kawowy kogel mogel

Zapach Apetytu
Zapach Apetytu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach Apetytu
Lody kawowe

Lody kawowe 332

0
Aksamitne lody kawowe przygotowane bez użycia maszyny. Smaczne, tylko z naturalnych składników, niezbyt kaloryczne. Idealne jako dodatek do kawy mrożonej. Składniki: 2 żółtka 200ml mleka 60 – 70ml Zobacz więcej
Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, L kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki w misie robota utrzeć jajka z Zobacz więcej
Kawa ucierana czyli domowe Caffe Latte Parę lat temu moja przyjaciółka nauczyła mnie robić pyszną kawę ucieraną z mlekiem, poprzez ucieranie jej na kogel-mogel z cukrem i zalaniu gorącym mlekiem, Zobacz więcej
: Jajka dokładnie umyć i wyparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Do kogla-mogla dodać śmietankę, mleko i Zobacz więcej
* szklanka mocnej kawy ropzuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy Zobacz więcej
", cukier, olej zmiksować mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę, proszek, kawę rozpuszczalną i zmiksować z 1 minutę w robocie jajka "L", cukier ubić na "kogel-mogel", następnie dodać ser z wiaderka Zobacz więcej
Moja_Kolej
Moja_Kolej Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenny Galimatias
Kogel-mogel :)

Kogel-mogel :) 414

0
Mam dzisiaj tak zły dzień, że nie bardzo mam ochotę się rozdrabniać w przepisach. Ten przepis zna każdy, ale ja podam parę dodatków, które mogą bardziej wzbogacić przepis i wprawić nasze kupki smakowe Zobacz więcej
200 ml likieru kawowego Sheridan's 2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki mleka Posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel Zobacz więcej
z cukrem na kogel - mogel, białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy Zobacz więcej
) Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby. Sposób wykonania: Masa kawowa: Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na kogelmogel. Do Zobacz więcej
aż powstanie jasny płyn (kogel mogel). Zmniejszyć obroty do średnich i po jednej łyżce w odstępach czasu około minuty dodawać serek mascarpone. Kawę wymieszać z likierem w głębokim talerzu (tak by Zobacz więcej
6 czubatych łyżek cukru 500 g serka mascarpone 4 łyżki amaretto (lub innego mocnego alkoholu) ok. 200 g podłużnych biszkoptów 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonek i wystudzonej (może być Zobacz więcej
misce umieścić całe jajka, żółtka oraz cukier i utrzeć na kogel-mogel. Dodac mąkę przesiana z cynamonem., migdały oraz masę czekoladową- delikatnie wymieszać całość. Okrągłą formę do pieczenia ciasta Zobacz więcej
śmietaną – ok. 150 ml i dodajemy kawę rozpuszczalną (dla koloru). Chwilę gotujemy, studzimy i odcedzamy na sitku. Ubijamy. Nie martw się jeśli nie uda się jej mocno ubić. Wystarczy, że zrobi sie Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Lody kawowe

Lody kawowe 229

0
. Tradycyjnie robione na żółtkach, dzięki temu są kremowe i delikatne. Jeśli lubicie kawę mrożoną, takie lody też przypadną Wam do gustu. Polecam! Składniki (na ok. 1 litr lodów): 3 żółtka 1 szklanka Zobacz więcej
Ciasto makowe: 300 g maku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i Zobacz więcej
4, czas 60 sekund - po tym czasie powinniśmy otrzymać kogel mogel. Dodać ziarenka wanilli, zimne espresso oraz serki mascarpone. Ponownie nastawić maszynę: obroty 2, czas 20 sekund. Włączyć. Zobacz więcej
Małgosia Kamila
Małgosia Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pani Kucharka
Tiramisu

Tiramisu 130

0
Tiramisu (na duże naczynie żaroodporne) 05 kg mascarpone 4 żółtka 1,5 kubka mocniejszej kawy 4 łyżki cukru 1 op. 125ml Śmietanki do ubijania 30-36% Likier kawowy czysty 50ml Likier amaretto 50ml Zobacz więcej
mikserem na gęstą masę. Delikatnie łączę ją z toffi i odstawiam. Ubijam pozostałą śmietanę, mieszam z masą i mrożę ok. 4 godziny (nie dłużej, bo zamrozi się całkowicie, a nie o to w semifreddo Zobacz więcej
na przygotowanie 8 porcji): mascarpone - 500 g śmietana 30% - 250 ml cukier puder - 6 łyżek żółtka jaja - 4 sztuki kawa platinum firmy RIOBA - 200 ml syrop cynamonowy firmy RIOBA - 3 łyżki podłużne Zobacz więcej