kluski z mąki jęczmiennej

poniższym przepisom na dobre przepędzisz nudę i odczarujesz kaszę na nowo! Pizza na Spodzie z Kaszy Manny Kluski z Buraków i Kaszy Jaglanej Kasza Jaglana z Jabłkiem i Żurawiną Kopytka z Kaszy Zobacz więcej
rządzą więc syte kasze - najczęściej gryczana lub jęczmiennaz mięsnymi dodatkami. Niedawno jednak zajadaliśmy się kluskami śląskimi z pysznym gulaszowym sosem z kawałkami karkówki wieprzowej. Prosty, Zobacz więcej
Uwielbiam kruche i delikatne mięsiwa w gęstych, aromatycznych sosach. A ten gulasz, czy jemu podobnebitki w sosie z czerwonego wina, właśnie takie są. Dla mnie rewelacja! Idealne do kaszy, Zobacz więcej
Sos mięsny z pieczarkami Ten przepis warto przyrządzić choćby ze względu na smak mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek sprawia, że sos, choć klasyczny, nabiera fajnego Zobacz więcej
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki zielonej soczewicy 6 szklanek bulionu drobiowego/warzywnego 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i świeżo mielony Zobacz więcej
przygotowany gulasznajlepiejsmakuje z pęczakiem, kaszą jęczmienną lub kluskami oraz z surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami - mniam! ;-) Po takim obiedzie żaden spacer na mrozie nam nie straszny! Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
GULASZ WOŁOWY

GULASZ WOŁOWY 172

3
Wbrew pozorom nie tak łatwo zrobić miękki i smaczny gulasz. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu. Tak przygotowane mięsko u mnie w domu podaje się z kluskami śląskimi i sałatką (np.wietnamską) lub Zobacz więcej
BlogSiK
BlogSiK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie i Kolorowo
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 774

0
Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej czy jęczmiennej, a także do ryżu, makaronów, ziemniaków oraz klusek śląskich. Jeśli chcemy aby nasz sos miał ciemny kolor, musimy mocniej obsmażyć mięso, Zobacz więcej
KRUPNIK SPISKI to zupa wywodząca się z kuchni Podhala, z pobliskiego regionu Spisz. Kuchnia Podhalańska bazowała przede wszystkim na ziemniakach, mące i kapuście. Bardzo popularne dla tego regionu są Zobacz więcej
Bitki wołowe z pieczarkami to proste i pyszne danie. Kruche mięso powinno „rozpływać się” w ustach. Podajemy je z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami. U mnie tym razem z kaszą jęczmienną, dużą ilością Zobacz więcej
Eksperymentalne pierogi ze świeżymi (a właściwie mrożonymi) grzybami - z dodatkiem kaszy i zielonej czubrycy. Całkiem niezłe. Mam nadzieję, że zaskoczą moich współbiesiadników przy Wigilijnym stole :) Zobacz więcej
KRUPNIK SPISKI to zupa wywodząca się z kuchni Podhala, z pobliskiego regionu Spisz. Kuchnia Podhalańska bazowała przede wszystkim na ziemniakach, mące i kapuście. Bardzo popularne dla tego regionu są Zobacz więcej
podstawowych przypraw! Tak przygotowane mięso będzie pasowało i do klusek wszelkiego rodzaju i do kasz i do ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, bo to niebo w gębie :) Składniki (na 2 osoby Zobacz więcej
W moje ręce wpadła książka z bardzo tradycyjnymi potrawami północnej Finlandii, tak więc przygotujcie się w najlbliższym czasie na "dziwne potrawy". Veripalttu (verimämmä, rössy) to tradycyjna Zobacz więcej
Kluski,knedle i pierogi, Przepisy jarskie Pierogi ,my love 2012/07/19 , Gosia Kto nie lubi pierogów? Mój mążale tylko te prosto z wody, bo odgrzewane z przypieczoną skórką uwielbia. Ja za to lubię Zobacz więcej
Rynn
Rynn Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rynn’s Om Nom Nom
Kluski z kaszy jaglanej

Kluski z kaszy jaglanej 1903

2
, więc ugotowałam zgodnie z instrukcją. Okazało się, że hm. Że jednak wolę jęczmienną ;) ale nie poddawałam się w znalezieniu jakiejś formy jaglanki która by mi przypasowała, i znalazłam. O tutaj Zobacz więcej
. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek chociażby do zupy. Można również robić różne wariacje z mieszanych kasz, ale dobrze, aby połowę z nich stanowiła jakaś jęczmienna ponieważ Zobacz więcej
Bułki te w sumie zrobiłem przez przypadek, chciałem i wykonałem pampuchy razowe. Mieszkałem kilka lat w Poznaniu i tam zostałem zarażony miłością do pampuchów zwanych też kluskami na parze lub Zobacz więcej
)Kluski serowo-miętowe z truskawkami (11.06.2014)pieczone podudzia z kurczaka i frytkami z marchewki i sosem tzatziki (31.05.2014)pasta z wędzonej makreli i rzodkiewki (14.05.2014)pełnoziarniste Zobacz więcej