Przepis na kiszonki

placydia
placydia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzz, czyli zapraszam do stołu
Kiszonki

Kiszonki 1119

Jeśli nie zrobiliście jeszcze wszystkich zapraw, zapraszam dzisiaj do kiszenia. Pomysł przetestowany wielokrotnie (w zasadzie to od dzieciństwa, ale nie będę publicznie wyliczała swoich lat – uznajmy, Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tureckie kiszonki

Tureckie kiszonki 1194

Zima już tuż, tuż więc czas na kiszonki. W Turcji warzywa zaczynamy kisić pod koniec października i w listopadzie. My kisiliśmy w listopadzie więc są już na tyle dobre żeby można było je jeść. Turcy Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegarnkowo
Kiszonka.

Kiszonka. 290

Powiem szczerze: kiedy kupuje u mnie pacjent w aptece probiotyk w tabletkach "do antybiotyku" to mnie krew zalewa. Tym, których znam bliżej tłumaczę jak zrobić kiszonkę, jak kwas z buraka ale Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kiszonka wielowarzywna

Kiszonka wielowarzywna 809

Kiszenie to chyba najzdrowszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw na zimę. Proces kiszenia opiera się na przetworzeniu cukrów prostych zawartych w warzywach (lub owocach) w Zobacz więcej
Kilka dni temu włożyłam do kamionki warzywa żeby sie ukisiły. Wyszła gotowa, pyszna i zdrowa surówka. Zasada robienia kiszonki z warzywjest podobna jak kiszenie ogórków, tzn. robimy zalewę jak do Zobacz więcej
Hajduczek
Hajduczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hajduczek naturalnie
Orientalna kiszonka

Orientalna kiszonka 302

Gdy ostatnio jedliśmy tajskie curry z kukurydzą, pomyślałam, że świetnym dodatkiem do niego byłaby orientalna kiszonka. A ponieważ na kiszonkę trzeba trochę poczekać, przy okazji niejako zrobiła się Zobacz więcej
kiszonka alkalizująca probiotyczna jesień, czas by wzmocnić odporność zajadając zdrowe przysmaki. niedawno nastawiłam moją ulubioną jesienną kiszonkę ... pełną probiotyków witamin. zjedzmy co dzień Zobacz więcej
ammniam
ammniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Am mniam
Zaprzyjaźnij się z kiszonkami

Zaprzyjaźnij się z kiszonkami 100

Dlaczego warto jeść kiszonki ? O mnie Przepisy przepisy podstawowe śniadania zupy dania główne lunch na wynos dipy, dressingi i sosy sałatki i surówki napoje i koktajle przetwory na chleb słodkości Zobacz więcej
Uwielbiam mieszane kiszonki i dlatego powstała nowa domowa kiszonka wielowarzywna. Czasem przygotowuję kiszonki ubijane, jak ta ostatnio opisywana kiszonka orientalna, a czasem są to warzywa zalewane Zobacz więcej
Sezon na przygotowanie świeżych zapasow kiszonek właśnie sie zaczął. Na targu pojawiła sie biała kapusta a z kilka dni powinny pojawić sie ogórki gruntowe. Dlatego też postanowiłam przypomnieć Wam Zobacz więcej
Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej Zobacz więcej
• Piana na powierzchni kiszonki Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Piana na powierzchni kiszonki Piana na powierzchni kiszonki Piana, czsto w duej iloci, Zobacz więcej
Z zaciekawieniem zgłębiałam ostatnio wiedzę o diecie makrobiotycznej. Pewne zasady mi w niej pasują, inne nie ze względu na to, że to kolejne wyrzeczenie, a i tak uważam, że mam ich sporo w życiu. Ale Zobacz więcej
Nie sposób sobie wyobrazić zdrowej zbilansowanej diety bez warzyw i owoców. Ale co jeść teraz, na tak zwanym przednówku? Nawet w najlepiej zaopatrzonych warzywniakach pustawo. Są warzywa korzeniowe, Zobacz więcej
Kiszony kalafior z marchwią, czarną gorczycą i imbirem Za oknem pierwszy śnieg zwiastujący zimy czas, czyli idealny moment by wzmocnić odporność zdrowymi kiszonkami. Nie kapusta a kalafior z marchwią Zobacz więcej
Długo czekałam na tą książkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki Zobacz więcej
I nastał niestety ten nieco smutny okres, gdy papryka kosztuje 10 złotych za kilogram, a pomidor ani nie wygląda jak pomidor, ani tak nie pachnie, nie wspominając już o tym, że smakuje zupełnie Zobacz więcej
Wiele osób kisi ogórki i kapustę, ja też, jednak tym razem powstała kiszonka wielowarzywna – bogactwo kolorów i smaków. Wygląda bardzo atrakcyjnie. W dużym słoju mieści się wiele różnych warzyw, Zobacz więcej
Lubicie marynaty i kiszonki? Zwykle jemy tylko ogórki i kapustę, ale konserwować w ten sposób można więcej warzyw. Osobiście uważam, że kiszonki można zrobić ze wszystkiego, co nie ucieka na drzewo. Zobacz więcej
Kiszonki. Można je kochać lub też nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Szczególnie uwielbiam kiszone ogórki i czerwoną kiszoną kapustę. Kiszonki są z Wami pewnie tak jak ze mną Zobacz więcej