Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy
Zobacz więcej
Karp w migdałach Karp co roku króluje wigilijnym stole. Najczęściej smażony, w śmietanie, z migdałami lub w galarecie. Przyrządzany według sprawdzonych przepisów, tak samo od lat przez moją Mamę lub
Zobacz więcej
Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( ja smażyłam na
Zobacz więcej
Dokladniej, karp smazony. Jest na wigilijnym stole z przyzwoitosci, bo wypada, bo taka jest tradycja... Ale jaka tradycja??? Pierwszy raz zagoscil na naszych stolach pod koniec lat czterdziestych
Zobacz więcej
niektórzy jedzą tę rybę tylko raz w roku. my nie, choć nie w takiej formie, jak na wigilię. pieczony karp w sosie sojowym 4 dzwonka karpia o grubości 2 cm, 2 łyżki soku cytryny, 2 łyżki sosu sojowego,
Zobacz więcej
Zapominamy o nim na codzień wogóle chyba większość z nas zapomina na cały rok ,ze istnieje taka ryba jak karp, przypominamy sobie przed świetami ... i z pośpiechem biegniemy ażeby tylko nam nie
Zobacz więcej
Ponieważ moja babcia pochodziłaz Kresów, Wigilia u nas zawsze była inna, niż u moichznajomych. Moje koleżanki nieznały smaku kutii i dziwiły się, jak można jeść rybę w słodkawej, cebulowej galarecie.
Zobacz więcej
Bo kto powiedział, że karp jest tylko od święta? W moim domu karp jest często jadaną rybą, zawsze świeży, ze sprawdzonego źródła. Propozycja dobra zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Delikatny,
Zobacz więcej
Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg)
Zobacz więcej
Tak naprawdę, karpia lubię tylko i wyłącznie w takim, wigilijnym wydaniu. Bez kombinowania, bez wydziwiania, udziwniania. Jak karp, to jedynie panierowany w bułce i smażony na maśle. Dla mnie
Zobacz więcej
Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem. Ma też inna ważna zaletę... można go
Zobacz więcej
Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku. Tym razem upiekłam go na grillu:) Dzień wcześniej zamarynowałam w przyprawach. Składniki: Karp ok. 2 kg 1 op pieprzu cytrynowego
Zobacz więcej
Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa. Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy
Zobacz więcej
Każdy ma na pewno swój sposób na karpia , mój wypracowałam konsultując się z ciocią, Panią Krysią i babcią i powiem Wam nieskromnie, że jest to sposób powalający na kolana, ryba po leżakowaniu w
Zobacz więcej
Ja do tej pory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie
Zobacz więcej
Karp pieczony w soli Karp zapiekany w soli to tegoroczne kulinarne odkrycie. Ryba tak przygotowana prezentuje się efektownie, jest prosta do przyrządzenia, a co najważniejsze wyjątkowo smaczna. Karp
Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Karp Wigilijny Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Zobacz więcej
Z góry przepraszam wszystkich, którzy nie mają dostępu do wędzarni (czyli pewnie jakieś 80% społeczeństwa;) Jednak przez wzgląd na pozostałe 20% muszę opublikować ten wpis. Muszę. Nie mogę przecież
Zobacz więcej
W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;). Przepis mojego dziadka - Romusia :) Składniki: 1 karp 6 dużych cebul olej
Zobacz więcej
Składniki: karp 0,7 kg masło 5 dag cytryna 1 cebula 5 dag sól bulion warzywny ok. 70 ml Wykonanie: Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na godzinę. Osuszyć ręcznikiem papierowym z
Zobacz więcej