kiszenie papryki ostrej i pasteryzacja

Ostry krem z czerwoną papryką i mozzarellą to pyszna, aromatyczna zupa z ostrym akcentem papryczki chilli. Pełna smaku, o pięknym kolorze zupa jest idealna na lekki, niskokaloryczny lunch lub kolację. Zobacz więcej
Kiszona papryka to moja miłość od dwóch sezonów. Nie wiem czy też tak macie, że na przełomie zimy i wiosny wzrasta u Was apetyt na kiszonki..., bo u mnie strasznie. Tak za mną chodzi kwaśny smak, że Zobacz więcej
Polskie sklepy oferujądostęp do cytrusów przez cały rok. Jednak nie przez wszystkie miesiące te owoce są dla nas tak samo wartościowe. Wnaszym sezonie wiosenno-letnim, kiedy europejskie cytrusy Zobacz więcej
Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’ Zobacz więcej
Świeża kiszona papryka także powstała w ramach przygotowań do Zlotu Zielarskiego, który zbliża się wielkimi krokami. Mam wprawdzie zeszłoroczną kiszoną paprykę, którą z powodzeniem przechowuję w Zobacz więcej
Pyszna surówka z kiszonej kapusty do obiadu. :).Oprócz kapusty kiszonej i marchewki dodałam czerwoną paprykę.Surówka wyszła pyszna :). SKŁADNIKI 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka mała papryka Zobacz więcej
Wiecie, że ja nigdy nie pomyślałam, że kawę, zwłaszcza zbożową można podać na tyle sposobów...? No zawsze była zalana mlekiem lub wodą i tak się piło. A tu proszę! Ile ludzi tyle kombinacji... i to Zobacz więcej
Krucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych surówek. Słodko-kwaśna, doskonała kompozycja składników doprawiona olejem i cukrem. Smakuje do drugiego dania lub samodzielnie z tostami posmarowanymi masłem Zobacz więcej
Uwielbiam kapustę w szczególności kiszoną, mogłabym ją jeść na okrągło. Więc dziś zapraszam Wasna pyszny i szybkidodatek do obiadu z kapusty kiszonej i czerwonej papryki. A dla miłośników ogórka Zobacz więcej
Choć sezon grillowy już za nami, nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować sobie takie pyszności w domowym zaciszu także w chłodniejsze dni. Muszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa Zobacz więcej
Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam Zobacz więcej
Dziś pyszna, szybka i zdrowa propozycja na sałatkę z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą. Dodatkowo ciekawy smak sałatce dodaje zdrowy olej słonecznikowy Green Spoon tłoczony na zimno. Taką sałatkę Zobacz więcej
Uwielbiam surówki, często tworzę ich różne wariacje, aby wzbogacić drugie dania o ten pyszny warzywny dodatek. Dziś jednak zapraszam Was na jedną z najłatwiejszych surówek, która gości na moim stole Zobacz więcej
Przepis ten był zainspirowany innym przepisem z portalu na którym jakiś czas gościłem, niestety, nie potrafię go odnaleźć, ale jeśli uda mi się, podam linka. Dziś podaję swoją wersję, chyba tylko Zobacz więcej
Czosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Zobacz więcej
Sałatka jest obłędna i zawali na kolana każdego miłośnika czosnku. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków 8 łyżek soli 6 łyżek ostrej papryki 4 główki czosnku 1 kg cukru 1/2 l. octu 1 szklanka oliwy PRZYGOTOWANIE: Zobacz więcej
Zupy – mrożenie i pasteryzacja Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Porady Zupy – mrożenie i pasteryzacja Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1299

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 1021

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej