Przepis na klarowny wywar

slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Wywar dashi i zupa miso

Wywar dashi i zupa miso 40

W kuchni japońskiej dashi だしznaczy po prostu wywar. Jest bazą dla zup i przyprawą dla wielu innych japońskich dań, znajduje się dosłownie w każdej kuchni japońskiej, jak u nas sól (nawiasem mówiąc tej Zobacz więcej
monikucha
monikucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monikucha Online
Chiński wywar z kurczaka

Chiński wywar z kurczaka 339

Chiński wywar zkurczaka Podstawą zup i sosów, które tak lubimy w kuchni azjatyckiej jest wywar, który powinien być jak najlepszej jakości. W kuchni chińskiej wyróżniany dwa rodzaje wywaru. Pierwszy, Zobacz więcej
Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Łosoś w galarecie - najlepszy!

Łosoś w galarecie - najlepszy! 3357

"Kolejna wizyta w Kuchni Broni zaowocowała takim oto przepysznym łososiem w galarecie. Spodobał mi się bardzo w tym przepisie sposób na krojenie łososia. Troszkę zmian też wprowadziłam. Zobacz więcej
Napisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta? Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać Zobacz więcej
Wywar drobiowy to niezbędna baza do licznych potraw w każdej kuchni. W mojej wersji, wychodzi on bardzo aromatyczny, delikatnie winny, lekko grzybowy i ogólnie bardzo subtelny w smaku. Gotując wywary, Zobacz więcej
Bulion, Rosół, Wywar – o co w tym wszystkim chodzi? Zupa jest moim zdaniem najlepszym posiłkiem jednodaniowym. Nie trzeba męczyć się z dodatkami, ziemniakami i sałatkami. Zupę można zrobić i Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w dłoniach, książka tajemnicza, przewiązana Zobacz więcej
Dziś pomysł na kolejną nalewkę. Więc post oczywiście dla pełnoletnich :). W smaku nalewka jest przepyszna. Nie jest zbyt mocna w smaku, ale jak to z alkoholem bywa można przedobrzyć :). Idealna na Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Bulion warzywny, czyli wywar z jarzyn

Bulion warzywny, czyli wywar z jarzyn 144

Składniki: 3-4 marchewki (im więcej tym wywar słodszy) 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka Zobacz więcej
Rosół gotuję sama odkąd wyprowadziłam się z domu – już kilka dobrych lat. Nie zawsze wychodził idealnie klarowny, ale przyznaję, że nie zawsze o to dbałam, bo nie ma to znaczenia dla samego smaku, a Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Wywar Mięsny

Wywar Mięsny 178

Wywar z mięsa jest podstawą dla zup, składnikiem dla przygotowania risotto oraz przygotowania pieczeni. Cały proces wywaru nie jest ani skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Praktycznie całość Zobacz więcej
Bulion warzywny, wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym - sam w sobie szału nie robi. Jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Składniki: 1 por 5 marchewek 2 małe pietruszki 1 mały Zobacz więcej
100 LETNIA ZUPA POMIDOROWA KLAROWNA Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w Zobacz więcej
100 LETNIA ZUPA POMIDOROWA KLAROWNA Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w Zobacz więcej
Barszcz czerwony klarowny, czyli coś do popicia np. pasztecików lub krokietów, a może po prostu dla rozgrzewki. Barszcz ten można też podawać na talerzu z uszkami. Przygotowanie jest niezwykle proste Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Łosoś w klarowanej galarecie

Łosoś w klarowanej galarecie 3370

"Jakiś czas temu zamieszczałam już przepis na łososia w galarecie. Tym razem jednak spróbowałam klarowania wywaru rybnego. Sposób ten podpatrzyłam u Ani w jej blogu Lepszy Smak. Sposób jest świetny a Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łowca Smaku
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych 3939

SKŁADNIKI: (na 4 osoby) 1 kg serc drobiowych 50 g masła klarowanego 250 ml wywaru drobiowego 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól pieprz 1 czubata łyżka mąki + szklanki wody 2 łyżki Zobacz więcej
Z połową stycznia przyszła zima. Przyniosła ze sobą ochotę na gorące, słone i koniecznie pikantne dania. Nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego kiedyś tak bardzo nie lubiłam rosołu. Teraz nie wyobrażam Zobacz więcej
Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej