Przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie jak nazwa wskazuje to potrawa bardzo popularna na Śląsku. Kluski śląskie podawane są najczęściej do zrazów zawijanych, bitek wołowych, czy okrasza się je skwarkami ze słoniny czy Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Kluski Śląskie

Kluski Śląskie 541

Kluski śląskie. Banalnie proste idośćszybkie w przygotowaniu. Ze słynnądziurką po środku, w której zbiera się sos. Mimo iż są tak proste, sporo osób boisięjerobić-tak samo jak i inne kluski. Japaręlat Zobacz więcej
Siaśka
Siaśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siaśkowe gotowanie
Kluski śląskie

Kluski śląskie 306

Uwielbiam kopytka. Ale ostatnio naszła mnie ochota na kluski śląskie. Takie z dziurką. Myślałam, że różnią się tylko kształtem, ale wg mojej mamy do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną i Zobacz więcej
majeczkaaa2
majeczkaaa2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia z cynamonem...
Kluski śląskie

Kluski śląskie 781

Kluski śląskie... Sposób na gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Kluski śląskie szybko można przygotować i podać z mięsnym gulaszem lub samym sosem. Dla mącznego łasucha, takiego jak ja, to Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Kluski śląskie

Kluski śląskie 791

Kluski śląskie „Kluski śląskie są rodzajem klusek ziemniaczanych, ponieważ są przygotowane na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Są one popularną potrawą na Górnym i Dolnym Śląsku. Kluski śląskie Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Kluski śląskie

Kluski śląskie 498

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie zziemniaków imąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie zmoją mamą Podałyśmy donich gulasz zmięsa wołowego. Takie kluski możecie również Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Kluski śląskie

Kluski śląskie 328

niedziela, 29 stycznia 2012 22:36 Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub Zobacz więcej
Kakunia
Kakunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
.: wiedźmowe gotowanie :.
kluski śląskie

kluski śląskie 830

kluski śląskie środa, 25 lipca 2012, basiek70 kluski śląskie kluski ziemniaki Komentarze Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Kluski śląskie

Kluski śląskie 463

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, dlatego dość często goszczą u mnie na stole. U Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Kluski  tarte - śląskie "czorne"

Kluski tarte - śląskie "czorne" 1545

W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Kluski śląskie

Kluski śląskie 502

Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych ziemniaków. Składniki: ziemniaki zmielone- około 60 dag mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi ziemniaków czyli około 20 dag Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Kluski śląskie

Kluski śląskie 332

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Za to znam kilka osób, które wprost uwielbiają te kluseczki Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Kluski śląskie

Kluski śląskie 472

W ostatni weekend naszła mnie ochota na prawdziwy śląski obiad. Obowiązkowo musiały więc pojawić się roladki i kluski śląskie. I choć wiele osób od razu łączy je z modrą kapustą, ja podałam do nich Zobacz więcej
ewak1986
ewak1986 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocham .. lubię .. gotuję ..
Kluski śląskie

Kluski śląskie 540

Jak się okazało prawdziwe kluski śląskie zrobiłam pierwszy raz. Do tej pory były to kluski, ale nie śląskie. Robiłam je z ciasta jak na kopytka - czyli z mąką pszenną. A śląskie są z ziemniaczaną. Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Kluski śląskie

Kluski śląskie 769

Zgadzam sie z Puchatieux. Kluski slaskie robi sie bez jajka. Sa o niebo lepsze niz z jajkiem. Nie gotuje sie je 1 min po wyplynieciu. Po 7 min od zagotowania wody z kluskami, wyciaga sie jedna kluske, Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Kluski śląskie

Kluski śląskie 427

Przepisem na pyszne kluski śląskie podzielił się ze mną pan Mirosław. Poleca je szczególnie w połączeniu z roladami śląskimi i modro kapustą, czyli jako klasyczny śląski obiad. Kluski wyśmienicie Zobacz więcej
nefertari
nefertari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hoo Hooo things
kluski śląskie

kluski śląskie 249

Królują na weselnych salonach. Niezastąpiony dodatek do niedzielnego mięsa. Kluski z dziurką, kluski śląskie. W mojej rodzinie śląskimi nazywało się ciemne kluski, te wyrabiane ze startych ziemniaków. Zobacz więcej
edytaha
edytaha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne zapiski
Kluski śląskie

Kluski śląskie 414

Dzisiaj stawiam na klasykę - kluski ślaskie z dziurką na sosik. Prościzna, ale jaka pyszna! Śląskie podałam z gulaszem wieprzowym z pieczarkami. Smacznego :) Czytaj więcej » Zobacz więcej
Kluski śląskie Pyszne i zawsze wychodzą. Składników dokładnie nie podam, ale w przypadku śląskich nie jest ważna waga tylko proporcje. Składniki: Ziemniaki Mąka ziemniaczana 1 jajko sól Wykonanie: Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Kluski śląskie

