knafeh

ZOBACZ TAKŻE:

buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
knafeh

knafeh 328

0
o polityce ani o religii*. I wreszcie Viki na widok tacy pelnej pomaranczowych slodkosci wykrzykuje (ostrzegajac, ze jesli ktos w Izraelu krzyczy, to nie znaczy ze jest agresywny:), ze "gdyby nie Zobacz więcej
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Niedaleko Damaszku... Lubimy arabską kuchnię, lubimy gotowanie w oparciu o produkty z Bliskiego Wschodu. Dzieląc się z Wami naszą pasją serdecznie Zobacz więcej
Chodziło za mną od dawna. To proste w wykonaniu ale bardzo, bardzo oryginalne ciasto gwarantuje uśmiech na twarzach biesiadników. Jest wyraźnie słodkie, z odrobiną słonego smaku, a do tego chrupkość Zobacz więcej
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane Zobacz więcej
Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce Knafeh, kenafeh, kanafeh, kadayif - ciasto jakiego nie ma w naszej rodzimej kuchni. Ciasto w postaci cieniutkich nitek, kupowane w opakowaniach ok. 500 g, jako Zobacz więcej
libańskie są najlepsze. Nowa edycja warsztatów z kuchni libańskiej już wkrótce. W menu zaplanowałam mnóstwo nowości, moje ulubione dania, między innymi knafeh. Mam nadzieję, że te warsztaty będą się Zobacz więcej
Podobny deser na bazie ciasta knafeh miałam okazję zjeść kiedyś w jednej z warszawskich restauracji. Smakował fenomenalnie, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego w domu. Ciasto knafeh Zobacz więcej
Ciasto: 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy) 100 g masła klarowanego Masa serowa: 250 g sera mozzarella lub 250 g sera ricotta 200 ml gęstej śmietany Syrop: 200 ml miodu (cukru) 1/2 szklanki Zobacz więcej
Kadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się Zobacz więcej
Składniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Język baklawy

Język baklawy 114

0
jest gotowanie. Przygotowuje więc pachnący przyprawami ryż, jagnięce kebaby, ciastka sambusik, beduiński mansaf leben, knafeh, hummus, maqlubę, baba ghanudż. Pod egzotycznymi nazwami kryją się Zobacz więcej
, które zauroczyły mnie bez reszty. Chciałabym Wam dziś zaprezentować najbardziej znany, bliskowschodni deser - kunafę. Jest to ciasto na bazie knafeh (kadayif) gotowego, specjalnie przetworzonego Zobacz więcej
z cytryny Przygotowanie syropu: Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować na małym ogniu, kiedy syrop zacznie się gotować dodać sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z Zobacz więcej
mnie, że oliwki podawane są z pestką, zachowując tym samym swój intensywny smak. Pieczywa nie da się ocenić jednoznacznie: o ile pita była puszysta i pyszna, o tyle manakisz miał wysuszone brzegi i Zobacz więcej
przemierzajac jerozolimskie ulice trudno przejsc obojetnie obok ciasta semolinowego, ale mi sie udawalo. Nie kupilam go tam nigdy, bo zawsze natykalam sie na nie kilka minut po mojej kapitulacji na Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
baklava

baklava 83

0
-niebieski neon (tandetny, jak na Bliski Wschód przystało). Słodkości za szybą pozwalają jednak machnąć ręką na ten kicz. Przy oknie piętrzy sie baklava, a nieco dalej olbrzymi talerz z knafeh. Do Zobacz więcej
(o którym innym razem) zrobiłam długo wyczekiwany przeze mnie bliskowschodni deser – kunafę.Kunafa to rodzaj ciasta przygotowanego z cieniutkiego ciasta knafeh(w poście zobaczycie dokładnie jak Zobacz więcej
ciasta i desery a w czasie Ramadanu je sięich więcej niż zazwyczaj. Aromatyczne ciasta - baklawa, basboosa, knafeh jedzone są w czasie Ramadanu i nie tylko. Są też desery, które przygotowywane są Zobacz więcej
swoje grzechy”, poprzez chińskie specjały których „smaki są tak złożone i potężne, że nie wiem, jak się w nich połapać. (…) To jest tak dobre, że wydaje się niemal intymne. Niemożliwe, żeby jakiś Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Szalom Tel Aviv!

Szalom Tel Aviv! 162

0
– Tel Aviv – najbarwniejsze miejsce w całym Tel Avivie – można tam zjeść i kupić prawe wszystko (jedna budka oferowała ozdoby choinkowe). Są tam wielkie stoiska z chałwą, rachatłukum, baklawą, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: