kaszkawał

ZOBACZ TAKŻE:

Wróciliśmy z wakacyjnego rodzinnego wyjazdu i zaczynam nadrabiać zaległości blogowe, szczególnie jeśli chodzi o wpisy serowe. Jeszcze trochę, a pomieszałyby mi się zdjęcia z notatkami i zapomniałabym, Zobacz więcej
różnych odmian 1 mała czerwona papryka (najlepiej polska, ma więcej smaku!) 100 g zwartego, słonego sera typu kaszkawał lub owcza feta świeża bazylia natka pietruszki oliwa extra virgin łyżeczka Zobacz więcej
śmietanki Sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy Dijon (Michel Roux daje 1 łyżkę, wg mnie to za dużo) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku Listki pietruszki Zobacz więcej
też zaopatrzyć się w zapasy bułgarskiej kiełbasy lukanki i tureckiego sucuka (na pierwszym zdjęciu razem z lutenicą), również polecanych przez Izę, której zresztą dziękujemy za praktyczne wskazówki Zobacz więcej
wykorzystałam do zrobienia zupy. Typowo bułgarski ser można zastąpić w naszych warunkach serem typu bałkańskiego lub fetą a kaszkawał dowolnym, żółty serem. Cukinie nadziewane sirene 6 cukini Zobacz więcej
, dzięki któremu mogłyśmy sprawdzić jaki kraj co przygotował. Do wyboru było 55 dań więc po krótkim namyśle zdecydowałyśmy na co mamy ochotę i przystąpiłyśmy do konsumpcji :) Poniżej zdjęcia Zobacz więcej
wtedy tych wspaniałych serów, które mamy dzisiaj, musieliśmy zadowolić się rodzimymi odpowiednikami serów francuskich, holenderskich... Niektóre były bardzo smaczne i zastanawiam się gdzie się Zobacz więcej
ciasto z kilograma mąki to całkiem sporo ciasta to zrobiłam również placuszki z kawałkami białego sera posypane pietruszką. (U mnie był to ser na na brik ale może być dowolny biały ser, np. Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pink Envelope
Europa na widelcu

Europa na widelcu 32

0
świetne wydarzenie! Chętnie bym się wybrała na coś takiego. A bałkańskiej kuchni nie było? :) reply to this message Spoongirl Czerwiec 10, 2013 at 8:45 pm Marija częstowali z tamtych rejonów gulaszem Zobacz więcej
(porcja dla 2-3 osób): pęczek natki pietruszki 70 g sera kaszkawał (albo innego) 5 sporych liści świeżej szałwii 2 łyżeczki kaparów (razem z zalewą) 12 zielonych oliwek (razem z zalewą) 2 gałązki Zobacz więcej
Zdrowsze Jedzenie 18 stycznia 2015 o 20:15 W Turcji utarty kaszkawał jest podawany jako posypka do zupy pomidorowej, takiej blendowanej, doprawionej liściem laurowym, gałką muszkatołową i oregano. Zobacz więcej
można smak wspaniałych potraw, najczęściej tych z grilla. Najbardziej popularna jest gurmańska plejskawica, składająca się z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (czasami baraniego) z dodatkiem słoniny Zobacz więcej
dwie garści utartego żółtego sera, najlepiej takiego o wyraźnym smaku jak np. turecki kaşar, bułgarski kaszkawał albo coraz popularniejszy u nas w kraju cheddar Sposób przyrządzania: Bakłażana obrać Zobacz więcej
kuchni bałkańskiej. W menu m.in.: feta zapiekana z pomidorami, papryką i jajkiem (16 zł), pljeskavica- bałkański przysmak z wołowiny z zapieczonym w środku serem kaszkawał podawany z sałatką z Zobacz więcej
10-18 Kalinówka -szynka i ślimaki. Wędliny. Wootwórnia. Półgęsek. Rzeźnicy warszawscy. Pallada -wypieki. Masarnia St.Mądry. Mleko Olecko. Nabiał Ziembiński. Jugoser –kaszkawał, kajmak. Maison du ble Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: