kibinai

ZOBACZ TAKŻE:

nie byłabym sobą gdybym go z lekka nie zmodyfikowała. Kibinai kg mąki 250 g zimnej margaryny 2 jajka 1 – 2 łyżek kwaśnej śmietany łyżeczki soli ok. 700 g surowej białej kiełbasy 1 cebula 1 łyżeczka Zobacz więcej
Kibinai (Polacy mówią "kibiny") to potrawa uznawana za narodową na Litwie. Prawdą jest jednak, że to danie wywodzi się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. Zobacz więcej
Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna Zobacz więcej
okazję wejść od kuchni do restauracji i zobaczyć produkcję kibinów- tradycyjnych pierogów z kruchego ciasta na śmietanie nadzianych różnymi farszami i upieczonych. Na zdjęciu kibinai przed wsadzeniem Zobacz więcej
w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: