kluski na parze z sosem mięsnym

Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki"bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówisiębuchty i je Zobacz więcej
W moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję szybkie i smaczne danie, kluski na parze z dodatkiem sosu warzywno - mięsnego. Składniki podaję orientacyjnie, same kluski można zrobić w domu, ale te kupione w sklepie bywają na Zobacz więcej
Pampuchy to moje dzieciństwo. Co prawda jak byłam mała jadłam je tylko i wyłącznie ze słodkim sosem, ale na studiach to się zmieniło. Teraz preferuje je na wytrawnie. Wiem, że kluski na parze są do Zobacz więcej
Proste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, Zobacz więcej
Kluski na parze z truskawkami W końcu mamy wakacje. 2 miesiące przerwy i pełen odpoczynek, a później 2 liceum, nowe decyzje, nowe problemy i nowe wyzwania, ale teraz nie trzeba o tym myśleć bo teraz Zobacz więcej
Kluski na parze, pampuchy to wielkopolskie kluski drożdżowe gotowane na parze. Nazwa ich pochodzi od niemieckiego słowa Pfannkuchen – smażony w panwi (brytfannie). Pampuchy to moje danie z Zobacz więcej
czasie rozwałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm i szklanką wykrawać krążki. Ponownie odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Gotować na parze ok 8-9 minut. Podawać polane sosem śmietanowo-jagodowym Zobacz więcej
Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Razowe buchty z warzywami

Razowe buchty z warzywami 104

0
Dzisiaj jeszcze o niedzielnym obiadku. Był ugotowany na parze z wyjątkiem duszonego w cebuli mięsa. Buchty śląskie i poznańskie pyzy to bardzo podobne kluchy gotowane na parze. Różnią się jednak Zobacz więcej
W moim rodzinnym Krakowie nazywało się te kluski paruchami, jednak zależnie od regionu noszą one różne nazwy. Znane są jako pyzy drożdżowe, buchty czy parowańce. Najczęściej przygotowuje się je na Zobacz więcej
Kto zjada ostatki…. Wykorzystałam mój obiad z „resztek” aby podzielić się z Wami idealnym przepisem na kluski na parze. Zrobiło się trochę chłodniej i naszło mnie na drożdżowe wypieki. Wbrew pozorom Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny 273

0
Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól Zobacz więcej
włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie. Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy. Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
rolady z 3 mięs

rolady z 3 mięs 263

1
Przyrządziłam je na życzenie syna, który od paru dni chodzi za mną i opowiada jak to w jego wieku potrzebne jest mięso, więc voila ! , żaden mięsożerca nie będzie czuł po nich mięsnego niedosytu :) Zobacz więcej
minut. Następnie zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy papryką, solą i pieprzem, można też dodać trochę suszonej bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy gulasz przez około godzinę (mięso powinno Zobacz więcej
i liściem laurowy. Gotowałyśmy całość przez pół godzinki, a następnie zagęściłyśmy mąką i podałyśmy z kluskami śląskimi. Smak był podobny, bardzo podobny, ale jednak nie tak. Jak zauważył brat, mięso Zobacz więcej
z pieczonych buraków, deser z kaszy jaglanej i suszonych owoców, to tylko niektóre propozycje zawarte w tym mini wydaniu. 3. Gotowanie na parze - to książeczka nie tylko dla miłośników zdrowej Zobacz więcej
mi się przełknąć. Potem wjechała kaczka. I tutaj szacunek dla kucharza. Państwo młodzi dostali całą kaczkę do podzielenia a na stoły gości wjechały nóżki. Wybór mięs był naprawdę duży, różne mięsne Zobacz więcej
śmietany bo to jest baza . Można go rozdrobnić malakserem lub blenderem . Można lekko zaciągnąć mąką i podawać do kopytek, klusek na parze , kaszy . Można brać kilka łyżek takiego sosu i dodawać do Zobacz więcej