kawior biedaków

{{headerMessage}}
godziny. Przepis jest dość prosty. Potrzebna jest woda, surowe orzeszki w łupinach, duża ilość soli i wolnego czasu. Na rolniczym, niespiesznym Południu zawsze da się wygospodarować kilka godzin na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wszyscy mogą być piękni, czasem brzydota skrywa cudowną zawartość. Tym razem było tylko odrobinę inaczej. Piękny bakłażan zmieniony przez złego czarownika-piekarnik, w niezbyt urodziwą - nie bójmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażanjest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań- prowansalskiego ratatouille- greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica, która w przeciwieństwie do tej czerwonej, nie rozpada się w czasie gotowania, tylko pozostaje wspaniale jędrna. Na sławną francuską soczewicę le Puy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najlepsza we Francji zielona soczewica pochodzi z Puy-en-Velay w Owernii. W 1996 roku została objęta AOC, a w 2009 roku – AOP. Nazywana „kawiorem biedaków” i „perłą z Puy” w XX wieku przeżyła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
słodką zupę jaglaną Baśnie braci Grimm przekład z 1982 roku przez Emilie Bielicką i Marcela Tarmowskiego Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, Zobacz więcej