kluski zaparzane

z zupy cebulę, seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. Dodajemy ugotowany makaron. Jak tylko kluski się zagrzeją, zupę przelewamy do miseczek i podajemy. SMACZNEGO. Stopień Zobacz więcej
Pierogi ruskie z fetą Składniki: 500 g mąki pszennej 1 1/4 szklanki wody 1 duże jajko szczypta soli Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne Zobacz więcej
Pierożki z jabłkiem, pachnące cynamonem i maślaną bułką tartą to moja propozycja na zimowy podwieczorek. Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą Składniki: · 500 g mąki pszennej · 1 1/4 szklanki Zobacz więcej
Pyszne klasyczne pierożki z nieco zdrowszym kremem czekoladowym ;) . Pierogi z kremem dyniowo-czekoladowym Składniki: · 500 g mąki pszennej · 1 1/4 szklanki wody · 1 duże jajko · szczypta soli Mąkę Zobacz więcej
Pyszne domowe pierożki z makowym farszem smakują idealnie nie tylko w święta Bożego Narodzenia. Pierogi z makiem Składniki: · 500 g mąki pszennej · 1 1/4 szklanki wody · 1 duże jajko · szczypta soli Zobacz więcej
z papryką węgierską i solą zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Farsz: 130 g salami 250 g Zobacz więcej
Jeśli pieczecie sami biszkopty na torty to wiecie, że nie zawsze wychodzą płaskie jak stół i co nieco trzeba odciąć. A co zrobić z tą odciętą częścią? Można zjeść...i tak przeważnie działo się w Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe 1117

0
To był wyjątkowo smaczny obiad. Mięso było delikatne, a suszone grzyby dodały wspaniałego aromatu... Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula kilka suszonych grzybów leśnych pieprz, sól 2 łyżki Zobacz więcej
Malinowa kuchnia: Zupa z ciecierzycy Malinowa kuchnia Moja pasja, moje miejsce, mój świat niedziela, 9 marca 2014 Zupa z ciecierzycy Jako że zostało Nam ciecierzycy z paczki którą użyliśmy do Zobacz więcej
zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło. Farsz:Ser Zobacz więcej
: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie Zobacz więcej
2 garście siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek. Wykonanie: Zaparzyłam trochę mniej niż połowę wcześniej przesianej mąki wlewając do niej gorącą wodę. Intensywnie mieszałam łyżką, Zobacz więcej
rękami elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Ja często po prostu Zobacz więcej
Smaki Świata
Smaki Świata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Świata
Pierogi z makiem

Pierogi z makiem 270

0
Do zrobienia tych pierogów zainspirowało mnie oczywiście tradycyjna wigilijna potrawa - kluski z makiem. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić jedno z 12 dań i znaleźć się na waszym stole w te święta. Zobacz więcej
porcji) 1 szklanka maku, 1 litr mleka, 2-3 łyżki mielonych migdałów, 2-3 godździki, szczypta imbiru, 2-3 łyżki cukru, mała szczypta soli, cynamon kluski: 2 jajka, 1 szklanka mąki, 1 czubata łyżka Zobacz więcej
1 łyżeczka solipodsmażona cebula do okraszenia Przygotowanie: Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Zobacz więcej
· łyżeczka miodu · łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany · 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów · do skropienia pierogów olej z pestek dyni lub olej spod suszonych pomidorów Listki bazylii blendujemy z Zobacz więcej
: · cebulka · boczek Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Na patelni na odrobinie oleju Zobacz więcej
Wykonanie: Zagotuj masłoi wodę. Wsyp mąkę, mieszając silnie. Utworzy się wielka kluska. Zdejmij z ognia i dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Ciasto jest dosyć klejące, ale takie ma być. Zobacz więcej