SZARE KLUSKI z DYNIOWĄ NUTKĄ - TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ PIEPRZ ZIOŁOWY (06.11.2016)POMIDOROWA ZARZUCONA PŁATKAMI RYŻOWYMI
Zobacz więcej
Szare kluski, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze
Zobacz więcej
Czorne kluski (kluski polskie tarte, szare, żelazne) – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków. Są jedną z podstawowych potraw na Górnym Śląsku. Znane są również w innych
Zobacz więcej
Przeważnie jako dodatki do obiadu na zmianę występują u nasziemniaki, kasza, ryż i makaron. Tak jest szybciej, prościej i wygodniej.Ale staram się czasem zrobić małą odmianę i wtedy jest czas na
Zobacz więcej
Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych
Zobacz więcej
Dawno nie robiłam szarych klusek. Są szare bo do ich zrobienia potrzebne są starte ziemniaki a te utleniają się podczas obróbki i ciemnieją. Małe porcje masy formowane w kluseczki można wrzucać na
Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Szare kluski ze skwarkami i cebulą oraz duszoną kiszoną kapustą Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Bawarska zapiekanka ze szpeclami 09 mar Szare kluski ze
Zobacz więcej
Wygrywają smakiem z kopytkami i śląskimi. Szare kluski – są pyszne. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że ich do tej pory nie jadłam. Nikt ich w naszym domu nie robił, nawet żadna z moich babć. Ale
Zobacz więcej
Dziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w
Zobacz więcej
Kluski z tartych surowych ziemniaków to obowiązkowa pozycja w kuchni regionalnej i tradycyjnej. Swoje korzenia mają w kuchni wielkopolskiej, stąd poprawnie zamiast ziemniaków należy używać pyrów. Ich
Zobacz więcej
Kluski leniwe to żelazny repertuar obiadowy mojego synka. Znikają w tempie zawrotnym i lubią je wszystkie odwiedzające nas dzieci. Podana w przepisie ilość składników, pozwala mi zawsze nakarmić dwóch
Zobacz więcej
W związku z tym, że niedawno w przedszkolu mojego syna był obchodzony dzień zimniaka postanowiłam i ja zrobić coś z ziemniaków i padło na kluski. Szare kluski ziemniaczane wspomnienie dzieciństwa
Zobacz więcej
W mojej rodzinie mówi się na nie "kotne kluski", w Zakopanem "tarcioki" a tu gdzie mieszkam "żelazne kluski". Chodzi oczywiście o kluski z tartych surowych ziemniaków. Ich produkcja ma dwie pułapki:
Zobacz więcej
Kluski te w moim domu zwane są "chmurkami " :) Pasują do karczku w sosie , do sosu pieczarkowego i wielu innych jakie lubimy. Można je zrobić , gdy w domu właśnie braknie makaronu, do sklepu daleko ,
Zobacz więcej
Kluski śląskie, na Śląsku zwane "czornymi" w odróżnieniu od "gumiklejzów" - klusek znanych w całej Polsce jako kluski śląskie. Kluski zrobione w całości z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki
Zobacz więcej
Te kluski robiła tylko babcia. I przyznać muszę, że robiła je na tyle rzadko, że traktowaliśmy je jako danie wyjątkowe. Po śmierci babci ja przejęłam pałeczkę i raz na ruski rok przygotowuje takie
Zobacz więcej
Doskonałe zastępstwo makaronu, szybkie i proste do zrobienia i moim zdaniem smaczniejsze. Pasują do wielu zup u nas najczęściej z rosołem lub pomidorową. W większości przepisów kluski lane dosłownie
Zobacz więcej
Te kluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy
Zobacz więcej
Kluski ziemniaczane (szare kluski) to niekwestionowany przysmak mojego dzieciństwa. Kiedy na dworze robi się chłodniej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne potrawy ;)
Zobacz więcej
Kluski szare, sine, polskie, tarte, poznańskie, ćpane (!), żelazne, z pokrywki - nie spotkałam się chyba jeszcze z potrawą, która dorobiłaby się aż tylu różnych nazw. Co śmieszniejsze, jak dotąd nie
Zobacz więcej