kartoflak

{{headerMessage}}
sosem. Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskać w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąć folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło. Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Kartoflak

Kartoflak 675

0
{{headerMessage}}
Jeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Kartoflak mazurski

Kartoflak mazurski 659

2
{{headerMessage}}
Dziś na blogu wyjątkowy przepis! Przepis dostałam podczas V Festiwalu Opolskich Smakówod Dominika, który napisał go samodzielnie i bardzo starannie, co widać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Na blaszce........................................................................... Przed pieczeniem................................................................. Kartoflaka pieczemy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i piec ok. 1 godziny 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia. Powinien być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się u mnie w domu.Babkęziemniaczanąz boczkiemprzygotowywałw domu mój tata!Ja przygotowuję ją identycznie. To danie ma różne nazwy, u mnie mówiło się na nią kartoflak, z wielkopolska zwie się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale pewnie to zależy od ziemniaków bo czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia. Powinien być zwarty i nie „rozłazić „ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
• Facebook • Twitter • Google Plus • Email • Wykop • NK • Email • Delicious • Blip • Pinterest • LinkedIn • RSS Zapiekanka ziemniaczana inaczej kartoflak to świetna i nie droga propozycja na obiad lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kartoflak albo babka ziemniaczana - zetknęłam się z tymi dwoma nazwami. Osobiście wolę męski odpowiednik - kartoflak. To danie kojarzy mi się z miłymi i prostymi kolacjami w gronie najbliższych, gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo stary, wprawdzie jadałam ją u mojej babci przez co bardzo ją lubię. Babka często jest pieczona w formie keksowej, jest wtedy wyższa, jednak żeby szybciej się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Baba ziemniaczana, kartoflak, tarciuch, rejbak, kugel, bugaj, kubusz, kućmok, pyrczok, blacharz, kartoflorz, nagus, szandar, żuchel, sztydrych, tartan, blaszak, pirzok, bonda, szor, kakor, dziad.. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Weki Inne Napoje Co na obiad? Co na śniadanie? Domowy fast food Kącik mięsożercy Placki / naleśniki / racuchy Pomysły śniadaniowe Pomysły obiadowe Sałatki Zapiekanki Odchudzone pomysły Słodkie desery Zobacz więcej
{{headerMessage}}
taką specjalnościąjest Kartoflak – czyli ciasto drożdżowe z nadzieniemziemniaczanymz kaszą gryczaną Kartoflak Dobry jest na ciepło, na zimno, ale najbardziej smakuje mi przypieczony na patelni… taki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Większość z nas jada ziemniaki prawie codziennie, niestety ciągle w tej samej postaci. Dlatego czas na małą odmianę. Ziemniak w zupełnie innej odsłonie :) Pomysł znaleziony u niezawodnej Polki. 6 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak byłam dzieckiem moja mama często przygotowywała to danie. Jadaliśmy go z gęstą kwaśną śmietaną, popijając słodką kawa Inką z mlekiem. Moja mam na wierzchu układała cieniutkie plasterki słoninki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 2,5 kg ziemniaków 600 g boczku wędz-parzonego 2 duże cebule olej do smażenia sól, pieprz, vegeta Dodatkowo: kwaśna śmietana maślanka lub kefir Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjna babka jest z kiełbaską i boczkiem,a u mnie odchudzona wersja,ponieważ nigdy nie przepadałam za boczkiem. 3-4 porcje (mała keksówka) 1 kg ziemniaków 2 jaja 3 małe cebule 300 g piersi z Zobacz więcej