Przepis na kena homa

Dalej jest pod wrażeniem przepisów z warsztatów w CookUp. Dania tajskie coraz częściej w innych odsłonach, niż te proponowane przez mojego ulubionego Kena Homa. Tym razem przepis z warsztatów ale Zobacz więcej
CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia Zobacz więcej
Chiński smażony ryż z jajkiem to bardzo popularna potrawa. W gruncie rzeczy wcale się nie dziwię. W kraju o tak dużym spożyciu ryżu jest to idealna metoda na wykorzystanie ryżu ugotowanego w nadmiarze Zobacz więcej
Sezon na przygotowywanie dań z grilla został rozpoczęty, więc i ja szukam nowych smaków, które można przygotować na świeżym powietrzu. Miałam okazję przejrzeć książkę Kena Homa "Łatwa kuchnia tajska" Zobacz więcej
Przygotowanie: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Łosoś to bardzo pyszna ryba, można przyrządzać ją na wiele sposobów. Podczas mojego ostatniego pobytu w domu (w Polsce) zauważyłąm że niestety nie Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Tofu po syczuańsku

Tofu po syczuańsku 70

Nie wiem czy sobie przypominacie, że za tofu nie przepadałam... dziś chętnie z nim eksperymentuje i chętnie wyciągam po nie rękę a zaczęło się niestety tak nieprzyjemnie kiedy smak owego tofu mnie Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Facet smaży pierożki wonton

Facet smaży pierożki wonton 224

Facet smaży pierożki wonton Tak, tak...nie ma że boli, On smaży, Ja leżę :) czasami i mnie się nie chce stać w kuchni a piątek był makabrycznie męczący więc w sobotę należała mi się przerwa! On Zobacz więcej
Kolejna wspaniała potrawa na bazie przepisu z książki Kena Homa. Bardzo prosta w przygotowaniu, zaskakuje różnorodnością smaków. Jaki pisze Hom: "(...) jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
Tajskie pulpeciki mięsne

Tajskie pulpeciki mięsne 84

W Bangkoku uliczni sprzedawcy smażą mięso na swoich straganach. Kupujesz je nadziane na patyczki i zajadasz. Tajowie nie muszą mieć do tego ziemniaków i surówki. To po prostu świetna przekąska. Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Krewetki po syczuańsku

Krewetki po syczuańsku 148

Krewetki po syczuańsku W wielkim jak Tesco chińskim supermarkecie odkryłam ostatnio całkiem niezłe krewetki, 8 funtów z kawałkiem za kilogramową paczkę, tyle co za pół kilo piersi kurczaka u dobrego Zobacz więcej
Przygotowanie: 30 minut Czas gotowania i smażenia: 20 minut Kurczak w sosie z czarnej fasolki czyli „chicken in black bean sauce” to moja ulubiona potrawa z kuchni chińskiej. Kiedy próbowałam zrobić Zobacz więcej
Aaaa miało być zupełnie inaczej. Zaraz po zakończonej projekcji zaczęłam sobie układać w głowie tekst. O tym, że prawie dwie i półgodzinny dokumentu to za dużo. Że nudno było, że bym przewinęła Zobacz więcej
Prezydentowa
Prezydentowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Prezydentowej
Jarzynowy bulion tajski

Jarzynowy bulion tajski 158

Zmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z książki tegoż pt. "Łatwa Kuchnia tajska" i zrobiłam bulion z samych jarzyn. Ale jest tak świetnie doprawiony, tak pełen smaku, Zobacz więcej
Po pobycie na nartach strasznie stęskniłam się za kuchnią azjatycką, a szczególnie za zupami. Nie to, żeby nas tam źle karmili, jedzenie było całkiem smaczne, może nieco nie w moim guście i odrobinę Zobacz więcej
Ostatnio w GW był przegląd lodówek studentów, nie mieli oni sosów, a szkoda bo można jeść smaczniej....fot. D.Szymborska Lubię azjatyckie smaki w kuchni. Pamiętam, że zaczynaliśmy gotowanie prosty Zobacz więcej
Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb Zobacz więcej
Ken Forkish zrezygnował z korporacyjnej kariery w Dolinie Krzemowej na rzecz swojej pasji... został piekarzem. Wszystko zaczęło się w latach 90-tych, kiedy znajomy Kena podarował mu francuski magazyn Zobacz więcej
W moim życiu, dzięki blogowi, pojawiają się inspirujący ludzie, których kiedyś mogłam znać tylko z widzenia albo ze słyszenia, a może z internetu. Ludzie to największa nagroda za prowadzenie tego Zobacz więcej
11 października 2017 roku nakładem wydawnictwa Wielka Litera ukazała się na rynku księgarskim książka"Ikigai. Japońska sztuka szczęścia" Kena Mogi. Ken Mogi japoński neurobiolog i nauczyciel Zobacz więcej