knedliczki

Dziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Czeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe Zobacz więcej
mojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra Zobacz więcej
, wspomniał ( po raz kolejny ;) ) o wyjeździe i najedzony wrócił pod kocyk. Polecam, bo wbrew pozorom, nie ma dużo pracy przy tym obiedzie. Gulasz odtworzyłam z pamięci z restauracji czeskiej, przepis Zobacz więcej
W Czechach słabo jest z wyborem wegetariańskiego jadła. Ale jest coś, co uwielbia w kuchni naszych sąsiadów prawie każdy- knedliczki. Przeważnie podaje się je do mięsnego gulaszu, a w wersji dla Zobacz więcej
masę. Dodać mąkę i szczyptę soli i zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Ze śliwek wyjąć pestki. Do środka wsypać odrobinę cukru. Z ciasta robimy małe placuszki, kładziemy na Zobacz więcej
Czeskie knedliczki z gulaszem, czyli bardzo popularne danie czeskie. Czeskie knedliki to dość pracochłonne, ale pyszne danie. Przepis znam z bloga Kaczodajnia. Knedliczki z gulaszem z szynki Zobacz więcej
Składniki: 150g mleka 10g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 260g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka soli Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - lekko podgrzać, by szybciej ruszył. Odstawić na kilka Zobacz więcej
Powspominałam sobie trochę. Swego czasu moja babcia przygotowywała takie "pampuchy", a ponieważ akurat cierpię na deficyt ziemniaków, to zaaplikowałam tę czeską specjalność mojej rodzinie do obiadu. Zobacz więcej
Ostatnie dni rozpieszczają nas cudownie słoneczną pogodą: poranki mgliste, chłodne, a potem w jednej chwili świat się rozświetla wszystkimi kolorami jesieni... Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień Zobacz więcej
Chodzą za mną pyzy z mięsem. Na wieść o tym mój chłopak stwierdził, że zjadłby sobie pyzy, ale takie bez mięsa i robione na parze ;-) Okazało się, że to co u mnie nazywa się bułeczkami na parze, w Zobacz więcej
koniec gotowania posolić, popieprzyć do smaku i zagęścić śmietaną. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Ja podałam gulasz z podsmażonymi knedliczkami, niestety nie mojej produkcji :( Smacznego! Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Knedel z serwety

Knedel z serwety 241

0
Jeśli mamy w domu bułki , które już są czerstwe, to bardzo dobrze, przydadzą się właśnie do zrobienia sobie knedliczka...Im pieczywo starsze , tym lepsze. Składniki: 3 duże suche , czerstwe bułki - Zobacz więcej
Parę potraw z kuchni czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Zobacz więcej
minut. I teraz najlepiej jeśli mamy w lodówce gęsi smalec z poprzedniego przygotowywania drobiu. Jeśli mamy - obowiązkowo dusimy na tym tłuszczu. Podlewamy białym winem. Podajemy z pyzami Zobacz więcej
w marynacie (najlepiej na noc w lodówce). Następnie podsmażyć, ze wszystkich stron, na złoto, do miękkości. Oczyszczone, umyte grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną w piórka Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na czeskie knedliczki - drożdżowe, moje ulubione. Knedliki wyszły bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem sosu grzybowego smakowały wybornie!Czasami takie najprostsze dania są Zobacz więcej
29 wrz W końcu miałam „urlop” i wybrałam się z moim K. do Pragi. Z racji tego, że nie przepadam za lepionymi produktami – kopytkami, kluskami śląskimi itp. ciężko mnie było przekonać do knedliczków i Zobacz więcej
Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego Zobacz więcej
z jabłkami. Cały czas gotować. Dodać mięso i pokrojoną w ćwierćplastry kiełbasę. Zaprawić koncentratem. Gotować na wolnym ogniu. Dobry bigos gotuje się trzy dni. Po pierwszym dniu ostudzić, Zobacz więcej