kluski ciemne

Składniki 600 g ziemniaków 2 łyżeczki soli makaziemniaczana( do dziury)równo z górą KLUSKI JASNE Aby uzyskać ciemne kluski należy po starciu odczekać, aż ściemnieją 400 g ziemniakow ugotowac w Zobacz więcej
Halszka
Halszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chestnutavenuecafe
Kluski tarte / ciemne

Kluski tarte / ciemne 1084

0
W ,,Nowej kuchni śląskiej'' pod redakcją Otylii Słomczyńskiej i Stanisławy Sochackiej (wydanie 1989 i chyba ostatnie) kluski ciemne są nazwane jako ,,Kluski polskie (tarte)'' - bez dodatku mąki. Nie Zobacz więcej
do przestygnięcia. Dodaję starte, surowe ziemniaki (przed dodaniem - odciskam z nadmiaru zbędnego soku). Pozostawiam do ściemnienia (zajęło to 40 minut). Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównuję w Zobacz więcej
Kluski śląskie ciemne | Smakołyki i koraliki Smakołyki i koraliki "Człowiek bez pasji jest jak okręt, który nie wie dokąd zmierza….. Przeskocz do treści Strona główna O mnie Ulubione linki „Karciane” Zobacz więcej
Przepis na 2 porcje kluski na parze z sosem jagodowym 1 szklanka soku jagodowego z jagodami 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej 6 klusek do gotowania na parze Jeżeli używamy Zobacz więcej
Wspaniałe, pyszne zdrowe kluski jagodowe! Dzisiaj przechodząc opodal straganu z warzywami, uśmiechnęły się do mnie ciemne i okrągłe jagody. Postanowiłem zrobić z nich bardzo szybkie danie – makaron z Zobacz więcej
, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną, jajko, masło. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną. Na Zobacz więcej
Joanna2882
Joanna2882 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ze smakiem i aromatem
KOPYTKA

KOPYTKA 1319

2
zagotować wodę, osolić i wrzucać do niej kluski. Najlepiej partiami. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać np. z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub ciemnym. Bardzo dobrze smakują Zobacz więcej
Natalia07
Natalia07 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Natalii
Kluski śląskie

Kluski śląskie 84

0
Mimo, iż jest to przepis tradycyjnie śląski, wiele osób go bardzo dobrze zna. Idealnie pasują podawane z pieczeniami, ciemnymi sosami , a przede wszystkim są bardzo proste w wykonaniu. Smacznego! ;) Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mydishesandsweets
Pyzy poznańskie

Pyzy poznańskie 1142

1
, sól i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Z ciasta robimy kulki i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Garnek z wodą obwiązujemy lnianą ściereczką/gazą itp. Zobacz więcej
GrowingUp
GrowingUp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
www.foodandgirls.blogspot.com
212.

212. 74

0
A teraz chodź tu do mnie, poczuj się swobodnie. Oatmeal with soy milk, apple, banana, raisins, cinnamon and cocoa. Z aparatem się nie rozstaję, a na zdjęcia zdecydować się nie potrafię, bo nigdy mi Zobacz więcej
solą, pieprzem i papryką - odstawiam na minimum 20 minut do przegryzienia. Przepłukaną kapustę umieszczam w garnku i duszę na 2 łyżkach oleju, dodaję kminek, rozmaryn. Następnie kiszoną kapustę Zobacz więcej
Stół nakryty do niedzielnego obiadu. W kuchni unosi się domowego rosołu, zapach pieczonych zrazów oraz ciemnego pieczeniowego sosu. Babcia łyżką cedzakową wyjmuje kluski śląskie. Następnie nakłada do Zobacz więcej
Pikantny sos,mięso i kluski śląskie mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej ;) Składniki na 4 osoby kilogram mięsa z łopatki wieprzowej olej przyprawy: pieprz,ostra papryka,przyprawa do Zobacz więcej
, gęstej masy. Trwa to ok. 3-4 dni. Trzeba uważać, żeby powidła się nie przypaliły i co chwilę mieszać. Słoiki myjemy, wyparzamy. Umieszczamy w nich powidła. Wkładamy słoiki do dużego garnka Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Pyzy

Pyzy 2865

0
Kluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre Zobacz więcej
do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy czosnek i fasolkę. Gotujemy przez 2 min. W miseczce mieszamy wszystkie sosy wraz z cukrem, wlewamy do mięsa. Mieszamy. Wrzucamy do woka ugotowane kluski. Zobacz więcej
do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy czosnek i fasolkę. Gotujemy przez 2 min. W miseczce mieszamy wszystkie sosy wraz z cukrem, wlewamy do mięsa. Mieszamy. Wrzucamy do woka ugotowane kluski. Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
                               GULASZ      Z      SUSZONYMI      GRZYBAMI

GULASZ Z ... 1787

1
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonych grzybów jest bardzo smaczny,nabiera również ładnego,ciemnego koloru.Można go podać do makaronów,kasz,klusek,placków ziemniaczanych i ziemniaków.Myślę że każdemu Zobacz więcej
i ser przepuścić przez praskę .Nie używać miksera ,ziemniaki na kluski tego nie lubią.Następnie połączyć ser i ziemniaki z resztą składników .Ciasto może się trochę kleić do rąk ,ale ma być zwarte Zobacz więcej