kartacze nadziewane smażonym boczkiem

Szparagi są w tym roku bezlitośnie drogie, więc należy im się szczególny szacunek ;) Kiedy je obierałam przyszło mi na myśl wspomnienie z doskonałej włoskiej kolacji, na której zachwyciła mnie Zobacz więcej
Dzień dobry :) Tak się zastanawiałam jakim to przepisem się z Wami podzielić. Oj ciężko było. Ale jako, że mamy długi weekend to oczywiście spotkania ze znajomymi, grille i %%% hihi Pomyślałam, że do Zobacz więcej
Pieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je Zobacz więcej
Ależ smakowity Góralski akcent U mnie w domu :) Składniki: 1 kg schabu Sól 1 łyżka przyprawy piernikowej 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę Pieprz 400 g Zobacz więcej
Cudowny słoneczny iście letni weekend za nami - mam nadzieję, że znaleźliście czas na dostarczenie dużej dawki witaminy D, bo okazji było wiele :) I jak miło było w końcu móc wyjść z domu bez kurtki Zobacz więcej
galaszewska.a
galaszewska.a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzamAnkowa
Kartacze

Kartacze 183

Kartacze to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski, w tym moich regionów, czyli Suwalszczyzny. To absolutne niebo w gębie i prawie wszyscy, którzy je kiedyś spróbowali muszą przyznać, że są one Zobacz więcej
Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem, oliwkami i serem Przepis z cyklu na oko, albo cyklu się "nawinie" na oko:) Farsz: boczek oliwki zielone oregano suszone ser żółty Boczek pokroiłam w kostkę, Zobacz więcej
Pomysł na pyszną przekąskę, która doskonale smakuje na ciepło i na zimno, a jej przygotowanie jest łatwe, szybkie i przyjemnie :-D 20 suszonych daktyli Alesto z Lidl’a 10 cienkich plasterków boczku Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Sałata ze smażonym halloumi

Sałata ze smażonym halloumi 97

Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy. Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie współgra tu ze słodką papryką i nieco Zobacz więcej
Dzisiaj podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega Zobacz więcej
Potrzebny czas: 50 minut Porcja: 2 osoby Poziom trudności: Łatwy Wydrukuj Autor Wysmakowane 7 sierpnia 2017 Delikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, Zobacz więcej
Musze przyznać, że to był mój pierwszy raz z serem halloumi... Pierwszy i na pewno nie ostatni. Cudownie pyszny, słonawy ser sprawdził się doskonale w sałatce.Kolejne eksperymenty kulinarne z Zobacz więcej
KARTACZE - TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ PIEPRZ ZIOŁOWY (06.11.2016)POMIDOROWA ZARZUCONA PŁATKAMI RYŻOWYMI (06.11.2016)ZUPA Zobacz więcej
Mając trójeczkę pociech, pracę, męża i jeszcze trochę innych spraw na głowie, podstawową zasadą, aby nie zwariować, jest dobra organizacja… WSZYSTKIEGO. Chociaż nawet to nie daje gwarancji, że nie Zobacz więcej
Kuchcik gotuje
Kuchcik gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcik gotuje
Kartacze

Kartacze 75

Kartacze to bardzo popularne danie na Podlasiu, wykonane z ziemniaków i mięsnego farszu. Darzę go dużym sentymentem, gdyż jest to smak mego dzieciństwa. Doskonale pamiętam te szare kule serwowane Zobacz więcej
Kartacze z mięsem mielonym to typowa polska potrawa, szczególnie jest popularna w północno-wschodniej części Polski. Są one wykonane z ciasta, które zostało wyrobione z surowych i gotowanych Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Kartacze

Kartacze 3226

Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny - nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego Zobacz więcej
Nic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte. Marchew i pietruszkę obrać i dodać Zobacz więcej
Kartacze to tradycyjne kluski ziemniaczane z mięsem serwowane głównie w północno-wschodnich regionach naszego kraju, zwane często kołdunami. Niedawno mieliśmy okazję pod okiem doświadczonej gospodyni Zobacz więcej
iskanna
iskanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
foto-foody!
arbuz ze smażonym boczkiem

arbuz ze smażonym boczkiem 465

Składniki (na 1 porcję): kawałek arbuza - plaster grubości 1,5-2cm ser - oryginalnie camembert (IMO lepsze z niebieskim serem lub kozią roladą dojrzewającą) kilka liści sałaty - skropione mocno Zobacz więcej