Przepis na kartacze cepeliny z soczewicą

Tak wiem, że to blog dietetyczny i z pewnością nie poleciłabym tych klusek osobom na diecie odchudzającej, ale jeśli możecie czasem pozwolić sobie na odrobinę "szaleństwa", to wypróbujcie przepis na Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Kartacze albo cepeliny

Kartacze albo cepeliny 424

W ten weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych Zobacz więcej
Pyzy z mięsem, w zależności od regionu Polski mają rozmaite nazwy. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze i tam smakują mi najbardziej na świecie. Zazwyczaj mają kształt kuli lub są spłaszczone ku Zobacz więcej
KARTACZE, na Litwie zwane cepelinami. Jak przygotować litewskie kartacze - przepis krok po kroku . Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi Zobacz więcej
blogzapetytem
blogzapetytem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog z apetytem
Kartacze/Cepeliny

Kartacze/Cepeliny 273

Kartacze/Cepeliny Jest to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne ale ten smak z pewnością watr jest zachodu. Pyszne kluchy ziemniaczane, Zobacz więcej
Możecie mnie bić i kroić, ale będę powtarzać, że to danie jest LI-TEW-SKIE!!! Na Suwalszczyźnie to danie jest bardzo popularne, ale myślę, że powodem jest to, że to jest po sąsiedzku z Litwą, gdzie Zobacz więcej
madziarybka1
madziarybka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
muffinkowo
KARTACZE/CEPELINY Z MIĘSKIEM

KARTACZE/CEPELINY Z MIĘSKIEM 325

KARTACZE/CEPELINY Z MIĘSKIEM SKŁADNIKI: -ZIEMNIACZKI UGOTOWANE I PRZETARTE PRZEZ PRASKĘ -ZIEMNIACZKI SUROWE, OBRANE I PRZETARTE NA MALUTKICH OCZKACH SZCZERZE TO ZIEMNIACZKÓW DODAWAŁAM NA Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Kartacze vel Cepeliny

Kartacze vel Cepeliny 1678

Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane Zobacz więcej
Kartacze (także znane jako cepeliny) to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce (m.in. Suwalszczyzna, także w województwie podlaskim, na kresach czy na Litwie). W smaku przypomina Zobacz więcej
Za każdym razem kiedy robię te ziemniaczane cuda, przypomina mi się pewna historia. Ładnych kilka lat temu moja mama (specjalistka w pyzach) poczęstowała znajomą takim wytworem. Koleżanka była tak Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Cepeliny z serem

Cepeliny z serem 135

Cepeliny, znane również jako kartacze, do podłużne kluski ziemniaczane popularne na Suwalszczyźnie, Mazurach i Podlasiu, a także na Litwie. Najczęściej faszerowane są mięsem (zobacz przepis na Zobacz więcej
Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście. Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem. Składniki: 15 Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlak na wschód
KARTACZ czy CEPELIN ?

KARTACZ czy CEPELIN ?  242

Był już wpis o bieganiu po Wilnie (tutaj), dziś słów kilka o kuchni litewskiej - prostej, pożywnej, choć dość tłustej. Przygotowuje się ją najprostszych składników - ziemniaków, buraków, rzepy, mąki, Zobacz więcej
Cepeliny, kartacze czy po prostu pyzy z mięsem. Jak zwał tak zwał i chociaż jest przy nich trochę roboty to potem pyszna wyżerka :) Oczywiście można sobie pomóc ścierając ziemniaki w robocie, jeśli Zobacz więcej
ViolaPassion Wschodnia część Polski W moich stronach ,jedno z tradycyjnych dań. KARTACZE-CEPELINY SKŁADNIKI; są na około20 sztuk kartaczy w zależności od naszych ziemniaków czy są mocno wodniste i Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis rozpocznę, od przedstawienia głównego bohatera dzisiejszego posiłku, który zupełnie przypadkiem znalazł się na moim stole. Dla niektórych ta eliptyczna kluska jest cepelinem, dla Zobacz więcej
Kartacze – cepeliny z mięsem | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli, strona o wszystkim co smaczne. Łatwe i szybkie przepisy dla każdego. STRONA GŁÓWNA PRAKTYCZNE PORADY O MNIE Menu Bez glutenu, Dania z Zobacz więcej
Kartacze to popularne w północno-wschodniej Polsce duże „pyzy” z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem z mięsa mielonego. Identyczne danie możemy spotkać na Litwie pod nazwą cepelin. Przyznam się Wam, że Zobacz więcej
Kartacze są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim, popularne są również na Litwie (wówczas pojawiają się jako cepeliny). Niekiedy są one faszerowane nie Zobacz więcej
Po raz pierwszy przepyszne kartacze jedliśmy w Gołdapi, lata świetlne temu. Jeszcze w latach 90-tych. Jejku, to naprawdę było tak dawno? Wtedy były to cepeliny z mięsem. Wiele lat później próbowaliśmy Zobacz więcej