kirgistan

ZOBACZ TAKŻE:

Jest taki kraj, gdzie słońce wschodzi o poranku, a turystów gotuje się w rosole. To Papua-Nowa Gwinea. Jeśli macie melodię, możecie skoczyć tam na wczasy, my zasię odwiedziliśmy Kirgistan. Nie chcemy Zobacz więcej
... Pył unoszący się nad ulicą i palące słońce. Żółty Moskwicz, lekko pochylony, odpoczywa na poboczu drogi. Jego właściciel wypakowuje biszkek, dużą beczkę, wypełnioną kumysem. To orzeźwiający, lekko Zobacz więcej
Sprawa niezwykła. Wygrzewaliśmy się na trawce, przegryzając chrząszcze, aż tu nagle sytuacja odwróciła się o 450 stopni i znaleźliśmy się w Kirgistanie. Cóż to była za niespodzianka! Tak nagle i Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu w środę długo oczekiwana wizyta- odwiedziła mnie dobra Kumpela z czasów podstawówki, gimnazjum,wakacyjnych wypraw. Rysia była w Kirgistanie. Pamiętam jak dzisiaj jej marzenie Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aga w kuchni
"Willow" Virginia C. Andrews

"Willow" Virginia C. Andrews 8

Swojego czasu czytałam po kolei wszystkie sagi napisane przez Virginia C. Andrews, z niecierpliwością czekałam na nowe książki, które ukarzą się w księgarni. Każdy tom kończył się tak, że miało się Zobacz więcej
"Mroczny las" to drugi tom wspaniałej sagi rodziny De Beers Willow układa powoli swoje życie w kurorcie Palm Beach u boku swojej rodzonej matki i przyrodniego brata. Próbuje nawiązać bliższe relacje Zobacz więcej
To takie letnie słoneczne ciasto, kiedy je piekę, dom pachnie Włochami, a ciasto przypomina mi wakacje we Włoszech. Cukinia to bardzo włoskie warzywo, chociaż my ją też bardzo lubimy. Ja często robię Zobacz więcej
Mojito arbuzowe w wersji virgin - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA & PORTFOLIO Mojito arbuzowe w wersji virgin 7 Zobacz więcej
Nikomu nie trzeba tłumaczyć kim jest siostra Anastazja i chyba każda gospodyni chomikuje jakiś unikalny przepis, który wykorzystuje podczas świąt. Dziś ciasto Magistra z książki 100 nowych ciast Zobacz więcej
Food Talk | Tropical Fresh Turmeric Chia Energiser ... with maple syrup - Passionate About Baking Home About me Contact Me Mentions Recipe Index Fruit Gluten Free Healthy product review Sweet Zobacz więcej
Słowo keema lub kheema oznacza w języku urdu "mielone mięso" i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo Zobacz więcej
Nie wiem jak wy, ale ja mam niedosyt ryb w kuchni. Rybę znam smażoną, pieczoną, na parze… no i te w zalewie na ostro czy kwaśno. Żongluję tylko przyprawami, czyli raczej z lekka powiewa nudą. Zobacz więcej
Cakes and the City
Cakes and the City Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cakes and the City
non distance dolce

non distance dolce 325

Babka pyszna - pomimo... ;) Po prostu się dodało za dużo kakao ;) ale poprawiłam to w przepisie ;) Babka cytrynowo-kakaowa keksówka 25 cm 120 g miękkiego masła 2 łyżki gorzkiego kakao drobno starta Zobacz więcej
Gotowanie to bez wątpienia sztuka. Szefów kuchni śmiało można nazywać artystami. Usmażyć mięso czy ugotować ryż potrafi każdy z nas, ale wyciągnąć z potrawy jej esencję i wprowadzić kubki smakowe w Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Serek z pistacji

Serek z pistacji 15

Jedn z dobrych cech wakacji s powroty. Nawet po najbardziej udanym wyjedzie dobrze bowiem wróci do domu. Nie tylko dlatego, e nie ma jak spa we wasnym oku, ale take dlatego, e mona wróci do Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Pakistański dal

Pakistański dal 173

Kulinarny aforyzm : Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon. Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kurrrka!
Uzbekistan: Pilaw (plov)

Uzbekistan: Pilaw (plov) 229

Nie byłam w Uzbekistanie, ale kuchnia tego kraju wiele o nim mówi. Na przepis na pilaw natrafiłam w jednym z numerów National Geographic Traveller. Był to artykuł na temat pochodzenia pilawu, sposobu Zobacz więcej
Roti czyli pieczywo - pyszne pszenne placki z pieca, a w naszej domowej wersji z patelni ;). Dziś przepis na typowe dla całego Pakistanu chapati - bardzo chrupiące i cieniutkie, składające się tylko z Zobacz więcej
Były już chapati, a dziś kolej na chlebki naan. Te są trochę bardziej złożone i wmagają większego nakładu pracy, ale nadal ich przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Są pyszne, bardziej miękkie Zobacz więcej
Z nowym rokiem szkolno – akademickim Wolna Kuchnia rozpoczyna współpracę z Językodajnią. Jest to„niezwykłe miejsce pełne dobrej energii, gdzie zaczniesz mówić w języku obcym bez lęku przed Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: