keks z mąki żytniej

Kolejny chlebowy przepis jest bardzo prosty. Wykonany jest na bazie suchych drożdży, lecz z powodzeniem można wykonać go z drożdży świeżych. Zastosowanie suchych drożdży powoduje, że chleb ten jest Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na popularny chlebek bananowy, hit ze Stanów Zjednoczonych. Proste i szybkie ciasto do przygotowania ;-) Składniki: 3 dojrzałe banany 125 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru Zobacz więcej
1/2 szklanki otrębów żytnich 1/4 szklanki sienia lnianego 1/4 szklanki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki słonecznika sezam do posypania Na początku, 250 g mąki wsypałam do miski, na środku Zobacz więcej
Składniki: 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i Zobacz więcej
świeżość dużo dłużej niż ten kupiony w piekarni. Przepis dostałam od mojej mamy :) Do dzieła! :) Składniki: 0,5 kg mąki krupczatki 3 łyżki słonecznika 0,5 szklanki otrębów pszennych, żytnich lub Zobacz więcej
skorupka :-) To ciasto jest naprawdę warte wypróbowania, gorąco polecam! Składniki: 2 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. mąki Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Keks owsiany

Keks owsiany 181

1
page Gdańskich Młynów na facebooku oraz strony internetowej www.gdanskiemlyny.pl W ofercie Gdańskich Młynów znajdziecie: mąki wzbogacone witaminami z grupy B, mąki pszenne paczkowane „z kłoskiem”, Zobacz więcej
Wilgotne, bardzo jabłkowe i wspaniale orzechowe :) Mam nadzieję, że to wystarczająca rekomendacja dla tego wypieku. Upiekłam w formie do keksu, a napakowane jest tak bardzo jabłkami i orzechami, że Zobacz więcej
Jest mięciutki, bardzo aromatyczny, słodki z umiarem, wilgotny i bardzo smaczny. A jeśli powiem, że został upieczony z mąki żytniej pszennej pełnoziarnistej, bez użycia miksera? Będziecie zaskoczeni Zobacz więcej
Pyszny świąteczny keks angielski z dużą ilością bakalii. Ciężki i bardzo aromatyczny. Wyczuwalny aromat rumu, wanilii a także owoców który roznosi się po całym domu. Bardzo wilgotny. Polecam! Zobacz więcej
aktywnego zakwasu ( jak zrobić znajdziecietutaj ) 200 ml mąki pszennej razowej typ 2000 200 ml mąki żytniej razowej typ 2000 350 ml letniej przygotowanej wody oliwa z oliwek 1 łyżeczka soli Na Zobacz więcej
i postanowiłam go wypróbować. Udało się! W domu pachniało cudownie, a chleb smakował całej rodzinie. Junior powiedział nawet, że to najlepszy chleb jaki jadł w życiu i mam nadzieję, że był obiektywny Zobacz więcej
Hej, hej.Dzis mam dla was propozycje na zdrowe i pyszne ciasto w sam raz do kawy lub na deser czy drugie śniadanie, ciasto choć wychodzi niskie jest bardzo sycące, idealnie słodkie z dodatkiem Zobacz więcej
Przygotowanie keksu tylko na pozór wydaje się dość skomplikowane. Ta wersja, mimo, że dość nietypowa jest moim ulubionym sposobem na to ciasto. Jest zdrowsza i smaczniejsza, a przy tym dziecinnie Zobacz więcej
kg mąki zwykłej i pół kg mąki pełnoziarnistej - mieszanki mąki żytniej, pszennej i orkiszowej Lubella, proporcje można modyfikować :))) Wodę wlewamy do dużej miski lub garnka o pojemności około 5 l. Zobacz więcej
Upiekłam pyszny chleb ze słonecznikiem na zakwasie żytnim. 1 szklanka zakwasu żytniego szklanki mleka 1 łyżka cukru 10 g świeżych drożdży szklanki wody 1 łyżka soli 3,5 szklanki mąki pszennej typ Zobacz więcej
Joe Anne
Joe Anne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TasteBased
Bananek

Bananek 21

0
kaloryczna: 150 kcal Składniki: 2 średnie bardzo dojrzałe banany kilka cząstek jabłek z kompotu (1 średnie) 1 szklanka marchewki startej na małym oczku (2 małe) 1 i szklanki mąki żytniej Zobacz więcej
: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 1h 40 minut Ilość porcji: 10 Wartość kaloryczna: 200 kcal/plasterek Składniki: · 250g mąki żytniej razowej (lub innej, najlepiej pełnoziarnistej) Zobacz więcej
- 140 g cukru - 100 g mieszanki keksowej - 50 g posiekanych orzechów wloskich - 180 g mąki żytniej - 100 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu - Zobacz więcej
g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g posiekanych orzechów laskowych, 180 g mąki żytniej, 100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 Zobacz więcej