Odkąd pamiętam na wigilię jako pierwsze danie jemy rosół z karpia. Dziadkowie, którzy w czasie wojny zostali przesiedleni na śląsk, stamtąd przejęli większość dań wigilijnych. Nie wiem czy zupa z
Zobacz więcej
Jest to moja ulubiona zupa rybna na którą też czekam cały rok:). Składniki - głowy karpia oraz kręgosłup - marchewka - pietruszka - kawałek selera - sól - śmietanka słodka 18% - makaron Czaniecki
Zobacz więcej
Filet z karpia Filet z karpia - nieodzowny element każdej Wigilii. Zamiast tradycyjnych dzwonek z karpia polecam filet - mniej ości i więcej frajdy z jedzenia. No i ten sos piernikowy... Dla 4 osób
Zobacz więcej
Pyszna zupa rybna Przedstawiam przepis na świetną zupę rybną, którą przygotowuje się na bulionie z głów, ogonów i pozostałych po filetowaniu kręgosłupów karpia. Wszystkie odkrojone przy patroszeniu
Zobacz więcej
Po golonce nadszedł czas na typową naszą wigilijną potrawę, czyli zupę z karpia. W naszym wydaniu jest to praktycznie bulion rybny podawany z grzankami lub gotowanymi ziemniakami. Chociaż większości
Zobacz więcej
Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. A wraz z nimi tradycyjny karp. Jeśli po raz pierwszy urządzamy święta w naszym domu sprawianie karpi może nam sprawić pewne trudności. Oczywiście można już
Zobacz więcej
Może i jest już za późno na świąteczno – kulinarne inspiracje, ale obiecałem, więc wrzucam. Przyda się na przyszłość ;) W tym roku zaznaliśmy karpiowego przesytu – pięć grubaśnych sztuk spoczęło w
Zobacz więcej
Dzisiaj drugi przepis na pyszną roladę z karpia w wykonaniu mojej siostry. Polecam :-) Składniki: 1 karp 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 3 łyżki śmietany Sól, pieprz do smaku.
Zobacz więcej
Sezon połowów w pełni, ryb pewnie nałowiliście też pełno więc czemu by nie zrobić z takiego karpika zupkę? Wyśmienita gęsta zupa. Nie wali mułem i nie jedzie rybą na kilometr. Pożywne sycące danie, no
Zobacz więcej
Jeżeli w zamrażalniku zalegają Wam głowy z karpia to zachęcam do przygotowania zupy rybnej - delikatnej w smaku i bardzo smacznej. Wiem, że dla niektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale
Zobacz więcej
Zupa rybna w wielu domach gości jedynie w Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia. Tradycyjnie w tym okresie gotuje się ją z głów i szkieletów karpia. Propozycji przygotowania takiej zupy jest wiele, ja
Zobacz więcej
Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają
Zobacz więcej
Składniki: 1 karp ok. 1,5kg (+ ewentualnie głowy z karpi, które będziemy smażyć) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe
Zobacz więcej
. Przepis kilka lat temu spisałam oglądając program p. Macieja Kuronia. I od tamtego czasu jest to moja ulubiona rybna zupa. Przeważnie gotuję ją na Wigilię. Jest bardzo aromatyczna, pikantna i po
Zobacz więcej
Czasem w kuchni pojawiają się przed nami wyzwania, którym chociażby w imię zachowania tradycji musimy stawić czoła. Nie da się ukryć, że ktoś musi karpia oczyścić i wypatroszyć by zjeść mógł go ktoś
Zobacz więcej
Wybrałam się kupić karpia. Celowo wybrałam mały sklepik, gdzyż jak przewidywłam będzie czas oraz osoba z którą będzie można porozmawiać. Przed sklepikiem ustawiła się długa kolejka. Sami przystojni
Zobacz więcej
Zupa rybna z karpia - Święta Bożego Narodzenia! - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Zupa rybna z karpia (30.12.2013)Schab ze śliwką (30.12.2013)Karp
Zobacz więcej
W naszej wielokulturowej rzeczywistości świątecznych dni jest aż nadmiar, dlatego wybieramy z nich to, co naszym zdaniem jest najlepsze. W Boże Narodzenie najlepszy jest karp. Nasz pływał całkiem
Zobacz więcej
Tradycyjna zupa wigilijna. Gości na naszym stole co rok. Najlepsza pod słońcem zupa rybna :) Składniki: 3 oczyszczone głowy karpia 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera cebula sól, pieprz ew. trochę
Zobacz więcej
Opis: Zupę rybną odkąd pamiętam, gotuje się u nas na Wigilię i wtedy też najbardziej nam smakuje. Jako dziecko niezbyt mi smakowała, później była już znośna, a dziś nie wyobrażam sobie bez niej
Zobacz więcej