knafeh

ZOBACZ TAKŻE:

buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
knafeh

knafeh 354

0
{{headerMessage}}
o polityce ani o religii*. I wreszcie Viki na widok tacy pelnej pomaranczowych slodkosci wykrzykuje (ostrzegajac, ze jesli ktos w Izraelu krzyczy, to nie znaczy ze jest agresywny:), ze "gdyby nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Niedaleko Damaszku... Lubimy arabską kuchnię, lubimy gotowanie w oparciu o produkty z Bliskiego Wschodu. Dzieląc się z Wami naszą pasją serdecznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chodziło za mną od dawna. To proste w wykonaniu ale bardzo, bardzo oryginalne ciasto gwarantuje uśmiech na twarzach biesiadników. Jest wyraźnie słodkie, z odrobiną słonego smaku, a do tego chrupkość Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Knafeh z cukinią i serem

Knafeh z cukinią i serem 14

0
{{headerMessage}}
Ciasto kadayif kudłate i chrupiące, zabawne i smaczne przeważnie przygotowuje się dzieląc je na dwie warstwy pomiędzy, które wkłada się farsz, czy to słodki czy wytrawny. Knafeh 500 g ciasta kadayif Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji künefe; to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce Knafeh, kenafeh, kanafeh, kadayif - ciasto jakiego nie ma w naszej rodzimej kuchni. Ciasto w postaci cieniutkich nitek, kupowane w opakowaniach ok. 500 g, jako Zobacz więcej
{{headerMessage}}
libańskie są najlepsze. Nowa edycja warsztatów z kuchni libańskiej już wkrótce. W menu zaplanowałam mnóstwo nowości, moje ulubione dania, między innymi knafeh. Mam nadzieję, że te warsztaty będą się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobny deser na bazie ciasta knafeh miałam okazję zjeść kiedyś w jednej z warszawskich restauracji. Smakował fenomenalnie, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego w domu. Ciasto knafeh Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto: 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy) 100 g masła klarowanego Masa serowa: 250 g sera mozzarella lub 250 g sera ricotta 200 ml gęstej śmietany Syrop: 200 ml miodu (cukru) 1/2 szklanki Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Knafeh z cukinią i serem

Knafeh z cukinią i serem 11

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię to kudłate arabskie ciasto. Najczęściej jemy je w wersji na słodko. Przyrządza się je bardzo prosto. Nitki ciasta się rozplątuje i łączy z masłem, najlepiej klarowanym lub choćby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Język baklawy

Język baklawy 121

0
{{headerMessage}}
Czyja jest baklawa? Turecka, grecka, bułgarska, a może ormiańska lub jordańska? Baklawa to specjalność Ayi, cioci narratorki "Języka baklawy" (Diana Abu-Jaber, Wydawnictwo Czarne). Warstwy z ciasta Zobacz więcej
Break for Cake
Break for Cake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Break for Cake
Bliskowschodnia kunafa

Bliskowschodnia kunafa 229

0
{{headerMessage}}
, które zauroczyły mnie bez reszty. Chciałabym Wam dziś zaprezentować najbardziej znany, bliskowschodni deser - kunafę. Jest to ciasto na bazie knafeh (kadayif) gotowego, specjalnie przetworzonego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z cytryny Przygotowanie syropu: Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować na małym ogniu, kiedy syrop zacznie się gotować dodać sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z Zobacz więcej
zucchini-blues
zucchini-blues Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zucchini-blues
Hamsa Kraków - recenzja

Hamsa Kraków - recenzja 219

0
{{headerMessage}}
mnie, że oliwki podawane są z pestką, zachowując tym samym swój intensywny smak. Pieczywa nie da się ocenić jednoznacznie: o ile pita była puszysta i pyszna, o tyle manakisz miał wysuszone brzegi i Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ciasto semolinowe

ciasto semolinowe 217

0
{{headerMessage}}
przemierzajac jerozolimskie ulice trudno przejsc obojetnie obok ciasta semolinowego, ale mi sie udawalo. Nie kupilam go tam nigdy, bo zawsze natykalam sie na nie kilka minut po mojej kapitulacji na Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
baklava

baklava 95

0
{{headerMessage}}
-niebieski neon (tandetny, jak na Bliski Wschód przystało). Słodkości za szybą pozwalają jednak machnąć ręką na ten kicz. Przy oknie piętrzy sie baklava, a nieco dalej olbrzymi talerz z knafeh. Do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(o którym innym razem) zrobiłam długo wyczekiwany przeze mnie bliskowschodni deser – kunafę.Kunafa to rodzaj ciasta przygotowanego z cieniutkiego ciasta knafeh(w poście zobaczycie dokładnie jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasta i desery a w czasie Ramadanu je sięich więcej niż zazwyczaj. Aromatyczne ciasta - baklawa, basboosa, knafeh jedzone są w czasie Ramadanu i nie tylko. Są też desery, które przygotowywane są Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: