kiełbasa polska surowa bez wędzenia

100 g pręgi wołowej 200 g kiełbasy surowej polskiej 50 g boczku wędzonego/surowego warzywa: pietruszka, marchew, mały seler 5 ogórków kiszonych 1 szklanka wody po ogórkach 1 łyżka kaprów / opcjonalnie Zobacz więcej
młodych ziemniaków (obranych lub oskrobanych) 3 ząbki czosnku, w łupinkach 2 kiełbasy surowe, wędzone (np. polska surowa) 1 średnia cebula dwie gałązki tymianku cytrynowego (lub innego) 4 łyżki oliwy Zobacz więcej
jakich składników. Wszystko przed przygotowaniem jest dokładnie zaplanowane. Białą kiełbasę i wędzony boczek zamawiam wcześniej u znajomego.Zakwasnastawiam tydzień wcześniej, żeby osiągnął odpowiedni Zobacz więcej
1 kiełbasa polska (lub inna surowa wędzona) ok 100 ml dobrego oleju 2 szklanki ugotowanej fasoli (1 szkl suchej ) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Żurek

Żurek 133

0
Bogaty i aromatyczny nośnik staropolskich tradycji. To chyba najbardziej polska zupa ze wszystkich możliwych. Można powiedzieć, że żurek to potrawa narodowa i jest bardziej polski niż np.: Zobacz więcej
Makaron z pieczarkami, papryką i kiełbasą Wiem, wiem może i nazwa niezbyt ciekawa, ale za to przepis Eweliny powali was smakiem i prostotą. Lekka modyfikacja lecza przekształcona w nowoczesne danie ze Zobacz więcej
Sos z pieczonych papryk jest doskonały, a z dodatkiem mięsnych kulek z włoskiej kiełbasy – jeszcze smaczniejszy! Wystarczy dodać do tego trochę dobrego makaronu i gotowe. Sos to kombinacja pieczonych Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Barszcz biały"

"Barszcz biały" 107

0
Barszcz biały Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na Zobacz więcej
Bigos, który jest dowodem na to, że tradycyjnie i smacznie nie oznacza tłusto. Przede wszystkim jest bez boczku, którego szczerze nie znoszę. Wędzony smak nadaje daniu dobrej jakości kiełbasa. Grzyby, Zobacz więcej
angielskie śniadanie z polskich produktów, przepis na taką właśnie wersję tego śniadania podaję poniżej. Składniki na 2 porcje – każda porcja około 490 kalorii 3 łyżki masła 2 jajka 2 plastry Zobacz więcej
agga
agga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na talerzu
Klarowane masło

Klarowane masło 97

0
składa się z: Bitków wieprzowych Klusek śląskich Modrej kapusty Bitki wieprzowe Składniki: 50 dag mię... Zupa chrzanowa Zupa chrzanowa Składniki: · 1 kg boczku surowego, wędzonego · 1 kg kiełbasy · Zobacz więcej
agga
agga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na talerzu
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie 344

0
Zupa chrzanowa Składniki: · 1 kg boczku surowego, wędzonego · 1 kg kiełbasy · kg szynki · 15 ... Desery Babeczki z leśnych owoców Składniki: opakowanie mrożonych owoców ( malin, jagód) 3 Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Bigos staropolski

Bigos staropolski 222

0
. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. • Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po Zobacz więcej
długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest Zobacz więcej
STRONA GŁÓWNA DANIA GŁÓWNE DANIA MIĘSNE DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE PRZYSTAWKI SAŁATKI / SURÓWKI ZUPY RYBY / OWOCE MORZA SŁODKOŚCI NAPOJE / KOKTAJLE DOBRE RADY Home BEZ KATEGORII przygotowywanie Zobacz więcej
Żur jest flagowym daniem kuchni nie tylko polskiej, ale wszystkich północnosłowiańskich narodów. Zaś nazwa wywodzi się z języka niemieckiego: sūr, dziś sauer, czyli kwaśny. Przepisów na żur jest Zobacz więcej
Mielonka ze słoika, mięso na kanapki czyli domowa wędlina. Konserwa bez konserwantów. No bo jak ją inaczej nazwać. Niby nic wymyślnego, mięso z przyprawami. Ale smakuje bardzo dobrze i jest zdrowsze Zobacz więcej
Jak mi się wczoraj zachciało porządnej, zawiesistej, polskiej zupy, jak grochówka, żur czy fasolowa. Takiej akuratniej na tę pogodę, co to za oknem się rozkokosiła. Padło na fasolową.Nadmienię, że Zobacz więcej
wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma) 0,5 dobrej wędzonej Zobacz więcej
w smaku niż nasza polska, mniej wyrazista. Po ugotowaniu zachowuje swój jasny kolor i zupełnie nie przypomina naszego bigosu. Podaje się do niej różnego rodzaju mięsa i wędliny, zawsze w całości, a Zobacz więcej