Przepis na klarowny wywar

Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
monikucha
monikucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monikucha Online
Chiński wywar z kurczaka

Chiński wywar z kurczaka 327

Chiński wywar zkurczaka Podstawą zup i sosów, które tak lubimy w kuchni azjatyckiej jest wywar, który powinien być jak najlepszej jakości. W kuchni chińskiej wyróżniany dwa rodzaje wywaru. Pierwszy, Zobacz więcej
Wywar drobiowy to niezbędna baza do licznych potraw w każdej kuchni. W mojej wersji, wychodzi on bardzo aromatyczny, delikatnie winny, lekko grzybowy i ogólnie bardzo subtelny w smaku. Gotując wywary, Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Wywar dashi i zupa miso

Wywar dashi i zupa miso 28

W kuchni japońskiej dashi だしznaczy po prostu wywar. Jest bazą dla zup i przyprawą dla wielu innych japońskich dań, znajduje się dosłownie w każdej kuchni japońskiej, jak u nas sól (nawiasem mówiąc tej Zobacz więcej
Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Wywar Mięsny

Wywar Mięsny 164

Wywar z mięsa jest podstawą dla zup, składnikiem dla przygotowania risotto oraz przygotowania pieczeni. Cały proces wywaru nie jest ani skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Praktycznie całość Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Łosoś w galarecie - najlepszy!

Łosoś w galarecie - najlepszy! 3229

"Kolejna wizyta w Kuchni Broni zaowocowała takim oto przepysznym łososiem w galarecie. Spodobał mi się bardzo w tym przepisie sposób na krojenie łososia. Troszkę zmian też wprowadziłam. Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Bulion warzywny, czyli wywar z jarzyn

Bulion warzywny, czyli wywar z jarzyn 137

Składniki: 3-4 marchewki (im więcej tym wywar słodszy) 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Łosoś w klarowanej galarecie

Łosoś w klarowanej galarecie 3220

"Jakiś czas temu zamieszczałam już przepis na łososia w galarecie. Tym razem jednak spróbowałam klarowania wywaru rybnego. Sposób ten podpatrzyłam u Ani w jej blogu Lepszy Smak. Sposób jest świetny a Zobacz więcej
100 LETNIA ZUPA POMIDOROWA KLAROWNA Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w Zobacz więcej
100 LETNIA ZUPA POMIDOROWA KLAROWNA Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w Zobacz więcej
Barszcz czerwony klarowny, czyli coś do popicia np. pasztecików lub krokietów, a może po prostu dla rozgrzewki. Barszcz ten można też podawać na talerzu z uszkami. Przygotowanie jest niezwykle proste Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałem od mojego dziadka książkę kucharską. Niegdyś należała do mojej prababki. Jest ona naprawdę wiekowa, kartki kruche, rozpadają się w dłoniach, książka tajemnicza, przewiązana Zobacz więcej
Bulion, Rosół, Wywar – o co w tym wszystkim chodzi? Zupa jest moim zdaniem najlepszym posiłkiem jednodaniowym. Nie trzeba męczyć się z dodatkami, ziemniakami i sałatkami. Zupę można zrobić i Zobacz więcej
Dziś pomysł na kolejną nalewkę. Więc post oczywiście dla pełnoletnich :). W smaku nalewka jest przepyszna. Nie jest zbyt mocna w smaku, ale jak to z alkoholem bywa można przedobrzyć :). Idealna na Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łowca Smaku
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych 3878

SKŁADNIKI: (na 4 osoby) 1 kg serc drobiowych 50 g masła klarowanego 250 ml wywaru drobiowego 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól pieprz 1 czubata łyżka mąki + szklanki wody 2 łyżki Zobacz więcej
Bulion warzywny, wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym - sam w sobie szału nie robi. Jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Składniki: 1 por 5 marchewek 2 małe pietruszki 1 mały Zobacz więcej
Napisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta? Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać Zobacz więcej
Z połową stycznia przyszła zima. Przyniosła ze sobą ochotę na gorące, słone i koniecznie pikantne dania. Nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego kiedyś tak bardzo nie lubiłam rosołu. Teraz nie wyobrażam Zobacz więcej
SmaKokosa
SmaKokosa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SmaKokosa
Wywar

Wywar 604

Wywar Pamiętam, że gdy zaczynałam gotować zupy nigdy nie wiedziałam jak sporządzić prawidłowy wywar. Teraz wiem, że to nic trudnego. Ważne jest jednak, aby zrobić wszystko w dobrej kolejności, aby Zobacz więcej