kazachska

ZOBACZ TAKŻE:

Ostatnio miałam okazję jeść w „restauracji” duże placko-pierogi zwane mantami. Ponieważ były całkiem smaczne, postanowiłam przygotować je samodzielnie tylko w ulepszonej wersji. Okazało się, że Zobacz więcej
\ Ten pilaf to jeden z moich zimowychfaworytów! Banalnie proste do zrobienia, potrzeba tylko trochę czasu - wołowina musi być naprawdę miękka. 'Gotowane' w ryżu i bulionie CAŁE główki czosnku nadają Zobacz więcej
Najpierw oko padło na marchew po koreańsku, która rozrosła się do zestawu wszystkich surówek koreańskich. Pychota! Fenomenalna była z makaronu na zimno - na pierwszym planie. Bakłażan w sosie Zobacz więcej
ciepłego znalazło się z moim żołądku. Pozwoliło mi to do przyswajania dobrych dawek alkoholu bez żadnych ekscesów :D Pomógł mi w tym piec kazachski, menażki, trochę warzyw, przypraw i gotowe ! Z Zobacz więcej
popołudnie i wieczór były bardzo miłe, gdyż w tym roku skusiłam się na specjały: pakistańskie, rumuńskie, kazachskie, koreańskie, malezyjskie, ormiańskie, marokańskie, uzbeckie i ukraińskie. Zobacz więcej
do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem Zobacz więcej
polskich gości. Jego zdaniem restauracje postrzega się mylnie przez pryzmat etnicznej kategoryzacji. Przykładowy dialog, który odbywam z ludźmi różnych środowisk brzmi tak: -Byłam ostatnio w Zobacz więcej
kazachskiej, przyjdzie czas kiedy będzie sezon na dynie. Dziś zamieszczę przepis słoweński, który podpowiedziała mi Tina na swoich warsztatach, a który doczekał się w Słowenii statusu kultowego. Zobacz więcej
. Nie dodajemy również przepisów kuchni turkijskiej: tatarskiej, uzbeckiej, ujgurskiej, kazachskiej, kirgiskiej itp. Dodajemy jedynie przepisy na potrawy znane i gotowane na terenie Turcji. 3. Nie Zobacz więcej
Transatlantyk
Transatlantyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Transatlantyk
Pesto szczawiowe

Pesto szczawiowe 44

0
materiałów, które się różnią od carskich monet do kości zwierzęcych. Korzystając z faktu, że archiwa są nieczynne w ostatni piątek miesiąca, odwiedziłam ostatnio znanego kazachskiego srebrnika Zobacz więcej
kazachskiej biżuterii. Ostatni weekend nie był wyjątkiem. Wraz z koleżanką wybrałam się na targ rzemiosła w Parku Panfiłowa, i (zupełnie przypadkowo!) skończyło się na tym, że kupiłam trzy Zobacz więcej
Kochana Oleńko! Ałmaty to miasto słynące z jabłek. Sama nazwa pochodzi od kazachskiego słowa „alma” („jabłko”) i oznacza „jabłeczny.” Najsławniejszą ze wszystkich odmian jabłek, które są spotykane w Zobacz więcej
się z Tobą moim ulubionym środkowoazjatyckim zastosowaniem tego typowo jesiennego składnika (chociaż silnym rywalem są manty z dynią). Somsy(samsa po kazachsku i po rosyjsku) są powszechnym elementem Zobacz więcej
tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować choć część. Nie lubię np. wątróbki, ale w tej książce jest na nią ponad 200 przepisów i myślę, że choć kilku spróbuję, Zobacz więcej
jakiś sens. To nie tak, że cała ludność Ałmaty usiłuje zachorować na szkorbut stroniąc zupełnie od warzyw (chociaż tradycyjna kuchnia kazachska składa się głównie z mięsa i wyrobów mącznych). Sklep Zobacz więcej
mi okazje do posmakowania mniej znanych produktów, np. kazachskich herbat(dwie wróciły z mną do Warszawy) i przetworów,misternie zdobionych drożdżowych pierogów albo suszonej baraniny (zdjęć Zobacz więcej
mi okazje do posmakowania mniej znanych produktów, np. kazachskich herbat(dwie wróciły z mną do Warszawy) i przetworów,misternie zdobionych drożdżowych pierogów albo suszonej baraniny (zdjęć Zobacz więcej
restauracja musiała bycze jądra oraz jego penisa z marchewką wykreślić z menu. Z awangardy ostał się za to kaczy ozor:)Ale ten zostawiam sobie dodegustacji następnym razem:) China Garden ul. Zobacz więcej
mniej znanych produktów, np. kazachskich herbat(dwie wróciły z mną do Warszawy) i przetworów,kawiorum misternie zdobionych drożdżowych pierogów albo suszonej baraniny (dla chętnych to, co zostało z Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Kuchnia bez granic

Kuchnia bez granic 75

0
pot jednak oblewa kark gdy, na przykład, stwierdzamy że zabierzemy się za np. kuchnię zza wschodniej granicy. Niby wszystko takie samo. A tu nagle okazuje się, że w kuchni białoruskiej, ukraińskiej, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: