karpatka zakalec

Ochota na domową eklerkę naszła mnie, kiedy oglądałam film "The one" z 2003 r., taka romantyczna komedia akurat leciała w telewizji;) I o to przepis! Ciasto takie jak do Karpatki, tyle, że nadzienie Zobacz więcej
Piegus to ciasto z mojego dzieciństwa, mama piekła je często aż pewnego dnia wyszedł jej zakalec ...i kazała mi go zanieść do przedszkola dla ptaszków... ;-( a nawet zakalec smakował wyśmienicie. Od Zobacz więcej
To ciasto pojawia się na naszym stole kilka razy do roku, jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie, ale przełamane kwaskowatością wiśni, ciężkie, sycące. Przepis pojawił się kilka Zobacz więcej
nas masą przepisów. Te które wydają się proste stają się nagle tragicznym wyzwaniem. Ciasto opada, ciasto staje się zakalcem i tak w kółko .. niechęć rośnie i wolimy kupić kawałek ciasta w cukierni. Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu chodziły za mną ptysie (:D), szczególnie, że wpadłam na pomysł fajnego kremu, którym można je nadziać. Myślę, że takie ptysie to świetny sposób, żeby świętować deszczowy Dzień Zobacz więcej
i zaglądam, zaglądam a tam nic! Aż w końcu zaczęłam sprawdzać w przepisie składniki a tam brak proszku do pieczenia.. wiem, że to nie norma - proszek - no, ale zwątpiłam, bo nic się nie działo, w Zobacz więcej
z jaką się je wykonuje, za smak, a w końcu za wspomnienia. Bo to było (zaraz po karpatce) ulubione ciasto mojego Taty. I właśnie dlatego, że jest takie pyszne i pomimo tego, że jednak zrobił się Zobacz więcej
dziwne, żeby wyszło, ale jabłecznik wyszedł przepyszny, bez zakalca...Chodzi o to, że roztopione masło i sok z jabłek zespalają w trakcie pieczenia suche składniki, dzięki czemu ciasto pięknie Zobacz więcej
z jaką się je wykonuje, za smak, a w końcu za wspomnienia. Bo to było (zaraz po karpatce) ulubione ciasto mojego Taty. I właśnie dlatego, że jest takie pyszne i pomimo tego, że jednak zrobił się Zobacz więcej
To było najbardziej czekoladowe ciasto jakie robiłam. Wyszło obłędne. A jeszcze lepsze kolejnego dnia. Ciężkie, mocno czekoladowe, z masa w środku. Po prostu pycha! Bałam się, że wyjdzie zakalec, bo Zobacz więcej
, przypomina nieco omlet z zakalcem;) Ma wilgotną, miękką konsystencję, wyrasta jak karpatka, po czym nieco opada. Ale dla mnie te wyrośnięte i nieco bardziej przypieczone miejsca były Zobacz więcej
juska93
juska93 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kizikuki
Karpatka

Karpatka 45

0
Karpatka w moim domu była zawsze... legendarnym zakalcem. Mama niejednokrotnie płakała przy jej wykonaniu. Zawsze wychodził jej jeden blat a drugi opadał. W ten sposób mama jeden blat przekrawała na Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
PPP. Z rabarbarem!

PPP. Z rabarbarem! 85

0
, Szkotka wygnana ze Szkocji za skąpstwo), uważam, że to kolejny świetny powód, żeby Wam ów rabarbar przypomnieć i polecić. Wystąpił już u mnie w patriotycznej Karpatce, dziś czas na Ciasto Po Prostu. Zobacz więcej
, - miksujemy malakserem, czyli wielofunkcyjnym stojącym mikserem, - ewentualnie według najstarszej metody, ciasto wyrabiamy w misce za pomocą drewnianej pałki, tłuczka, czy kuli (jak zwał tak zwał:), Zobacz więcej
bezę. Bookmark the permalink. Post navigation Karpatka Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Menu Wybierz kategorię Aktualności Dla dzieci Pierniki i pierniczki Przepisy kulinarne Ciasta i Zobacz więcej
i okazje Boże Narodzenie i Wigilia Wielkanoc Zupy Chłodniki Kremy Zakwas nażurek Zupy tradycyjne Szkoła gotowania Aranżacje Czekolada- jak topić Jak kupić.. Jak mrozić produkty w domu Jak suszyć Jak Zobacz więcej
Sałatka z kaszy gryczanej z kurczakiem, burakiem i pomarańczą | PrzepiśnikPrzepiśnik Przepiśnik by Agnieszka Wójtowicz Menu Blog O blogu Regulamin bloga Chcesz mieć avatar? Banerki Przepisy kulinarne Zobacz więcej
arcoiris
arcoiris Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepiśnik
Karpatka

Karpatka 147

0
Karpatka | Przepiśnik Przepiśnik by Agnieszka Wójtowicz Menu Skip to content Blog O blogu Regulamin bloga Chcesz mieć avatar? Banerki Przepisy kulinarne Szkoła gotowania Zdrowie i uroda Kontakt Home » Zobacz więcej
, że aż prawie niewykonalne. Dziś już wiem, że są nawet prostsze od karpatki, ponieważ robi się je o wiele szybciej. Poza tym najlepiej smakują z bitą śmietaną, więc odpada ubijanie kremu maślanego Zobacz więcej
arcoiris
arcoiris Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepiśnik
Ambasador

Ambasador 900

0
Czekolada- jak topić Jak kupić.. Jak mrozić produkty w domu Jak suszyć Jak zrobić bitą śmietanę Ryby Warzywa i owoce Zakalec Tłusty Czwartek Zdrowie i uroda Domowa apteczka ARCHIWUM Wybierz miesiąc Zobacz więcej