Kluski śląskie 1405

W końcu się za nie zabrałam :) Takie kluski podaję zazwyczaj z mięsem i surówką. Składniki: 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Zobacz więcej

Kluski śląskie są przygotowywane na bazie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz mąki. Czasami do ciasta dodaje się także jajko. Kluski śląskie gotuje się we wrzącej, osolonej wodzie. Cechą charakterystyczną klusek śląskich jest okrągły kształt oraz dziurka, w której gromadzi się podany z potrawą sos. Najczęściej jada się kluski śląskie z dodatkiem pieczonego lub duszonego mięsa, kapusty lub po prostu okraszone słoniną i cebulką. Można je także spożywać na słodko, np. z dodatkiem śmietany i cukru lub dżemu. Kluski śląskie są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, gdzie znane są w wersji białej i czarnej. Należą one także do tradycyjnych potraw województwa opolskiego.

Tradycyjny przepis na kluski śląskie jest dość prosty i szybki w przygotowaniu. Ważne, aby użyć dość mącznych ziemniaków, dzięki czemu nasze kluseczki będą się łatwo formowały i nie będą się rozpadały w trakcie gotowania. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy ¼ masy ziemniaczanej i w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Całość ugniatamy na jednolitą i gładką masę wraz z dodatkiem soli oraz wyjętej uprzednio części ziemniaczanej. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na wąski rulon, z którego odcinamy małe kawałki (2-3 cm). Formujemy z nich kulki, w których palcem robimy dziurki. Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Do klusek śląskich możemy dodać także jajko, dzięki czemu będą miały bardziej żółtawy kolor, a ciasto będzie się lepiej wyrabiało. Aby natomiast uzyskać czarny kolor klusek śląskich, należy ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Ugotowanych ziemniaków powinno być dwa razy więcej niż surowych, które należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odstawić, aby nabrały ciemnego koloru. Czarne kluski śląskie gotuje się dłużej niż tradycyjne, bo nawet przez 15 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Opcjonalnie, zamiast skrobi ziemniaczanej do przyrządzenia klusek śląskich możemy użyć skrobi kukurydzianej. Aby natomiast nadać im nieco koloru, do ciasta można dodać mielony szpinak lub pokrojoną natkę pietruszki (kluski zielone) albo paprykę w proszku lub buraka ćwikłowego (kluski czerwone). Kolorowe kluseczki śląskie przypadną do gustu szczególnie najmłodszym członkom rodziny. Jeżeli przygotujemy większą ilość klusek śląskich, warto je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Możemy mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane kluski śląskie. Należy je ułożyć na oprószonej mąką desce w taki sposób, aby się nie stykały ze sobą. Następnie deskę wstawiamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach kluseczki przesypujemy do woreczków i w ten sposób przechowujemy w zamrażalce. Ugotowane wcześniej kluski śląskie wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia, surowe natomiast potrzebują nieco więcej czasu. Zamrożone kluseczki możemy przechowywać w zamrażalce przez około 3 miesiące.

Kluski śląskie możemy podawać okraszone wyłącznie słoninką, cebulką lub boczkiem. Jest to proste, ale smaczne danie, które możemy spożywać zarówno na obiad, jak i kolację. Nadaje się także na lunch do pracy, ponieważ łatwo je odgrzać w kuchence mikrofalowej. Do klusek śląskich idealnym dodatkiem jest sos. Może być to typowy sos mięsny, ale też grzybowy, koperkowy, szpinakowy, serowy lub pomidorowy. Kluski śląskie doskonale smakują jako dodatek do zrazów, rolad, gulaszu, mięs pieczonych i duszonych. Dzięki sosom kluski śląskie są bardziej nawilżone i delikatniejsze. Możemy jednak podawać je również z dodatkiem np. kapusty zasmażanej.

Ciekawą propozycją jest serwowanie klusek śląskich w wersji na słodko, np. z sosem wiśniowym. Wydrylowane wiśnie gotujemy wraz z sokiem i cukrem, a następnie zagęszczamy skrobią ziemniaczaną. Gotowym sosem polewamy nasze kluski śląskie. Do ciasta na kluseczki możemy także dodać tłusty twaróg. Ten rodzaj klusek śląskich doskonale smakuje z dodatkiem słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Można je także okrasić bułką tartą zarumienioną na odrobinie masła. Kluski śląskie z białym serem przypadną do gustu szczególnie dzieciom.