kluski z polewa

Kluski na parze z polewą czekoladową Jedno z moich ulubionych dań, a zarazem smak który kojarzę z dzieciństwem. Takie kluski nie są skomplikowane w wykonaniu, jednak wymagają trochę wolnego czasu. Zobacz więcej
jej powstrzymać… Wydaje mi się, że w dzieciństwie lato trwało w nieskończoność… Beztroskie dni spędzane nad rzeką i niekończące się zabawy pod gołym niebem. Górskie wycieczki, łowienie ryb, zbieranie Zobacz więcej
Bardzo lubię knedle ze śliwkami. Pamiętam, jak kiedyś moja mama robiła je tradycyjnie - z ziemniaków i mąki. W zeszłym roku, gdy już odżywiałam się zdrowiej, zrobiłam ich wersję "leniwą" - ciasto Zobacz więcej
Wiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Kluski śląskie

Kluski śląskie 303

0
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, dlatego dość często goszczą u mnie na stole. U Zobacz więcej
Kluski leniwe 250 g twarogu jajko mąka 2 łyżki cukru cukier z cynamonem do posypania rozpuszczone masło Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy. Jajko ubjamy z cukrem na puszystą masę i Zobacz więcej
Tradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie.Idealne kluski śląskie opierają się na Zobacz więcej
Składniki 1 serek danio 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 12% Sposób przyrządzenia: W garnku z szerokim dnem wstawiamy litr wody. Na miseczce mieszamy danio z Zobacz więcej
Te kluski to po prostu niebo w gębie :). Musicie je spróbować. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 2 jajka szczypta soli 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru Do miski Zobacz więcej
. Boczek kroimy w paski/ kostkę i podsmażamy do zarumienienia. Ciasto wrzucamy łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy kilka minut i wykładamy łyżką cedzakową. Na kluski wykładamy boczek i polewamy Zobacz więcej
Takie pyszne kluski możemy podawać z różnymi mięsami,kotletami i tak jak u mnie z samą smażoną cebulką. 0.5 kg.ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 100 g.mąki bułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka Zobacz więcej
Jak można zauważyć na blogu, w ostatnim czasie rzadko przyrządzam mięso. Są przynajmniej trzy przyczyny tej sytuacji ale plusem jest na pewno to, że można odkryć nowe oblicze pewnych potraw. Na Zobacz więcej
Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków Zobacz więcej
/ Dziś postanowiłam do sosu myśliwskiego przyrządzić kluski lane. Uwielbiam je ;) Potrzebne składniki: 2 jajka, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 2,5 szklanki mąki Sposób wykonania: Wbijamy 2 jajka do Zobacz więcej
łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnićwidelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą ipieprzem i wymieszać.Z masy Zobacz więcej
Przepis na 2 porcje kluski na parze z sosem jagodowym 1 szklanka soku jagodowego z jagodami 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej 6 klusek do gotowania na parze Jeżeli używamy Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
KLUSKI LENIWE

KLUSKI LENIWE 3374

4
KLUSKI LENIWE Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg sera białego (2 kostki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie Zobacz więcej
Takie kluski to dobry sposób na wykorzystanie czerstwych bułek. W starych książkach kucharskich można znaleźć podobne przepisy, często z dodatkiem tłuszczu, ja uważam go za zbędny dodatek. Składniki: Zobacz więcej
dressingiem i posypujemy świeżą miętą oraz pieprzem. Smacznego! Wartość odżywcza: - 230 kcal - 2,7 g błonnika - 31 g węglowodanów - 9,5 g tłuszczu - 7 g białka Zobacz również: Dynia ze szpinakiem Zobacz więcej