klarowanie galantyny

Dwa tygodnie temu, korzystając z ładnej pogody, umówiliśmy się ze znajomymi ze Szczecina i wybraliśmy wspólnie nad nasz kochany Bałtyk. Zawsze przy takiej okazji zaopatruję się w świeże ryby, które Zobacz więcej
Na Wielkanoc jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów są galarety . Ja je bardzo lubię i czesto robię w róznych formach. Pokazywałam już wieprzową ( z nóżek), drobiowąi mieszaną , teraz coś Zobacz więcej
Kiedyś, dawno temu miałam okazję rozmawiać z ludźmi, którzy klarują masło. Masło nazywane również ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim oraz jest podstawowym składnikiem kuchni Zobacz więcej
Półki sklepów mięsnych uginają się od różnych wędlin: babuni, dziadunia, w beczki, z komina… wybór ogromy. Niestety większość z nich smakuje bardzo podobnie. Nie ważne czy jemy szynkę, baleron, Zobacz więcej
Jeszcze do niedawna panowała moda na "zdrowe" margaryny, nawet takie, które zapobiegają miażdżycy, a do tego odchudzają!!! Wmawiano nam, że masło jest niezdrowe, bo podnosi poziom złego cholesterolu , Zobacz więcej
Masło klarowane powstaje w wyniku gotowania na małym ogniu zwykłego masła. W trakcie klarowania usuwane są domieszki białek oraz woda, odpowiedzialne za stosunkowo niską temperaturę dymienia masła Zobacz więcej
Świąteczny pośpiech i nerwy, że czegoś ZABRAKNIE - są dla mnie zupełnie niepojęte. Czy kiedykolwiek udało Wam się zjeść wszystko, co przygotowaliście na święta w trakcie tychże świąt? :) Jestem Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
GALANTYNA

GALANTYNA 4295

Już po świętach, czas przygotować się na Sylwestra. Oto propozycja na proste a zarazem smaczne danie, które umili nam powitanie Nowego Roku. Potrawa na pewno dietetyczna. Będzie wspaniałym Zobacz więcej
Polędwiczki smażone na maśle klarowanym Moja propozycja na szybki obiad, gdy nie mamy za wiele czasu na gotowanie. Nie przepadam za wieprzowiną, ale polędwiczki są wyjątkiem, mięsko jest delikatne i Zobacz więcej
Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po_żarcie
Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka 5769

To moja propozycja na menu imprezowe. Warto czasem podać gościom coś innego niż zwykła wędlina. Galantyna nie sprawia wiele trudności przy przygotowaniu. Najwięcej cierpliwości wymaga usunięcie skóry Zobacz więcej
Bardzo prosto, choć proponuję nie wychodzić z kuchni przez godzinę :) Skutki mogą być opłakane: u mnie zalana kuchenka i zapaskudzony tłuszczem garnek. Tylko dlatego, że urządziłam sobie telefoniczną Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka 3808

Od jakiegoś czasu przymierzałam sie do tego dania,robiłam je wcześniej, bardzo dawno temu. Postanowiłam to powtórzyć, lecz zgubiłam gdzieś przepis, więc składniki farszu obmyśliłam sobie tak, aby nam Zobacz więcej
Najprościej mówiąc masło klarowane (zwane Ghi, Ghee) to masło oczyszczone, w którym podczas powolnego procesu podgrzewania oddzielają się dwie warstwy: warstwa zanieczyszczona i warstwa czystego Zobacz więcej
morrigan231
morrigan231 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kobieta w lustrach...
galantyna z kurczaka...

galantyna z kurczaka... 2380

galantyna z kurczaka... Jest to jedna z tych potraw, co to smak dzieciństwa mi przypominają. Moja Mama robiła ją przy każdej świątecznej okazji, jak i bez okazji, a ja zajadałam się aż mi się Zobacz więcej
shootandfood
shootandfood Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
shoot&food
MASŁO GHEE (klarowane)

MASŁO GHEE (klarowane) 33

Udostępnij Płynąc na fali indyjskich inspiracji przygotowałam wreszcie coś, do czego przymierzałam się od dawna. Masło ghee, inaczej – masło klarowane – produkt o stokroć lepszy od margaryny i Zobacz więcej
Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Galantyna drobiowa gotowana.

Galantyna drobiowa gotowana. 2275

Składniki: kurczak ( mój ważył 1,6kg), mała marchew (50g), 2 czubate łyżki groszku konserwowego (50g), garść świeżej zielonej pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół ( u mnie to był gotowy Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Klarowanie galarety

Klarowanie galarety 5593

Nie każdy to robi, bo to troszkę kłopotliwe. Natomiast ja bardzo lubię galaretki drobiowe bez kożuszka z tłuszczu. 1 litr rosołu z kurczaka 1 łyżeczka octu 6% 2 białka Wywar zagotować dodając łyżeczkę Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aga w kuchni
Galantyna

Galantyna 245

Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, natka pietruszki, 1/2 selera, 4 jajka, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek Zobacz więcej