Przyszła pora na obiecane kartacze. Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić". Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko. Przystępujemy do pracy. Obieramy
Zobacz więcej
KARTACZE Z SEREM Poniżej przepis na polską kresową potrawę, ale nieco odmienioną, ponieważ z serem. Zwykle kartacze robi się z mięsem, jednakże moje ulubione są właśnie z serem. Występują czasem pod
Zobacz więcej
Kartacze Są niesamowite w smaku. Te sklepowe nie mają z nimi szans! I mimo, że są pracochłonne nie ukrywam, to warte tej pracy:) Składniki: 3 kg ziemniaków, 1/2 - 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy
Zobacz więcej
Kolejny przepis z cyklu Smaki Podlasia na portalu KobiecyBialystok.pl. Kartacze jedna z najbardziej popularnych potraw północnego Podlasia. Pochodzące z Litwy, gdzie od swojego kształtu są nazywane
Zobacz więcej
Kartacze to jedna z najbardziej popularnych, tradycyjnych potraw w województwie podlaskim. Na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane już w 2005 roku. Robi się je z ciasta ziemniaczanego, zaś
Zobacz więcej
Składniki: ziemniaki 2,5 kg mąka pszenna ok. 25 dag sól, pieprz jajo 1 ugotowane mięso mielone ok. 70 dag cebula boczek lub słonina na skwarki Wykonanie: Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić,
Zobacz więcej
Kartacz. Sam smak Suwalszczyzny. Smak mego dzieciństwa. Pierwsza rzecz z którą kojarzy mi się Suwalszczyzną. Chociaż w sumie identyczne uczucia mam do sękacza. ;] Ile kucharek, tyle przepisów
Zobacz więcej
Lasagne ze szpiankiem » Kartacze „Kartacze to tradycyjna potrawa kuchni podlaskiej. Są one bardzo popularne w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowata pyza w której masa mączno – ziemniaczane
Zobacz więcej
Kartacze podlaskie, bo o nich dzisiaj napiszę, są trochę pracochłonne ale warte zachodu. Od pewnego czasu miałam ochotę zjeść takie pyszne, z mięsem i koniecznie okraszone stopioną słoniną i boczkiem.
Zobacz więcej
Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane
Zobacz więcej
Potrawa bardzo pracochłonna, ale tania i wyśmienita. Z przepisu wychodzi ok. 15 kartaczy. Składniki: 5 kg ziemniaków (waga przed obraniem). 1 jajko 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g mięsa
Zobacz więcej
Pierwszy raz kartacze jadłam dopiero niedawno i żałuję, że nie odkryłam ich wcześniej. Robi się je pół na pół z surowych i ugotowanych ziemniaków w środku z mocno doprawionym farszem z mięsa
Zobacz więcej
Kartacze czyli potrawa regionalna popularna w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty bądź kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego a na zewnątrz z
Zobacz więcej
Zapewne nie wszyscy z Was znają to danie. 'KARTACZE, także cepelinyi kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniejPolsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny
Zobacz więcej
Bałam się, ale zrobiłam. Nie były trudne, więc polecam. Na chłodniejszy dzień to dla mnie idealne comfort food :) Kartacze: 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (najlepsze są te „stare” –
Zobacz więcej
Potrawa ta, podobnie jak kakory,przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moja
Zobacz więcej
Litewskie kluski z mięsem czyli kartacze. Nic tak nie wzbudzało przerażenia w wojskach historycznych armii jak kartacze. Pociski budziły strach swoją bezwzględną skutecznością. W dzisiejszych czasach
Zobacz więcej
Danie pochodzi z rodzinnych stron mojego męża- Suwalszczyzny. To duże kluchy z mięsem okraszone boczkiem. Oczywiście musiałam szybko dowiedzieć się jak je robić, żeby mąż poczuł szczyptę swojego
Zobacz więcej
Składniki: - 350g mielonego mięsa - 2 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 20 dag surowego boczku - majeranek, sól, pieprz - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1.
Zobacz więcej
Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny - nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego
Zobacz więcej