Przepis na kisz

Quiche (po polsku kisz) to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno - śmietanową.Nadzieniemogąstanowićwarzywa, Zobacz więcej
mila-gotuje
mila-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mila-gotuje
KISZ z Brokułami

KISZ z Brokułami 1742

Składniki : Ciasto : 250 g mąki pszennej 125 g masła szczypta soli 50 ml zimnej wody Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Zobacz więcej
Jarmuż to ciągle u nas coś w rodzaju świętego graala :) Wszyscy o nim słyszeli, niektórym się nawet obiło o uszy, że jest pyszny, ale nikt go nie widział. Szkoda, że to warzywo ciągle tak mało Zobacz więcej
Kisz lotaryński (quiche lorraine) to rodzaj placka na kruchym cieściezapiekanego z boczkiem, szynką, serem i jajkami. Pochodzi z Lotaryngii w północno - wschodniej Francji. Można go podawać na ciepło Zobacz więcej
gukinga
gukinga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszny blog kulinarny
Kisz z kurczakiem

Kisz z kurczakiem 206

Kisz z kurczakiem tochrupiące ciasto i aromatyczny, soczysty farsz, po prostu pycha :) Kisz z kurczakiem składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone cebule 200 g pieczarek 2 łyżki oleju 1 jabłko 1 Zobacz więcej
The post Tarta/Kisz z brokułami i kurczkakiem appeared first on Smak na talerzu. Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Wiejski kisz z karkówką

Wiejski kisz z karkówką 57

Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze jest daniem wytrawnym ( słonym ) , a tarty bywają także serwowane Zobacz więcej
Kisz z boczkiem większości z nas kojarzy się z quiche lorraine, zwanym również plackiem lotaryńskim, czyli tradycyjnym daniem z Lotaryngii we Francji jedzonym szczególnie zimą. Inspirując się Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Mini kisze

Mini kisze 143

Witajcie :) Po kilku słodkich pomysłach, nadszedł czas na coś wytrawnego. Obie uwielbiamy różne tarty oraz kisze, jednak często wiążą się one z wcześniejszym przygotowaniem ciasta. Szukałyśmy Zobacz więcej
Kisz a właściwie quiche pochodzące z północno-wschodniej Francji danie, które składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełnione wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie Zobacz więcej
Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną Przepis na quiche w wersji mini. Składniki na ok. 12 mini kiszów lub jeden duży: 400 g jarmużu, garść świeżej żurawiny, ok. 200 g bryndzy bez podpuszczki, 5 jajek z Zobacz więcej
Szpinak nie jest moim ulubionym warzywem, ale moja siostra go bardzo lubi. Dlatego gdy w gazecie Sól i Pieprz znalazłam przepis na ten kisz to od razu jej go pokazałam. Oczywiście siostra stwierdziła, Zobacz więcej
Pierwsza sprawa: czym kisz różni się od tary? Kisz jest zawsze wytrawny, tarty mogą być i słodkie Kisz ma zawsze ciasto kruche, tarty mogą i kruche i drożdżowe Kisz piecze się w tortownicy, tarty w Zobacz więcej
Zdjęcie jest klimatyczne kojarzy się z piknikiem, myślę ze mój kisz ziemniaczany idealne wkomponowuje się w klimat Toskanii Warzywa o tej porze rosną na słońcu,są wartościowe i smakuję wyśmienicie. Zobacz więcej
kobiecina
kobiecina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Silva Rerum
KISZ Z TWAROGIEM I PORAMI

KISZ Z TWAROGIEM I PORAMI 148

Uwielbiam takie dania! Niewielka liczba składników, proste wykonanie - tyle wystarczy, aby stworzyć niesamowity smak. Francuskie kisze są niezwykle uniwersalne, pasują na każdą okazję. Dodatkowo, por Zobacz więcej
Przepis na kisz lotaryński znalazłam kilka lat temu w jakiejś kulinarnej gazetce i od tamtego czasu, co jakiś czas go robię. Szybki w przygotowaniu i zawsze przypomina mi się, gdy pozostanie mi Zobacz więcej
Dzisiaj chciałam Wam polecić szybki kisz warzywny. Bardzo lubię przygotowywać kisze, bo tak naprawdę, poza ich głównym wypełnieniem, czyli jajkami, śmietaną i mlekiem, można do nich wrzucić wszystko. Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Kisz ziemniaczano-porowy

Kisz ziemniaczano-porowy 165

Ciasto na spód: woda (50ml) mąka pszenna pełnoziarnista (130g) drożdże (15g) olej rzepakowy (10ml) przyprawy (sól, zioła prowansalskie, pieprz, chili) Składniki na farsz: ziemniaki (300g) 2 jajka Zobacz więcej
Tak też bywa - niejadalny kisz jarmużowy fot. D.Szymborska Wyrzuciłam do śmieci: 6 białek, 2 jajka, 500g jarmużu, jedną mozzarellę (Buffalo), przyprawy….. Kisz jarmużowi zapowiadał się świetnie, Zobacz więcej
Tak też bywa - niejadalny kisz jarmużowy fot. D.Szymborska Wyrzuciłam do śmieci: 6 białek, 2 jajka, 500g jarmużu, jedną mozzarellę (Buffalo), przyprawy….. Kisz jarmużowi zapowiadał się świetnie, Zobacz więcej