mnie zaskoczył z dwóch powodów. Po pierwsze chodzi o rybę, której użyłam, (ale o tym zaraz), a po drugie - jej smak Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku 131

1
Polski karp po żydowsku to potrawa pochodząca z tych czasów, gdy na terytorium Polski mieszkało wielu Żydów i kuchnie obu narodów się zasymilowały. Dlaczego akurat polski karp po żydowsku, ano Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku 277

0
Karpia nie jedliśmy już dawno. We wspomnieniach mieliśmy średnio smaczną i mulistą smażoną rybę. W tym roku jednak podjęłam wyzwanie i wspólnie z mężem orzekliśmy, że takiego karpia nie jedliśmy w Zobacz więcej
po żydowsku w wersji z przetartą cebulą i rodzynkami. bo jak nam wyjaśnił, karp po żydowsku to karp faszerowany. i pomimo że szczególnie za tym panem nie przepadam, to mu wierzę, bo akurat kuchnia Zobacz więcej
2 kg żywego karpia, 350 gr cebuli, 3 jaja, 200 gr macy (ewentualnie 2 czerstwe bułki) 80 gr migdałów, sol, pieprz, cukier. Wywar: 200 gr cebuli, 50 gr żelatyny, 50 gr rodzynek, 50 gr migdałów, gałązka Zobacz więcej
Karp w galarecie o słodko-winnym smaku to danie, które gości w naszej rodzinie od kilku pokoleń. Jednak przepis ulega ciągłym zmianom i modyfikacjom. Pradziadek przyrządzał tego karpia nadając mu dużo Zobacz więcej
Nie będę się zarzekać, że karp to moja ulubiona ryba i cały rok czekam na Wigilię, żeby tylko zjeść jego porcję. Ale tradycja jest tradycją, więc ryba ta co roku znajduje swoje miejsce na naszym Zobacz więcej
0,5 kg karpia (ja wzięłam płaty – szybciej i łatwiej), 2 cebule, 1/2 szklanki piwa, 1 garść rodzynek, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 małego selera, 1/2 cytryny, Zobacz więcej
Ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na karpia. Zróbcie koniecznie, a będziecie mile zaskoczeni! Składniki: filety z karpia, mąka kukurydziana, oliwa, piwo, rodzynki Zobacz więcej
ich nie mamy :) / Patroszenie ryb - no powiedzcie mi , czy to fajne zajęcie dla kobiety gdy manicure już gotowy ? :):) Wiem , mogłabym kupić sobie karpia w dzwonkach na tacy , ale wtedy nie mogłabym Zobacz więcej
w najbliższym czasie: taghiatelle z kurczakiem szczupak faszerowany karp faszerowany po żydowsku rolada ze schabu faszerowana... kurczak faszerowany (kurcze same faszery....) - zdjęcia jak na razie Zobacz więcej
Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Już niedługo …

Już niedługo …  59

0
Poniżej przedsmak tego, co w najbliższych dniach znajdziecie na blogu : Szykujcie makutrę i mikser, nachodzą Święta a wraz z nimi pierogi nadziewane masą makową z pomarańczami, tatar ze śledzi, karp Zobacz więcej
W Wigilie na stołach królują, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju ryby. Karpie, pstrągi, łososie, oraz śledzie. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów, po żydowsku, w galarecie, przeróżne sałatki, czy Zobacz więcej
Szczupak zchrzanemRyba wsosie winno-orzechowymKapusta zgrzybami ikrokietamiŁazanki zmakiemWigilijne ciasteczkaKutiaKompot ze śliwek Propozycja IIIZupa rybna zpulpetamiRolmopsyLin wczerwonej kapuście Zobacz więcej
„Pan Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i pańskich domach. Na Zobacz więcej