Przepis na kasza z kapustą i pieczarkami

Koło mojej pracy znajduje się mały sklepik firmowany przez pewną piekarnię, w którym można kupić rożne ciekawe i baaardzo pieczywo. Pisałam już o tym kiedyś:-) Ostatnio kupiłam tam krokiety z ciasta Zobacz więcej
Kochamy kiszoną kapustę. Niestety kiedy za oknem sypie śnieg mamy ochotę zjeść coś ciepłego. A trzy dni temu, kiedy przygotowywałyśmy to danie padał. Pomyślałyśmy, że skoro kapuśniak może być ciepły, Zobacz więcej
Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na tradycyjne gołąbki w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak Zobacz więcej
Nic nie zastąpi prawdziwych mięsnych gołąbków, ale te również są bardzo smaczne. Miał być zupełnie inny obiad, ale że została mi kapusta pekińska, musiałam coś z niej zrobić. Jeśli będziecie je Zobacz więcej
Składniki: skrzydełka kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, kasza jęczmienna 1/2 szklanki, pieczarki 30 dag, kapusta kiszona 1/2 kg, przyprawa do dań Kucharek 1 Zobacz więcej
Warto skorzystać z majowej młodej kapusty i przygotować z niej gołąbki, bo jej delikatny smak pozwala na wydobycie innej jakości z tego dania. Żeby nie było zbyt typowo to zapraszam Was na wersję Zobacz więcej
Do czego używacie kapusty kiszonej (tudzież kwaszonej)? Pierogi z kapustą i grzybami – raz. Bigos – dwa. No i moooże jakieś trzy by się wymyśliło. A pomyślelibyście, żeby z kapusty zrobić… kotlety? :) Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja powstała z mojej miłości do kaszy gryczanej. Nie da się ukryć, że poniekąd danie jest inspirowane naszą narodową potrawą, czyli łazankami, tyle tylko, że łazanek w nim nie ma, Zobacz więcej
Składniki na nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 3 marchewki 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 0,5 kg pieczarek 3 torebki kaszy gryczanej podpalanej pieprz, Zobacz więcej
Ostatnio nie bardzo się popisuję w kuchni, stwierdziłam wczoraj, że czas zrobić coś bardziej ambitnego ;-) Zachciało mi się gołąbków ale z kapustą kiszoną w środku. Nie chciałam się jednak za bardzo Zobacz więcej
Z młodej kapusty wyciąć kaczan. Zagotować duży garnek z wodą tak aby weszła do niego główka kapusty! Zanuć główkę. Sukcesywnie jak liście zmiękną oddzielać je od głąba i wyciągać z wody. Zagotować Zobacz więcej
Kilka dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką pięknego glinianego garnka, więc już był najwyższy czas, by go wypróbować. Chciałam dania nieskomplikowanego i szybkiego,więc wykorzystałam tak dobrze Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja jest jak najbardziej jesienna. A jesień za oknem pokazuje swoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na taką aurę. Jeszcze Zobacz więcej
Cóż za straszna pogoda ! :( zaczęła się już taka jesień jakiej nie lubię :( ale nie przyszłam tu po to, żeby marudzić! mam dla Was mój totalny eksperyment :) wpadłam na pomysł, że mam ochotę na Zobacz więcej
Kapusta i grzyby to idealne połączenia wykorzystywane w Polskiej kuchni bardzo często, powoli zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia podczas których te produkty królują na naszym stole. Oto moja Zobacz więcej
Lubicie gołąbki? Zauważyłam, że podobał Wam się mój poprzedni wpis z gołąbkami z kapusty włoskiej, dlatego chciałam Was dziś zaprosić na gołąbki z kapusty pekińskiej. Wyszły bardzo delikatne i Zobacz więcej
Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą orkiszową i pieczarkami - Tradycyjne a jednak fit - lekkonatalerzu - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lekkonatalerzu Szpinakowe pierogi z kapustą, Zobacz więcej
Bardzo wiosenne i lekkie gołąbki z młodej kapusty. Na takie gołąbki czekamy cały rok bo młoda kapusta jest najlepsza w maju i wtedy takie gołąbki są wyjątkowe. Gołąbki są być może trochę pracochłonne Zobacz więcej
Składniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, Zobacz więcej