kish

ZOBACZ TAKŻE:

Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb Zobacz więcej
Rachatłukum " ukojenie gardła".Jest to słodki wyrób Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego.Cudowna , egzotyczna słodycz podobna do galaretki,odrobinę mdła w smaku ,słodka ale rozkoszna na Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Asian & Turkish pickled eggs...

Asian & Turkish pickled eggs... 66

Pickled eggs are literally everywhere when you live in UK or Ireland. I finally(!) had to try them. I didn't want to go to the shop tho and just buy them as I was afraid they will be very vinegary Zobacz więcej
Bardzo dawno temu zostałam poczęstowana właśnie takim plackiem z zaatarem. Coś wspaniałego, jego smak i zapach zapadły mi w pamięci. Jednak długo nie mogłam odnaleźć tej przyprawy. I olśnienie na Zobacz więcej
W naszym domu często goszczą wszelkiego rodzaju nadziewańce, bułeczki, placki z różnego rodzaju ciasta. Pewnie dlatego, że mamy małe dzieci, które bardzo lubią wszelkie wypieki, szczególnie te z Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Irish Cream

Irish Cream 68

Irish Cream to likier, którego bazą są śmietanka i irlandzka whiskey. Aksamitny, kremowy lecz jednocześnie wyrazisty, z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu, nie tylko w dzień św. Patryka :) Zobacz więcej
Chyba każdy kto był w Turcji wie co to za przysmak, możecie go znać również jako rachatłukum z powieści C. S. Lewisa Lew czarownica i stara szafa. To właśnie tym smakołykiem Czarownica poczęstowała Zobacz więcej
Na koniec kolacji w tureckiej restauracji częstuje się gości małymi a'la galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w nich orzechy. Już kilka Zobacz więcej
Chyba każdy kto był w Turcji wie co to za przysmak, możecie go znać również jako rachatłukum z powieści C. S. Lewisa Lew czarownica i stara szafa. To właśnie tym smakołykiem Czarownica poczęstowała Zobacz więcej
Zwykłe pszenne bułeczki na suchych drożdżach z charakterystyczną dziurką w środku. Jeśli szukacie czegoś dobrego, a zarazem prostego do zrobienia na śniadanie, to z całego serca polecam ten przepis. Zobacz więcej
Candy Company
Candy Company Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Candy Company
Tradycyjne turkish delight

Tradycyjne turkish delight 492

Tradycyjny przepis na lokum, bez dodatku żelatyny, aromatów i sztucznych barwników. Spróbujcie sami zrobić oryginalny turecki przysmak, to wcale nie takie trudne, choć dość czasochłonne My Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
SHISH TAOUK

SHISH TAOUK 31

Shish wywodzi się od arabskiego słowa "seekh" oznaczającego szpatułkę do grilowania, a "tavuk", to tureckie określenie kurczaka. Tak więc Shish taouk, to nic innego jak szaszłyk z kurczaka. Danie to Zobacz więcej
Irlandzki chleb sodowy - łatwy, smaczny i irlandzki Mimo, że chleb sodowy popularny jest w wielu miejscach na świecie, to właśnie z tego wypieku słynie kuchnia irlandzka. Ten rodzaj pieczywa Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Manakish arabski chlebek z zatarem

Manakish arabski chlebek z zatarem 279

Skoro już wiecie jak zrobić zatar czas go wykorzystać. Proponuję najprostszy przepis na coś oryginalnego a zarazem pysznego. Manakish lub czasami pisany manakeesh jest to rodzaj popularnego w Syrii Zobacz więcej
Turecki chlebek Ramazan Pidesi 7g drożdży instant 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej sezam czarnuszka Zobacz więcej
Wakacyjnych wspomnień ciąg dalszy. Tym razem wyprawa we czworo. Turcja nas zaskoczyła - upałami we wrześniu, sympatią mieszkańców, którym zdarzało się spontanicznie obdarowywać nas drobnymi Zobacz więcej
Turecki chlebek Ramazan Pidesi 7g drożdży instant 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej sezam czarnuszka Zobacz więcej
Ken Forkish zrezygnował z korporacyjnej kariery w Dolinie Krzemowej na rzecz swojej pasji... został piekarzem. Wszystko zaczęło się w latach 90-tych, kiedy znajomy Kena podarował mu francuski magazyn Zobacz więcej
Podobnie jak muhammarę, manakishe miałam okazję pierwszy raz w życiu próbować w krakowskiej HAMSA Hummus&Happiness restobar. Od razu przypadły mi do gustu i wylądowały na liście rzeczy do Zobacz więcej
Kisząc cytryny na potrzeby marokańskiego tagine, myślałam „co ja zrobię z całym słoikiem kiszonych cytryn?!”. Ich aromat w tagine okazał się jednak tak dobry, że wkrótce musiałam przygotować kolejny Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: