karpaty

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
ml śmietany 30%(rozpuścić, skleić trójkąty i resztą polać Karpaty (zygzakiem) 50 g mlecznej czekolady(rozpuścić i polać zygzakiem białe Karpaty) kolorowe kwiaty z masy cukrowej ewentualnie wiórki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
blaszki 25x35cm 250ml oleju 250ml mleka 400g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 opakowania cukru waniliowego Ok 1kg mąki (tyle, aby otrzymać elastyczne ciasto, dające się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i wytrawna przystawka, czy nawet samodzielne danie gotowe. Na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Polecam! Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś zapraszam do zrobienia Karpatki. Ciasto trudne do zrobienia nie jest, więc tym bardziej zachęcam dowypróbowania. Za oknem śnieg, więc oprószone cukrem pudrem góry idealnie komponują się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z okazji wczorajszego Dnia Matki oraz zbliżającego się Dnia Dziecka postanowiłam osłodzić blogosferę przepisem na cudowną domową słodycz - karpatkę. Mam nadzieję, że z przepisu skorzystacie by Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój ulubiony krem do ... wszystkiego :) idealny do wszelkich deserów, tortów, ciast, serników, oraz wszystkich przekładańców i nadziewańców typu karpaty, eklery czy tam inne ptysie ;) mój budyniowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Karpatka wg przepisu firmy Gellwe. Tradycyjne ptysiowe ciasto z pięknymi górkami, które wyskakują podczas pieczenia - to Karpaty :-). Przełożone budyniowym kremem o waniliowym smaku, posypane cukrem Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Karpatka

Karpatka 291

1
{{headerMessage}}
Lubicie? Kto lubi ręka do góry! Ja uwielbiam! Stara, dobra, polska klasyka. Karpatkę robimy z ciasta parzonego (takiego jak na ptysie), dzięki czemu w czasie pieczenia rosną w nim fajne bąbelki i Zobacz więcej
aga
aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Spotkania
Karpatka

Karpatka 443

1
{{headerMessage}}
" Prawdę mówiąc to jeszcze nigdy nie wyrosły mi takie duże karpaty:) Gdy tak patrzyłam jak ciasto rosło w piekarniku to nie mogłam uwierzyć w to co widzę i przewidywałam, że pewnie trochę opadnie, ale Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
karpatka

karpatka 296

0
{{headerMessage}}
ciasta. To samo robimy z drugą częścią ciasta. UWAGA: W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo nam "Karpaty opadną". Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, zostawiamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry, Właśnie siedzę w małym pensjonacie na północy Rumunii. Obok suszą się grzyby i okazy zielnikowe, z okien widać Karpaty. Jeśli nie śledzicie mnie na Facebooku może zastanawiać Was cisza na Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Karpatka

Karpatka 53

0
{{headerMessage}}
mąki żółtka i cukier waniliowy. Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały ) Ostudzony budyń zmiksowałam z masłem , aż powstała Zobacz więcej
cukierniczka
cukierniczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mouth-watering eats!
karpatka idealna

karpatka idealna 257

3
{{headerMessage}}
Z tego przepisu od lat korzystała moja mama. Ciasto pięknie wyrasta, wychodzą prawdziwe Karpaty ;) Osobiście, karpatkę robiłam pierwszy raz, a mimo to wyszła piękna i pyszna. Do tego nie robiło się Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Karpatka. Polskie góry.

Karpatka. Polskie góry. 162

2
{{headerMessage}}
W domu lubimy karpatki. To stary przepis, wiele razy wykorzystywany. Ulubiony. Karpaty wychodzą idealne, nie opadają, a krem jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Jest tylko problem z rozsmarowaniem kremu Zobacz więcej
Zosia56
Zosia56 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zosia Piecze
Karpatka

Karpatka 199

0
{{headerMessage}}
Mam dla Ciebie nowe ciasto, o jakże wdzięcznej nazwie „Karpatka”. Karpatka jak już może się domyślasz to nazwa związana z naszymi pięknymi górami, jakimi są Karpaty. Dlaczego akurat góry?? Otóż, nasze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez organizację przyznającą certyfikaty „Made in Karpaty” zrzeszającą małe podkarpackie firmy z dużym potencjałem. W ramach współpracy otrzymałam od firmy wielką paczkę, w której znalazłam m.in. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto ''Karpatka'' jest jednym z ulubionych na pewno wielu z nas.nie ma nic skomplikowanego w jej przygotowaniu w domu od podstaw.Wystarczy trzymać się ściśle przepisu i ciasto samo się robi;) A Zobacz więcej
mapik27
mapik27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat Ciasta
Karpatka

Karpatka 452

1
{{headerMessage}}
temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 15-20 minut. W przypadku tego ciasta należy unikać pieczenia na pergaminie lub papierze do pieczenia. Żeby Karpaty wyrosły i nie opadły w trakcie pieczenia nie Zobacz więcej
koracynamonu
koracynamonu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kora Cynamonu
Karpatka

Karpatka 263

0
{{headerMessage}}
Przepis na nie za słodką karpatkę. Moje Karpaty są z początku orogenezy alpejskiej, ery gdy dopiero zaczynały rosnąć w górę. Myślę, że wyszły takie niskie ponieważ za mała porcję ciasta przygotowałam Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: