kluski z bigosem

Mmmm uwielbiam bigos. Zwłaszcza z kluskami ziemniaczanymi. Mogłabym jeść i jeść, i jeszcze raz jeść ;) Czytaj więcej » Zobacz więcej
Już jutro wigilia :) A teraz tak na szybko zbiór moich pomysłów- na wigilię, na święta, ciasta i inne :) NA WIGILIĘ 1. Bigos wigilijny 2. Sałatka jarzynowa 3. Krokiety z kapustą i grzybami 4. Racuchy Zobacz więcej
Dziś czas na kluski ziemniaczane, które doskonale nadają się, jako dodatek do bigosu :) Użyłam przyprawę do ziemniaków Firmy PRYMAT. Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy. Trzemy Zobacz więcej
Młoda kapusta z młodymi pomidorami, taki trochę oszukany bigos. Doskonale nada się, jako dodatek do klusek ziemniaczanych ;) Potrzebne składniki: 2 główki młodej kapusty 75 dag łopatki wieprzowej sól, Zobacz więcej
Kilka wigilijnych i świątecznych przepisów dla alergików. Mam nadzieję, że coś przygotujecie i dacie znać, czy smakowało. grzybowa czysta Barszcz czysty Uszka z pieczarkami kapuśniaczki carpaccio z Zobacz więcej
w coli zwarty kawałek szynki, gwiazdka anyżku, 2 goździki, 2 łyżki syropu z buraków*, sól, pieprz szynkę zalać colą, dodać przyprawy i syrop. gotować w szybkowarze 40 min., w zwykłym garnku dłużej. Zobacz więcej
(kluski z makiem) <3 NA SŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosiemusztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Zobacz więcej
Oto tradycyjne danie, znane, popularne, zdrowe, jak to dania z kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników Zobacz więcej
Te kluski przypominają z wyglądu ziemniaczane, ale nimi nie są :D Dla tych, którzy lubią się zdrowo odżywiać na pewno będą smaczne. Składniki : 7 łyżek mąki gryczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko - Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane 885

0
Pomimo mojego uwielbienia dla kuchni wschodniej, gdzieś tam w głębi duszy ukrywa się pragnienie gotowania potraw kuchni staropolskiej, domowej, znanej od pokoleń. I dzisiaj (a konkretnie wczoraj Zobacz więcej
Potrzeba matką wynalazku – prawda to stara jak świat. W tym roku grzybów było jak na lekarstwo, oszczędzam je więc jak cenny skarb na wigilijne potrawy. Zamiast nich zaczęłam dodawać do potraw … Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Dania z wieprzowiną

Dania z wieprzowiną 1158

1
roladki ze schabu z boczkiem rolady z 3 mięs schab pieczony w folii schab po hawajsku schab po neapolitańsku schab w marchewce schab w skorupce schab z pieczarkami i cebulką schab ze śliwką schabowe Zobacz więcej
na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk . Dodać masło i wodę . Zagotować . Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jest Smak
DANIA OBIADOWE

DANIA OBIADOWE 4447

0
Ratatuja z mozzarellą Risotto po portugalsku Czerwone curry z krewetkami i mango Pizza z pieczarkami,szynką parmeńską i papryczką chilli Steki z pieczarkam Quesadilla Bazyliowy de volaille Kurczak w Zobacz więcej
robot). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło i mleko, szybko wyrobić ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować "bułeczki" wielkości klusek śląskich Zobacz więcej
Jesienią i zimą kapusta królowała w kuchni Babci S.przynajmniej raz w tygodniu. I nie był to zawsze tradycyjny bigos, o nie! Babcia gotowała różne potrawy, gdzie kapusta była składnikiem przewodnim. Zobacz więcej
jester0
jester0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kopystką po garach
Szare kluski

Szare kluski 78

1
Smak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 Zobacz więcej
Duszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny Zobacz więcej
wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * Zobacz więcej
na tostach Jajecznica z grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski Zobacz więcej