kasza tatarczana

Jeśli planujesz szybki i wartościowy obiad, skorzystaj z błyskawicznego przepisu na wątróbkę z kaszą tatarczaną z surówką marchewkowo-porową. O tym ile jest witamin i minerałów w wątróbce, kaszy Zobacz więcej
Aj, jakie dobre! Można umrzeć przy talerzu... Myślę, że nawet ci, którzy nie lubią kaszy gryczanej, przekonaliby się do niej przy talerzu pełnym takich pierożków. Moje są maszczone masełkiem i Zobacz więcej
Kasza ma wysoką wartość odżywczą, co podczas świątecznych przygotowań na pewno bardzo się wszytskim przyda. Kasza to rozdrobnione albo pozbawione łuski nasiona zbóż. Jej rodzajów jest dużo, na Zobacz więcej
Cześć =) Kaszanka, to wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych oraz tłuszczu - popularny w kuchni polskiej, słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Kaszankę w Zobacz więcej
i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. 4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie. Życzę miłośnikom grzybobrania Zobacz więcej
ciemnego piwa (użyłam Miłosław z małego browaru) 2 łyżki musztardy dijon szczypta chili w proszku łyżeczka marokańskiej przyprawy Ras el Hanout (opcjonalnie)* parę gałązek świeżego rozmarynu sól Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Rolady wolowe

Rolady wolowe 577

0
Rolady wołowe to pomysł na bardzo tradycyjny polski obiad. Kto z nas tego nie zna? Kawał porządnego i dobrego mięsa, czyli polędwicy wołowej z boczkiem, papryką, cebulą i ogórkiem. Wszystko zatopione Zobacz więcej
ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole Zobacz więcej
Chciałam Wam się pochwalić z czym ostatnio eksperymentuję i co odkryłam, dlatego dziś będzie trochę długaśnie, ale możecie po prostu przejść na koniec :) Pisałam niedawno o inspirującym spotkaniu z Zobacz więcej
Gryka pojawiła się w Polsce w Średniowieczu za sprawą Mongołów i uprawiana była w celach konsumpcyjnych. Ziarno przetwarzano w ramach własnych gospodarstw rolnych lub w okolicach Częstochowy, gdzie Zobacz więcej
Polski. A tradycję, jeszcze dawniejszą niż przedwojenna, mamy przebogatą. Kiedy czytam opisy dawnych obiadów, kolacji, nie tylko świątecznych, aż kręci się w głowie. Niezwykła różnorodność i Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trufla
Książki na grudzień.

Książki na grudzień. 114

0
Falafel z kaszą krakowską w picie z orienralna surówką z marchwi i suszonymi morelami Tokań ze skwarkami, boczkiem, zieloną papryką i korniszonami wraz z kaszą owsianą i wiśniami Kaszotto marchewkowe Zobacz więcej