kiszonki

Jeśli nie zrobiliście jeszcze wszystkich zapraw, zapraszam dzisiaj do kiszenia. Pomysł przetestowany wielokrotnie (w zasadzie to od dzieciństwa, ale nie będę publicznie wyliczała swoich lat – uznajmy, Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Kiszonka.

Kiszonka. 107

3
Powiem szczerze: kiedy kupuje u mnie pacjent w aptece probiotyk w tabletkach "do antybiotyku" to mnie krew zalewa. Tym, których znam bliżej tłumaczę jak zrobić kiszonkę, jak kwas z buraka ale Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tureckie kiszonki

Tureckie kiszonki 956

2
Zima już tuż, tuż więc czas na kiszonki. W Turcji warzywa zaczynamy kisić pod koniec października i w listopadzie. My kisiliśmy w listopadzie więc są już na tyle dobre żeby można było je jeść. Turcy Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kiszonka wielowarzywna

Kiszonka wielowarzywna 744

1
) to kluczowe czynniki niezbędne by proces kiszenia zaszedł prawidłowo. Kiszonki to źródło witamin i minerałów cudownie wspierających naszą odporność kiedy brak nam świeżych warzyw: przez całą zimę i Zobacz więcej
Na zimę najlepiej zakwasić kapustę w drugiej połowie października, lecz nie później niż w drugiej połowie listopada. Kwaszone warzywa nie tylko nie tracą swojej wartości, lecz podobnie jak kwaśne Zobacz więcej
kiszonka alkalizująca probiotyczna jesień, czas by wzmocnić odporność zajadając zdrowe przysmaki. niedawno nastawiłam moją ulubioną jesienną kiszonkę ... pełną probiotyków witamin. zjedzmy co dzień Zobacz więcej
zapach, m.in. dzięki dodatkowi czosnku i imbiru. Do kiszonki zazwyczaj dodaje się również skrobię w postaci ugotowanego kleiku zrobionego z mąki ryżowej oraz morski smak (w naszym przypadku glony). Zobacz więcej
Kiszonki. Można je kochać lub też nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Szczególnie uwielbiam kiszone ogórki i czerwoną kiszoną kapustę. Kiszonki są z Wami pewnie tak jak ze mną Zobacz więcej
), które wywołują bardzo groźne schorzenia. Jak dbać o jelita? Po pierwsze zdrowo się odżywiać i sięgać po produkty bogate w bakterie probiotyczne. Jednym z naturalnych probiotyków są kiszonki. Zobacz więcej
Czy istnieje dobry przepis na kiszenie kapusty? Co jeszcze, poza kapustą, można kisić? Dlaczego kiszonki tak świetnie udają się w Polsce, a w zachodniej Europie nie? Wreszcie czym różni się kiszenie Zobacz więcej
Wiele osób kisi ogórki i kapustę, ja też, jednak tym razem powstała kiszonka wielowarzywna – bogactwo kolorów i smaków. Wygląda bardzo atrakcyjnie. W dużym słoju mieści się wiele różnych warzyw, Zobacz więcej
Sezon na przygotowanie świeżych zapasow kiszonek właśnie sie zaczął. Na targu pojawiła sie biała kapusta a z kilka dni powinny pojawić sie ogórki gruntowe. Dlatego też postanowiłam przypomnieć Wam Zobacz więcej
Kilka dni temu włożyłam do kamionki warzywa żeby sie ukisiły. Wyszła gotowa, pyszna i zdrowa surówka. Zasada robienia kiszonki z warzywjest podobna jak kiszenie ogórków, tzn. robimy zalewę jak do Zobacz więcej
Lubicie marynaty i kiszonki? Zwykle jemy tylko ogórki i kapustę, ale konserwować w ten sposób można więcej warzyw. Osobiście uważam, że kiszonki można zrobić ze wszystkiego, co nie ucieka na drzewo. Zobacz więcej
Ale jest coś, co mnie w tej diecie zafascynowało i zaciekawiło do tego stopnia, że nie umiałam się oprzeć, żeby tego nie spróbować. Jedna z zasad diety makrobiotycznej, to kończenie każdego posiłku Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe smakujące jak wino, delikatne i puszyste, z kwaśnymi śliwkami, a wszystko to dzięki procesowi fermentacji zaczynu drożdżowego. Kiszonka ze śliwkami (blaszka prostokątna) zaczyn: 50g Zobacz więcej
Uwielbiam kiszonki. Najbardziej to, że można wziąć dowolne warzywo, zalać solanką i na pewno się uda. Nie ma tu granic wyobraźni, bo zawsze okazuje się, że że jeszcze coś można ukisić. Ostatnim Zobacz więcej
Puszyste ciasto drożdżowe o aromacie wina, powstałym na skutek fermentacji zaczynu, z rabarbarem marynowanym w occie balsamicznym i kruszonką. Kiszonka przepis zmodyfikowany na podst. przepisu Zobacz więcej
dlatego, że wiem, że przyda się przepis dla tych, którzy powinni unikać octu. Zakwas wykonałam jak zwykle, ale dodałam świeżego chrzanu, bo kojarzy mi się wiosennie i byłam ciekawa rezultatu. Zobacz więcej
zafoliowanych ogórków i sałat. Nie jest lekko komuś, kogo lwią cześć diety stanowią jarzyny właśnie. Pozostają oczywiście mrożonki, ale daleko im od rześkości świeżych warzyw. Ale! nie ma tego złego. Zobacz więcej