GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny 400g grochu 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy cebula sól, pieprz, 2 liście
Zobacz więcej
Budae-jjigae to potrawa znana także jako “Army Base Stew”, czyli wojskowy (koszarowy) gulasz, choć ze względu na dużą ilość koreańskiej kiszonej kapusty kimchi bardziej pasowałoby określenie bigos
Zobacz więcej
Kiełbasa wojskowa z 1952r. » Nalewka malinowa Nalewka malinowa Składniki: 1 kg malin (najlepiej leśnych), Ok. 0,5 kg cukru , Kilka goździków, Kilka pestek śliwki, 2 gałązki melisy cytrynowej, 1 l
Zobacz więcej
Cześć =) Zupa grochowa, czyli wojskowa grochówka, to ulubiona zupa mojego dziadka, który jest żołnierzem - pułkownikiem. Kojarzy mi się z czasami, kiedy dziadek pracował w Pomorskim Okręgu Wojskowym
Zobacz więcej
Gdyby nie akcja Gotujemy po polsku! ten wpis nie znalazłby się na tym blogu, na pewno nie teraz... Ale jak sobie pomyślałam, co w moim rodzinnym domu kojarzy mi się z typowo polską kuchnią, co
Zobacz więcej
Najlepsza grochówka to grochówka wojskowa - jest to rzecz oczywista i bezsporna. Grochówka wojskowa musi być gotowana na wędzonych kościach, bez żadnej włoszczyzny, ale z dużą ilością majeranku, no i
Zobacz więcej
Chyba będę robić kiełbasy na zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Kiełbasa suszona dojrzewająca tzw. Palcówka to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim
Zobacz więcej
To chyba najbardziej pożywna grochówka jaką kiedykolwiek jadłam w swoim życiu:) Strasznie kaloryczna, gęsta, ze skwarkami wytopionymi z boczku i słoniny, z kawałkami podsmażonej kiełbasy i doprawiona
Zobacz więcej
Wreszcie znalazłam właściwy przepis. Kilka osób, które poddałam testom orzekło, że kiełbasa smakuje jak prawdziwa krakowska. Wcześniej robiłam krakowską według przepisu pani Kazimiery Pyszkowskiej i
Zobacz więcej
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina dobrej jakości 0,5 kg --w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY
Zobacz więcej
Wiosna bardzo leniwie zagląda do okien. Jakby już chciała nam o sobie przypomnieć, dać nadzieję, ale mimo wszystko sezon zimowy nie ustępuje. Po całym dniu pracy, gdy wieczory są jeszcze zimne, mamy
Zobacz więcej
Kiełbasa – któż jej nie lubi? Na kanapki, na grilla, na ognisko, to obowiązkowy produkt w każdym polskim domu! Czy, kupując ją w mięsnym, zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda proces jej
Zobacz więcej
« Kiełbasa wojskowa z 1952r. Krakowska podsuszana wg. 16 » Kiełbasa prosta z dzika Kiełbasa prosta z dzika Składniki: - mięso z dzika (ścinki) 60% - mięso wieprzowe kl. II 30% - mięso ścięgniste z
Zobacz więcej
Jedna z najpopularniejszych polskich zup – grochówka wojskowa z całego grochu! Sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką. Po prostu pyszna!
Zobacz więcej
Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy - wojskowa grochówka... Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba -
Zobacz więcej
Cześć =) Zupa grochowa, czyli wojskowa grochówka, to ulubiona zupa mojego dziadka, który jest żołnierzem - pułkownikiem. Kojarzy mi się z czasami, kiedy dziadek pracował w Pomorskim Okręgu Wojskowym
Zobacz więcej
Grochówka wojskowa to apetyczna i bardzo pożywna zupa. Koniecznie musi być pożywna, z wkładką mięsną, zwłaszcza dla tych, co na poligonie ćwiczą w mroźne dni zimowe. Dla tych co na poligonie nie
Zobacz więcej
Grochówka, to podstawa kuchni wojskowej, u nas na wędzonym boczku, z warzywami , pachnąca czosnkiem. Bardzo ją lubimy, doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, polecam , smakuje o każdej porze roku
Zobacz więcej
Grochówka wojskowa Wojskowa dlatego, że tak na nią mówi mój tata. Mówi, że przypomina mu tą, którą jadał w wojsku dawno dawno temu. I która bardzo mu smakowała. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu.
Zobacz więcej
Kiełbasa prosta z dzika » Kiełbasa wojskowa z 1952r. Kiełbasa wojskowa z 1952r. Przepis zatwierdzony przez ówczesnego ministra. W smaku jest bdb. Polecam! Składniki: - wołowina II kl 2,5kg -
Zobacz więcej