kluski półfrancuskie

Aganiok
Aganiok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Kluski półfrancuskie

Kluski półfrancuskie 4346

1
Ochłodziło się i zaczęło padać! Nareszcie! Roślinki w ogrodzie już zasychały, a przecież jeszcze nie mamy lata. A skoro upał odpuścił, zmieniły się także moje preferencje kulinarne. Z chłodników i Zobacz więcej
Przeważnie jako dodatki do obiadu na zmianę występują u nasziemniaki, kasza, ryż i makaron. Tak jest szybciej, prościej i wygodniej.Ale staram się czasem zrobić małą odmianę i wtedy jest czas na Zobacz więcej
Składniki: 1 filet drobiowy zestaw ziół do drobiu 3 łyżki ketchupu 1 cebula pokrojona w półksiężyce tłuszcz do smażenia Wykonanie: Fileta przyprawiamy ziołami i obtaczamy w ketchupie, kładziemy na Zobacz więcej
Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki dla 4 osób: • 35 dkg mąki pszennej • 6 Zobacz więcej
gotujzkukim
gotujzkukim Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kukim
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 456

2
i dosolić. Dodać paprykę konserwową pokrojoną w paski i zalewę. Gotować kolejne 20 minut. Podawać gorącą z dobrym pieczywem lub kluskami półfrancuskimi. Można dodać groszek konserwowy. Smacznego :) Zobacz więcej
Ten klasyczny przepis francuski to właściwie najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na przygotowanie mięsa króliczego. Doskonale smakuje w towarzystwie Klusek półfrancuskich i sałaty z sosem Zobacz więcej
z kurczaka bez skóry mała garść suszonych grzybów (bez namaczania, posiekanych drobno) 1 nieduża cebula 2 łyżki owoców z nalewki (śliwki z rodzynkami) 1 "pasek" pomarańczowej skórki(bez białej Zobacz więcej
i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną. Danie podajemy Zobacz więcej
takich delicjach pora na dania główne: kelnerka namówiła mnie na cielęcinę w sosie kurkowym z kluskami półfrancuskimi i warzywami gotowanymi. Takie kluseczki robię czasem w domu, jako dodatek do Zobacz więcej
To danie proste do przygotowania i tanie. Można je jeść same, okraszone cebulką z tłuszczem, skwarkami z boczku lub z sosami. Towarzystwo surówek spowoduje, że uzyskamy niemal pełnowartościowe danie. Zobacz więcej
będę musiała się w nie zaopatrzyć;) Słodko - kwaśna surówka też była ciekawym akcentem przy świetnie przyrządzonym łososiu. Spróbowałam też piersi z kaczki z kluskami półfrancuskimi w sosie Zobacz więcej
? Może będzie to tabletka w kolorze cytrynowym? Pozostawiając temat Wigilii przyszłości,rozstrzygnęłam dylemat wyboru zupy na wigilijną wieczerzę. W tym roku porzucam grzybową i barszcz z uszkami! Zobacz więcej
kasinteks
kasinteks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z rozkoszą;)
Na tropie mąki...

Na tropie mąki... 208

0
–polecana do ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz do ciast kluskowych, mąka tortowa typ450– biszkopty, torty i ciasta francuskie, mąka wrocławska typ 500– pierniki, kruche ciasta Zobacz więcej
, naleśniki i omlety, zupy i sosy. Mąka Poznańska typ - 500, makarony, lane kluski i inne ciasta kluskowe, ciasta pierogowe, ciasto na pizzę, zasmażki i sosy. Mąka Krupczatka typ 500 - babki, ciasta z Zobacz więcej
i gotowe:) Posypujemy pokrojona natka pietruszki. Jeśli chcemy wersję pomidorową, dodajemy do rosołu 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Podbijamy 1 łyżką śmietany wymieszanej z łyżką mąki i 5 łyżkami Zobacz więcej
. Co zamiast ziemniaków do obiadu – pomysły Alternatyw dla ziemniaków jest bardzo dużo – oto kilka pomysłów do wykorzystania: makarony – kształtów, kolorów jest w sklepach całe mnóstwo, a makarony Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy 432

0
wlewamy do sosu. Kiedy sos stanie się już gęsty wkładamy jedną łyżeczkę masła.Można też dodać trochę śmietany dla przełamania kwaśnego smaku.Sos pomidorowy od śmietany stanie się lekko jaśniejszy i Zobacz więcej
serem kozim z łososiem (02.11.2013)kuskus z bakaliami zapiekany w jabłkach (27.10.2013)omlet z mozzarellą i listkami brukselki (26.10.2013)Akademia Smaku Siemens-wino w kuchni (22.10.2013)babeczki Zobacz więcej
W kuchennym oknie Ewy: W kuchennym oknie Ewy: Pyszna surówka z kapusty pekińskiej W kuchennym oknie Ewy Wszystko, co robimy w życiu jest ważne, niepowtarzalne, jednak nie oszukamy natury, która Zobacz więcej
. Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. Polska zupa gulaszowa. Tarta z dyni z żurawiną. Puree z dyni. Kluski leniwe. Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i Zobacz więcej