kiszenie zakwasu

janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
kisi się zakwas

kisi się zakwas 53

0
{{headerMessage}}
kisi się zakwas znowu jakoś na ostatnią chwilę wyszło, ale za to w nowym naczyniu, więc mam nadzieję, że tym razem wyjdzie. przepis już kiedyś podawałam, ale dla wygody podam ponownie. zakwas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam Was do przygotowania zakwasu buraczanego. Idealny do barszczu czerwonego, a także jako napój. Mało kto pamięta jak wiele dobroczynnych składników dla naszego organizmu zawierają buraki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas przedświąteczny, więc zakwas buraczany będzie jak znalazł. Jeżeli chcecie, aby przydał się na barszcz wigilijny, trzeba go już przygotowywać. To ostatni dzwonek. Buraki muszą postać 6- 7 dni, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robiłam na Święta zakwas buraczany na barszcz czerwony i byłam nim zachwycona. Teraz przy tej obfitości i świeżości jarzyn postanowiłam ukisić buraczki. Naczytałam się w przepisach o ściąganiu z niego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zachęcam do kiszenia barszczu, domowy najlepszy, bez dwóch zdań. Jest prosty do zrobienia , więc nie ma sensu kupować byle czego w sklepie. Zakwas można pić „dla zdrowia” jest doskonały na anemię . A Zobacz więcej
{{headerMessage}}
duże ziemniaki natka pietruszki Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, cebulę, pora, selera i natkę pietruszki. Warzywa zagotować, a następnie dusić na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lipiec to znakomity czas na kiszenie ogórków! Pierwsze partie na pewno wszyscy najchętniej wyjadają prosto ze słoika, ale kolejne tury można już wykorzystać do kreatywnych dań. Ostatni ugotowałam zupę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I pomyśleć, że jeszcze niedawno nigdy bym nie pomyślała, że buraki można kisić :) A jednak można. I to ze świetnym efektem :) Przepis pochodzi z książki Dr. Dąbrowskiej, odrobinkę go zmodyfikowałam. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki 160 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki pszennejgraham Młyn Kopytowa 200 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa 2 szt. ogórków średnich, kiszonych 1 łyżkaposiekanego koperku kilka liści Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiszenie żuru czyli przepis na zakwas do żurku Kiszenie żuru czyli przepis na zakwas do żurku Zakwas na żur należy nastawić kilka dni przed Świętami, bo potrzebuje on kilka dni, aby dobrze się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myślę, że nadchodzi właśnie ta pora kiedy należy zakisić buraki na barszcz. Nie ma to jak barszcz wigilijny ugotowany z zakiszonego własnoręcznie barszczu z buraków czerwonych. To bardzo proste, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. W wiosenne święta będziemy pałaszować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu rozpoczęcia fermentacji. Słoik przenieść w chłodne miejsce (lodówka, piwnica). Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę. Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
kiszenie zakwasu na żur

kiszenie zakwasu na żur 35

3
{{headerMessage}}
zakwas na żur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczyzagotować z Zobacz więcej