kluski kartoflane

Smak dzieciństwa:) Takie właśnie kluski robiła moja babcia, mama, a teraz ja podaję je mojej rodzinie. Kluski podaję do zup, z twarogiem lub kapustą zasmażaną. Pyszota:) 1- 1,5 kg obranych ziemniaków Zobacz więcej
walce i nożykiem odcinamy kluski w poprzek. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżkę soli. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy je chwilę, aż zaczną wypływać - wtedy wyciągamy. Na Zobacz więcej
Ostatnimi czasy często na moim stole pojawiają się kluski śląskie bowiem moje Dzieci za nimi przepadają. Tym razem pojawiły się kluski w towarzystwie pieczarkowego sosu z pieczenią sojową i kwaśnymi Zobacz więcej
. Studzimy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za Zobacz więcej
Białe kluski śląskie to wręcz archetyp kuchni śląskiej. Poza regionem mało kto zna ich inną odmianę - kluski czarne, które mi się osobiście bardziej kojarzą z uroczystościami rodzinnymi (no bo białe Zobacz więcej
Na talerzu podczas tego obiadu znalazły się kluski śląskie ze szpinakiem. Robiłam je kilka razy, ale zawsze tradycyjnie z dodatkiem jajka. Tym razem jednak pominęłam jajko i muszę przyznać, że wyszły Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa 673

1
ser się rozpuści,zdjąć z ognia.Wylać sos na kalafior.Piec ok.30 min w temp.180C.Przed podaniem posypać resztą sera i natką. Powiązane wpisy: Zupa chłopska z kapustą Składniki: 50 dkg białej Zobacz więcej
BuMisiura
BuMisiura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ma-kuchnia
Kopytka

Kopytka 92

0
dobrze rozdrobnionych w inny sposób - okraszonych masłem (te z poprzedniego dnia są jeszcze lepsze niż gotowane na świeżo) około 170 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka soli 1 jajko Zobacz więcej
: by Alex OBIAD NA NIEDZIELĘ (I NIE TYLKO) Składniki na kluski: 5 łyżek zgniecionych przez praskę ugotowanych ziemniaków, 5 brykietów szpinaku mrożonego, mąka kartoflana. Składniki kotlecików: 1/2 Zobacz więcej
Ktoś może powiedzieć znowu kluski. Nic na to nie poradzę, że je uwielbiam jak cała moja rodzinka. Ziemniaki raz są lepsze raz gorsze w smaku, a kluski zawsze smakują. Dzisiaj proponuję kolejną z Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Kluski śląskie

Kluski śląskie 34

0
Lubię odkrywać nowe smaki, próbować nowych połączeń i dań, ale nad wyraz cenię sobie klasykę. Nic mnie nie tak uspokaja jak kuchenne robótki przy tradycyjnych daniach. Kiedy lepię, kleję, wałkuję, Zobacz więcej
czerwonygupik
czerwonygupik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czerwony gupik
Kluski śląskie

Kluski śląskie 10

1
Przepis na kluski śląskie powiedziała mi babcia jako "ziemniaki i piątą część mąki kartoflanej" gdy miałam około 10 lat. Na szczęście "piątą część" łatwo sobie wyznaczyć, w przepisie podaję wagi, ale Zobacz więcej
Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Zobacz więcej
” i „wszystko z fetą smakuje dobrze” znów się sprawdziły Na pikniku miałam też okazję poznać kanapki po poznańsku – z plackami ziemniaczanymi! Na stole pojawiły się też kluski śląskie na zimno, Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Leniwe gnocchi

Leniwe gnocchi 118

0
od wielkości klusek). Po ugotowaniu zanurz, na chwilę, w zimnej wodzie i przekładaj na sitko. Osączone wykładaj na talerz lekko posmarowany olejem. Powtarzaj, dopóki nie ugotujesz wszystkich klusek. Zobacz więcej
Spring Plate
Spring Plate Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SPRING PLATE
KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE 77

0
Kluski śląskie gościły lub nadal goszczą na każdym polskim stole. Tradycyjnie są to okrągłe kluski z dodatkiem mąki ziemniaczanej z niewielkim wgłębianiem na środku. Jednak ile domów, tyle pomysłów na Zobacz więcej
) autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO NIEMIECKU autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Kuchnia szwajcarska: Fondue serowe autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z Zobacz więcej
godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywkipolewaćkaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które znakomicie Zobacz więcej
się ze mną. O mnie Gabriela Wyświetl mój pełny profil Etykiety Boże Narodzenie(5) Chleb i bułki(7) Ciasta(25) Ciastka(5) Curry(2) DESER(30) Dodatki(10) Drób(10) Dziczyna(2) KOLACJA(37) Kuchenny Zobacz więcej