klarowane

Dwa tygodnie temu, korzystając z ładnej pogody, umówiliśmy się ze znajomymi ze Szczecina i wybraliśmy wspólnie nad nasz kochany Bałtyk. Zawsze przy takiej okazji zaopatruję się w świeże ryby, które Zobacz więcej
Kiedyś, dawno temu miałam okazję rozmawiać z ludźmi, którzy klarują masło. Masło nazywane również ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim oraz jest podstawowym składnikiem kuchni Zobacz więcej
Jeszcze do niedawna panowała moda na "zdrowe" margaryny, nawet takie, które zapobiegają miażdżycy, a do tego odchudzają!!! Wmawiano nam, że masło jest niezdrowe, bo podnosi poziom złego cholesterolu , Zobacz więcej
Masło klarowane powstaje w wyniku gotowania na małym ogniu zwykłego masła. W trakcie klarowania usuwane są domieszki białek oraz woda, odpowiedzialne za stosunkowo niską temperaturę dymienia masła Zobacz więcej
Polędwiczki smażone na maśle klarowanym Moja propozycja na szybki obiad, gdy nie mamy za wiele czasu na gotowanie. Nie przepadam za wieprzowiną, ale polędwiczki są wyjątkiem, mięsko jest delikatne i Zobacz więcej
Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
Bardzo prosto, choć proponuję nie wychodzić z kuchni przez godzinę :) Skutki mogą być opłakane: u mnie zalana kuchenka i zapaskudzony tłuszczem garnek. Tylko dlatego, że urządziłam sobie telefoniczną Zobacz więcej
Najprościej mówiąc masło klarowane (zwane Ghi, Ghee) to masło oczyszczone, w którym podczas powolnego procesu podgrzewania oddzielają się dwie warstwy: warstwa zanieczyszczona i warstwa czystego Zobacz więcej
shootandfood
shootandfood Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
shoot&food
MASŁO GHEE (klarowane)

MASŁO GHEE (klarowane) 33

Udostępnij Płynąc na fali indyjskich inspiracji przygotowałam wreszcie coś, do czego przymierzałam się od dawna. Masło ghee, inaczej – masło klarowane – produkt o stokroć lepszy od margaryny i Zobacz więcej
Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Klarowanie galarety

Klarowanie galarety 5595

Nie każdy to robi, bo to troszkę kłopotliwe. Natomiast ja bardzo lubię galaretki drobiowe bez kożuszka z tłuszczu. 1 litr rosołu z kurczaka 1 łyżeczka octu 6% 2 białka Wywar zagotować dodając łyżeczkę Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Łosoś w klarowanej galarecie

Łosoś w klarowanej galarecie 3123

"Jakiś czas temu zamieszczałam już przepis na łososia w galarecie. Tym razem jednak spróbowałam klarowania wywaru rybnego. Sposób ten podpatrzyłam u Ani w jej blogu Lepszy Smak. Sposób jest świetny a Zobacz więcej
sek
sek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dieta warzywno-owocowa
Klarowane masło

Klarowane masło 87

Lepszy smak i znacznie wyższa temperatura rozkładu to główne zalety masła klarowanego w porównaniu do zwykłego. Klarowane masło ma delikatnie orzechowy smak i bardzo dobrze podkreśla smak potraw Zobacz więcej
Michał
Michał Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Radość gotowania
Masło klarowane

Masło klarowane 207

W wielu przepisach kulinarnych w książkach, na blogach, czy w telewizji pojawia się klarowane masło. Czym różni się ono od zwykłego masła, jak je przygotować i po co się tak męczyć? Masło klarowane Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Masło klarowane

Masło klarowane 179

Masło klarowane | przepis na, jak zrobić, jak ugotować Strona główna Anka na jutjubie Obiady Desery Dania mączne Śniadania Zupy Pieczywo Przetwory Przystawki Sałatki Sosy Ciasta Categorized | Porady Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Masło klarowane

Masło klarowane 143

„Dawniej kupowałam gotowe, ale od pewnego czasu robię je sama. Nie jest to skomplikowany proces, a mam pewność co do jego jakości, ponieważ zawsze wybieram masło Extra dobrze znanego mi producenta o Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Uli
Masło klarowane.

Masło klarowane. 96

Używacie w swoich kuchniach masła klarowanego? Robicie je sami? Bo ja tak! Bardzo lubię jego lekko orzechowy aromat i delikatny smak. Używam je do smażenia, pieczenia, a także do gotowania. Do Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Klarowane masło

Klarowane masło 84

Klarowane masło, u nas często nazywane Ghee, idealne do smażenia, pieczenia, gotowania. Właściwie idealne do wszystkiego. Charakteryzuje się pięknym zapachem - podobno orzechowym, lecz ja nie czuję, Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Masło klarowane

Masło klarowane 67

3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu Masło przekładam na wysokiej patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Klarowane maslo

Klarowane maslo 58

Klarowanie masla. Jak to zrobic i po co? Klarowanie masła polega na oczyszczeniu go z resztek białka zwierzęcego i innych zanieczyszczeń. Naszym celem jest uzyskanie jak najczystszego tłuszczu. Zobacz więcej