CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia
Zobacz więcej
Nie wiem czy sobie przypominacie, że za tofu nie przepadałam... dziś chętnie z nim eksperymentuje i chętnie wyciągam po nie rękę a zaczęło się niestety tak nieprzyjemnie kiedy smak owego tofu mnie
Zobacz więcej
Ken Forkish zrezygnował z korporacyjnej kariery w Dolinie Krzemowej na rzecz swojej pasji... został piekarzem. Wszystko zaczęło się w latach 90-tych, kiedy znajomy Kena podarował mu francuski magazyn
Zobacz więcej
Przygotowanie: 30 minut Czas gotowania i smażenia: 20 minut Kurczak w sosie z czarnej fasolki czyli „chicken in black bean sauce” to moja ulubiona potrawa z kuchni chińskiej. Kiedy próbowałam zrobić
Zobacz więcej
Kolejna wspaniała potrawa na bazie przepisu z książki Kena Homa. Bardzo prosta w przygotowaniu, zaskakuje różnorodnością smaków. Jaki pisze Hom: "(...) jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii,
Zobacz więcej
Przygotowanie: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Łosoś to bardzo pyszna ryba, można przyrządzać ją na wiele sposobów. Podczas mojego ostatniego pobytu w domu (w Polsce) zauważyłąm że niestety nie
Zobacz więcej
Po pobycie na nartach strasznie stęskniłam się za kuchnią azjatycką, a szczególnie za zupami. Nie to, żeby nas tam źle karmili, jedzenie było całkiem smaczne, może nieco nie w moim guście i odrobinę
Zobacz więcej
W moim życiu, dzięki blogowi, pojawiają się inspirujący ludzie, których kiedyś mogłam znać tylko z widzenia albo ze słyszenia, a może z internetu. Ludzie to największa nagroda za prowadzenie tego
Zobacz więcej
Aaaa miało być zupełnie inaczej. Zaraz po zakończonej projekcji zaczęłam sobie układać w głowie tekst. O tym, że prawie dwie i półgodzinny dokumentu to za dużo. Że nudno było, że bym przewinęła
Zobacz więcej
Ostatnio w GW był przegląd lodówek studentów, nie mieli oni sosów, a szkoda bo można jeść smaczniej....fot. D.Szymborska Lubię azjatyckie smaki w kuchni. Pamiętam, że zaczynaliśmy gotowanie prosty
Zobacz więcej
Facet smaży pierożki wonton Tak, tak...nie ma że boli, On smaży, Ja leżę :) czasami i mnie się nie chce stać w kuchni a piątek był makabrycznie męczący więc w sobotę należała mi się przerwa! On
Zobacz więcej
Zmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z książki tegoż pt. "Łatwa Kuchnia tajska" i zrobiłam bulion z samych jarzyn. Ale jest tak świetnie doprawiony, tak pełen smaku,
Zobacz więcej
Sezon na przygotowywanie dań z grilla został rozpoczęty, więc i ja szukam nowych smaków, które można przygotować na świeżym powietrzu. Miałam okazję przejrzeć książkę Kena Homa "Łatwa kuchnia tajska"
Zobacz więcej
Krewetki po syczuańsku W wielkim jak Tesco chińskim supermarkecie odkryłam ostatnio całkiem niezłe krewetki, 8 funtów z kawałkiem za kilogramową paczkę, tyle co za pół kilo piersi kurczaka u dobrego
Zobacz więcej
W Bangkoku uliczni sprzedawcy smażą mięso na swoich straganach. Kupujesz je nadziane na patyczki i zajadasz. Tajowie nie muszą mieć do tego ziemniaków i surówki. To po prostu świetna przekąska.
Zobacz więcej
Dalej jest pod wrażeniem przepisów z warsztatów w CookUp. Dania tajskie coraz częściej w innych odsłonach, niż te proponowane przez mojego ulubionego Kena Homa. Tym razem przepis z warsztatów ale
Zobacz więcej
Chiński smażony ryż z jajkiem to bardzo popularna potrawa. W gruncie rzeczy wcale się nie dziwię. W kraju o tak dużym spożyciu ryżu jest to idealna metoda na wykorzystanie ryżu ugotowanego w nadmiarze
Zobacz więcej
11 października 2017 roku nakładem wydawnictwa Wielka Litera ukazała się na rynku księgarskim książka"Ikigai. Japońska sztuka szczęścia" Kena Mogi. Ken Mogi japoński neurobiolog i nauczyciel
Zobacz więcej
Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb
Zobacz więcej