klarowny wywar

Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , Zobacz więcej
Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bez pszenicy
Zupa folferino

Zupa folferino 76

0
200g włoszczyzny 300g ziemniaków 200g fasolki szparagowej puszka pomidorów ok. 2 litrów wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki owsianej sól, pieprz Nalewamy wodę do garnka, wkładamy włoszczyznę. Zobacz więcej
Składniki: 3-4 marchewki (im więcej tym wywar słodszy) 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka Zobacz więcej
Składniki: korpus z kury 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 saszetka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 180 ml, pieprz czarny mielony 1 Zobacz więcej
do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę Zobacz więcej
dodatek: Przyrządzanie: Zalać udko kurczaka wodą, dodać do smaku włoszczyznę, oraz przyprawy: całe ziarnka pieprzu, sól, jak lubicie to inne przyprawy, np: wegetę. Ugotować udko - gotujemy tak jak Zobacz więcej
Bulion mięsny (rosół) można przygotować z różnego rodzaju mięs. Może być tylko wołowy, tylko drobiowy, najlepszy - drobiowo - wołowy. Może być to również wywar na wędzonkach - idealny do żurku czy Zobacz więcej
Zupy każdy z nas zna. Większość je lubi. Warto czasem spróbować innej wersji znanej nam potrawy. Zupa pomidorowa ma wiele twarzy - z makaronem , z ryżem, z ziemniakami. Klarowna lub zabielana. Dziś Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Krem serowo-brokułowy

Krem serowo-brokułowy 390

0
Można powiedzieć, że ta propozycja to klasyka. Do tego, jak wiadomo, zupy są raczej niewymagającymi daniami. Łącząc klasykę i prostotę, kremu serowo-brokułowego nie mogło oczywiście zabraknąć, zarówno Zobacz więcej
Bardzo prosta, szybka itania, ajednocześnie wykwintna kremowa zupa. Delikatny smak doskonale podkreśla świeży szczypiorek imocno przyrumieniony boczek. Przepis pochodzi zzaufanej książki mojej mamy: Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pokoleń
Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka 734

0
Wspaniała galareta z kurczakiem, można jeść i jeść, trochę z tym pracy , ale warto. Smakowita galantyna. Kurczak umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć go do garnka i zalać 4 szklankami wrzącej Zobacz więcej
Składniki: 2 golonka z indyka 1 skrzydełko z indyka cebula 2 marchewki 2 pietruszki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku Zobacz więcej
SKŁADNIKI: (na 4 osoby) 1 kg serc drobiowych 50 g masła klarowanego 250 ml wywaru drobiowego 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól pieprz 1 czubata łyżka mąki + szklanki wody 2 łyżki Zobacz więcej
lucynako
lucynako Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czary gary
ROSÓŁ WOŁOWY ...domowy

ROSÓŁ WOŁOWY ...domowy 114

0
na mniejsze kawałki mięso. Zagotować,zebrać szumowiny.Posolić i gotować na małym ogniu...im będzie mnie bulgotał,to rosół będzie klarowniejszy. Warzywa umyć,obrać,pokroić i po ok.30 min. gotowania Zobacz więcej
wcześniej wyparzone 2 jajka (ze skorupkami), całość mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznieje. Żelatynę wrzucamy do wywaru, dodając 2 łyżki octu i na bardzo małym ogniu gotujemy wywar, aż stanie Zobacz więcej
yorki
yorki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My man's kitchen
Krupnik

Krupnik 83

0
czas zbierając powstającą pianę. Gdy wywar będzie klarowny dodajemy do niego startą marchewkę, pietruszkę, selera, pora, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem; po ok. 15 minut, aż warzywa i kasza Zobacz więcej
wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny. Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych Zobacz więcej
, z prądu korzystam jak dotychczas z dodaniem szybkowara i dostałam mniejszy rachunek z 3 m-cy jak na razie o 25%, więc to nie żadne "czary-nary" i naprawdę używanie szybkowara jest energooszczędne, Zobacz więcej
kawałki. Włożyć do garnka. Włoszczyznę i buraki obrać, umyć i dodać do kości. Wszystko zalać 3 litrami zimnej wody w wstawić na gaz. Gdy woda zacznie się gotować dodać ziele angielskie, liść laurowy, Zobacz więcej