kiszonki na zimę

Co prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na Zobacz więcej
W kuchni trwa produkcja przetworów na zimę. Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na sałatkę z ogórkami, a dziś prostymi w przygotowaniu ogórkami kiszonymi. Z tego przepisu wyjdą 2 litrowe słoiki Zobacz więcej
Lubię warzywa - trudno byłoby ich nie lubić i lubić jednocześnie gotowanie... Nieprzepadamjednak za kiszonkami - a to podobno one są zimą najlepsze. Nie potrafię wyobrazić sobie sytuacji, że kupuję Zobacz więcej
Czy ktoś z Was kisił kiedyś kalafiora? Jak nie, to polecam. Kiszony jest fantastycznie kruchy i lekko kwaśny, a mój dodatkowo delikatnie pikantny. O właściwościach kiszonek rozpisywałam się we wpisie Zobacz więcej
Surówka z kiszonych ogórków i cebuli to jedna z ulubionych surówek M. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem przyrządzonym w sposób tradycyjny jak na przykład rolady śląskie, schabowy, Zobacz więcej
Co prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na Zobacz więcej
się przechowują zachowują też kolor. Ponadto garnek można wykorzystać w jesieni do kiszenia kapusty albo do peklowania mięsa lub innych kiszonek. To wersja podstawowa do ogórków małosolnych daje Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Papryka kwaszona

Papryka kwaszona 563

1
Papryka kwaszona Dzisiaj kolejna propozycja do Waszej spiżarni. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis – byłam nieco skwaszona Jak to? Kiszona papryka? Ale zaraz moje nieufne podejście zastąpione Zobacz więcej
No niestety piękna pogoda się już skończyła, zaraz spadnie śnieg, będzie mokro, brudno i nieprzyjemnie – w mieście. Zima kojarzy mi się z szarlotką, podaną na ciepło. Więc niedługo możecie się jej tu Zobacz więcej
zapieckowa
zapieckowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na zapiecku
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana 376

1
tym, że jest bardzo zdrowa jak wszystkie kiszonki, jest polska, taka nasza..mam jeszcze to szczęście, że od zawsze w domu na zimę kisimy kapustę. Moment kiszenia kapusty to znak nadchodzącej zimy. Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tureckie korniszony

Tureckie korniszony 1015

0
Jesień a nawet zima to czas na kiszonki. Nawet nie macie pojęcia jakie cuda marynyją Turcy. Będę musiała się wybrać na targ i sfotografować kilka `okazów`, najbardziej zadziwiły mnie marynowana Zobacz więcej
Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Kiszone buraczki

Kiszone buraczki 5361

3
Kiszone buraczki Uwielbiam wszelkie kiszonki , tak więc nadszedł czas także na buraczki , które teraz właśnie są idealne , nie za duże i nie za małe,słodziutkie ,młode , w sam raz żeby je kisić w Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory 983

0
Kiszone pomidory Uwielbiam okres późnego lata bo to czas robienia przetworów na zimę .. Jest wiele warzyw,owoców i ziół wszystko czego potrzeba, żeby w domu rozgościły się smaki i aromaty , by Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa 81

0
Sezon ogórkowy coraz bliżej. Małosolne już kiszą się w niejednej kuchni. Sporo gospodyń domowych już zaczyna szykować się do sezonu szorując szklane słoje, wecki i gliniane naczynia na kiszonki. My w Zobacz więcej
Cierpliwie czekając na wiosnę, przyrządzam zimowe potrawy. Warzywa korzeniowe, kiszonki, cytrusy i owoce zaklęte w konfiturach królują jeszcze w kuchni, aby ustąpić potem tronu młodemu. Ale dopóki Zobacz więcej
Meteorolodzy widzą na horyzoncie zimę, a to oznacza większe zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu. Trzeba dobrze się zabezpieczyć, żeby nie odczuć boleśnie skutków mrozu. Jednym z Zobacz więcej
Choć wiosna już nastała, to jednak jeszcze nie w pełni nastał czas dostępności tanich i świeżych warzyw. Jeszcze w tym okresie warto sobie przypomnieć o kiszonkach, które mają nieocenioną wartość dla Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tureckie kiszonki

Tureckie kiszonki 949

2
Zima już tuż, tuż więc czas na kiszonki. W Turcji warzywa zaczynamy kisić pod koniec października i w listopadzie. My kisiliśmy w listopadzie więc są już na tyle dobre żeby można było je jeść. Turcy Zobacz więcej