kartoflak

sosem. Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskać w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąć folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło. Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Kartoflak

Kartoflak 636

0
Jeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Kartoflak mazurski

Kartoflak mazurski 637

2
Dziś na blogu wyjątkowy przepis! Przepis dostałam podczas V Festiwalu Opolskich Smakówod Dominika, który napisał go samodzielnie i bardzo starannie, co widać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Zobacz więcej
. Na blaszce........................................................................... Przed pieczeniem................................................................. Kartoflaka pieczemy w Zobacz więcej
masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być Zobacz więcej
i piec ok. 1 godziny 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia. Powinien być Zobacz więcej
Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych Zobacz więcej
, ale pewnie to zależy od ziemniaków bo czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia. Powinien być zwarty i nie „rozłazić „ Zobacz więcej
• Facebook • Twitter • Google Plus • Email • Wykop • NK • Email • Delicious • Blip • Pinterest • LinkedIn • RSS Zapiekanka ziemniaczana inaczej kartoflak to świetna i nie droga propozycja na obiad lub Zobacz więcej
ziemniaków boczek surowy wędzony (nie parzony!) 4 cebule 6 jajek sól, pieprz Przygotowanie: 1. Obrać ziemniaki i zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, dokładnie odcedzić na durszlaku 2. Dodać Zobacz więcej
Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo stary, wprawdzie jadałam ją u mojej babci przez co bardzo ją lubię. Babka często jest pieczona w formie keksowej, jest wtedy wyższa, jednak żeby szybciej się Zobacz więcej
Baba ziemniaczana, kartoflak, tarciuch, rejbak, kugel, bugaj, kubusz, kućmok, pyrczok, blacharz, kartoflorz, nagus, szandar, żuchel, sztydrych, tartan, blaszak, pirzok, bonda, szor, kakor, dziad.. Zobacz więcej
Weki Inne Napoje Co na obiad? Co na śniadanie? Domowy fast food Kącik mięsożercy Placki / naleśniki / racuchy Pomysły śniadaniowe Pomysły obiadowe Sałatki Zapiekanki Odchudzone pomysły Słodkie desery Zobacz więcej
taką specjalnościąjest Kartoflak – czyli ciasto drożdżowe z nadzieniemziemniaczanymz kaszą gryczaną Kartoflak Dobry jest na ciepło, na zimno, ale najbardziej smakuje mi przypieczony na patelni… taki Zobacz więcej
Większość z nas jada ziemniaki prawie codziennie, niestety ciągle w tej samej postaci. Dlatego czas na małą odmianę. Ziemniak w zupełnie innej odsłonie :) Pomysł znaleziony u niezawodnej Polki. 6 Zobacz więcej
Z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych Zobacz więcej
Jak byłam dzieckiem moja mama często przygotowywała to danie. Jadaliśmy go z gęstą kwaśną śmietaną, popijając słodką kawa Inką z mlekiem. Moja mam na wierzchu układała cieniutkie plasterki słoninki. Zobacz więcej
Składniki: 2,5 kg ziemniaków 600 g boczku wędz-parzonego 2 duże cebule olej do smażenia sól, pieprz, vegeta Dodatkowo: kwaśna śmietana maślanka lub kefir Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na Zobacz więcej
Tradycyjna babka jest z kiełbaską i boczkiem,a u mnie odchudzona wersja,ponieważ nigdy nie przepadałam za boczkiem. 3-4 porcje (mała keksówka) 1 kg ziemniaków 2 jaja 3 małe cebule 300 g piersi z Zobacz więcej