kibiny

obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Kibiny

Kibiny 1348

4
Kibiny to karaimskie pierogi z kruchego lub drożdżowego ciasta z farszem mięsnym. Pochodzą z Litwy i są bardzo smaczne Czytaj więcej » Zobacz więcej
Szukając inspiracji na ciekawe przekąski natknęłam się na kibiny kuchni karaimskiej.Wyszły znakomicie. Przepis na ciasto, jak i cały etap wyrabiania go jest bardzo lekki i szybki. Ciasto nie klei się Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Kibiny

Kibiny 3376

3
Zapytacie co to są te kibiny, nazwę prawdopodobnie słyszycie po raz pierwszy. Kibiny to potrawa kuchni karaimskiej, Karaimów Litewskich. Potrawa ta znana jest również w kuchni tatarskiej i wersję Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Kibiny

Kibiny 2135

1
Kibiny sa to pieczone pierożki z mięsnym farszem. Danie pochodzi z Litwy, jest znane w kuchni tatarskiej, rosyjskiej i pod różnymi nazwami w różnych innych krajach których nie sposób wymienić. Kibiny Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
KIBINY

KIBINY 592

0
mięs i przypraw – w zależności od tego co mam w lodówce ale umówmy się, że robimy kibiny z wołowiną. Mięso siekamy lub mielimy (nic się nie stanie), dodajemy posiekaną kapustę i cebulę, dosmaczamy Zobacz więcej
Wannabechef
Wannabechef Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Powrót do pyszności
KIBINY

KIBINY 258

7
KIBINY czyli pierożki z ciasta drożdżowego (czasem kruchego) nadziewane mięsem to potrawa karaimska, która najbardziej przypadła mi do gustu na Litwie i okazała się całkiem prosta do samodzielnego Zobacz więcej
Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Kibiny na ostro

Kibiny na ostro 1000

1
Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:) Ciasto: 500g mąki 225 g masła 3 jajka Zobacz więcej
Rodzice, będąc na Litwie jedli kibiny, więc nie mogliśmy ich także nie zrobić w domu , ponieważ tak im smakowały;) Potrzebne składniki: Ciasto : 200 g masła, 1 jajko, 200 g śmietany, sól , 400 g mąki Zobacz więcej
i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku 25 dag białego sera 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz sezam do posypania 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Zobacz więcej
Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną Zobacz więcej
Poleca: Wrublik W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować tradycyjnych dań karaimskich – kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być koniecznie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Kibiny

Kibiny 1007

0
Składniki: Ciasto: * kostka masła * 200 ml gęstej śmietany 30% * 2 jajka * Sól * mąka (ilość taka aby zagnieść ciasto) Farsz: * 300-400g wołowiny * 3-4 cebule * sól, pieprz do smaku Masło roztopić i Zobacz więcej
. gorzej być już chyba nie może. dlatego upiekłam kibiny. lepienie jest czasochłonne, a to pozwala się wyciszyć i uspokoić. i może o to chodzi. przepis zmodyfikowałam i użyłam piersi z indyka zamiast Zobacz więcej
Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna Zobacz więcej
Kibinai (Polacy mówią "kibiny") to potrawa uznawana za narodową na Litwie. Prawdą jest jednak, że to danie wywodzi się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. Zobacz więcej
Kibiny Zapytacie co to są te kibiny, nazwę prawdopodobnie słyszycie po raz pierwszy. Kibiny to potrawa kuchni karaimskiej, Karaimów Litewskich. Po... Zobacz więcej
kruszyniańskim lesie, oglądałam tatarskie jutry i meczet... Nie dane mi było tylko spróbować sławnej babki ziemniaczanej, ale widać to znak, że jeszcze tam wrócę...- zprawdziwą przyjemnością! W Zobacz więcej
pielmieni wg Aleex autorka: Aleex | blog: W mojej kuchni Kulebiak rosyjski wg Aleex autorka: Aleex | blog: W mojej kuchni Ziemniaki faszerowane po rosyjsku autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Zobacz więcej
na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować Zobacz więcej