klarowny wywar

{{headerMessage}}
Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bez pszenicy
Zupa folferino

Zupa folferino 79

0
{{headerMessage}}
200g włoszczyzny 300g ziemniaków 200g fasolki szparagowej puszka pomidorów ok. 2 litrów wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki owsianej sól, pieprz Nalewamy wodę do garnka, wkładamy włoszczyznę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 3-4 marchewki (im więcej tym wywar słodszy) 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: korpus z kury 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 saszetka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 180 ml, pieprz czarny mielony 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zupa w tradycji polskiej rozpoczyna obiad. Zachęca do dania głównego, a czasem musi wystarczyć za cały posiłek. Bywa klarowna ale i zawiesista, ochładzająca ale i rozgrzewająca. Na każdy dzień roku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodatek: Przyrządzanie: Zalać udko kurczaka wodą, dodać do smaku włoszczyznę, oraz przyprawy: całe ziarnka pieprzu, sól, jak lubicie to inne przyprawy, np: wegetę. Ugotować udko - gotujemy tak jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wkładamy warzywa i przyprawy - jak w bulionie warzywnym. Ugotowane mięso można wykorzystać na różne sposoby - do farszu, na sztukę mięsa, do bigosu. Bulion rybny - podobnie. Można wykorzystać całe Zobacz więcej
Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów 579

1
{{headerMessage}}
Zupy każdy z nas zna. Większość je lubi. Warto czasem spróbować innej wersji znanej nam potrawy. Zupa pomidorowa ma wiele twarzy - z makaronem , z ryżem, z ziemniakami. Klarowna lub zabielana. Dziś Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Krem serowo-brokułowy

Krem serowo-brokułowy 407

0
{{headerMessage}}
Można powiedzieć, że ta propozycja to klasyka. Do tego, jak wiadomo, zupy są raczej niewymagającymi daniami. Łącząc klasykę i prostotę, kremu serowo-brokułowego nie mogło oczywiście zabraknąć, zarówno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo prosta, szybka itania, ajednocześnie wykwintna kremowa zupa. Delikatny smak doskonale podkreśla świeży szczypiorek imocno przyrumieniony boczek. Przepis pochodzi zzaufanej książki mojej mamy: Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pokoleń
Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka 918

0
{{headerMessage}}
Wspaniała galareta z kurczakiem, można jeść i jeść, trochę z tym pracy , ale warto. Smakowita galantyna. Kurczak umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć go do garnka i zalać 4 szklankami wrzącej Zobacz więcej
Gaździnka warzy
Gaździnka warzy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gaździnka warzy
Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa 528

1
{{headerMessage}}
Składniki: 2 golonka z indyka 1 skrzydełko z indyka cebula 2 marchewki 2 pietruszki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łowca Smaku
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych 3667

1
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: (na 4 osoby) 1 kg serc drobiowych 50 g masła klarowanego 250 ml wywaru drobiowego 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól pieprz 1 czubata łyżka mąki + szklanki wody 2 łyżki Zobacz więcej
lucynako
lucynako Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czary gary
ROSÓŁ WOŁOWY ...domowy

ROSÓŁ WOŁOWY ...domowy 130

0
{{headerMessage}}
Najpopularniejsza z polskich zup...domowy najlepszy! :) 50 dkg,wołowina z kością 1 opakowanie włoszczyzny : marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 1 kostka rosołowa wołowa przyprawa w płynie do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wcześniej wyparzone 2 jajka (ze skorupkami), całość mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznieje. Żelatynę wrzucamy do wywaru, dodając 2 łyżki octu i na bardzo małym ogniu gotujemy wywar, aż stanie Zobacz więcej
yorki
yorki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My man's kitchen
Krupnik

Krupnik 90

0
{{headerMessage}}
czas zbierając powstającą pianę. Gdy wywar będzie klarowny dodajemy do niego startą marchewkę, pietruszkę, selera, pora, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem; po ok. 15 minut, aż warzywa i kasza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny. Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z prądu korzystam jak dotychczas z dodaniem szybkowara i dostałam mniejszy rachunek z 3 m-cy jak na razie o 25%, więc to nie żadne "czary-nary" i naprawdę używanie szybkowara jest energooszczędne, Zobacz więcej