kociołek z żołądków

Ponieważ ostatnie dni obfitują w słoneczne dni i całe dnie spędzamy na plaży nie mam czasu na normalne gotowanie. Kiedyś w moim domu robił to tata.Podobno takie "chłopskie danie" często było robione w Zobacz więcej
Po ciężki dniu, kiedy zegarek staje się naszym wrogiem, a my tak bardzo tęsknimy za Domem i Rodziną, żołądek ukoi warzywny kociołek, szybki i pożywny, a my mamy czas dla najbliższych. Gorąco polecam! Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Bigos staropolski

Bigos staropolski 857

0
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie Zobacz więcej
kurczak w galarecie gulasz wieprzowo-dyniowy 1 kg dyni, 0,5 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg świeżego szpinaku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 40 dkg pasteryzowanych pomidorów (1 puszka), sól, pieprz, olej Zobacz więcej
Kilka dni temu pojawił się wśród lubelskich blogerek kulinarnych pomysł wspólnego, wirtualnego gotowania. Wybór padł na dynię, która jest teraz trendy i na czasie i wszyscy coś z niej robią. Więc i my Zobacz więcej
. Macerują się jakąś godzinę. Kiedy kiełbaski są już zjedzone, rozgrabiamy ognisko, wkładamy kociołek obsypujemy żarem i dokładamy drzewa. Piecze się około 1 do 1,5 godziny. O jedzeniu z kociołka Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
Hotel Poziom 511

Hotel Poziom 511 42

0
fot. Julita/Wrząca Kuchnia Wierzę bardzo w powiedzenie „przez żołądek do serca” i śmiało mogę powiedzieć, że ONA moje serce zdobyła. Blogerski weekend w hotelu Poziom511 był jednym z najwspanialszych Zobacz więcej
prądu mobilizuje do marzeń. Wieczorem, przy akompaniamencie solidnych piorunów (niczym jakieś cholerne błyski stroboskopów i starych świetlówek, tylko milion razy mocniejsze) zjedliśmy kiełbaski Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Bigos

Bigos 306

0
"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;" ...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i Zobacz więcej
. Mój tata w swej kuchni używa wielu tłustych składników, zazwyczaj w jego kociołkach pojawia się boczek i kiełbasa, i nie może zabraknąć dodatku czubatej łychy smalcu. Bez obaw, tym razem gotowaliśmy Zobacz więcej
Bigos.. i wszyscy proszą o dokładkę :) Kapusta to podobno- lekarz biadaków - ma wspaniałe właściwości odtruwające organizm oraz poprawiające samopoczucie. Bigos głównie kojarzy mi się zBożym Zobacz więcej
kulinarne - jaką polecasz, z jakiej najczęściej korzystasz? Prawdę mówiąc nie mam ich za wiele i żadna mnie jeszcze nie urzekła w 100%. Ale całkiem niezła jest "Kuchnia Polska" M. Caprari. Raczej nie Zobacz więcej
ból głowy i pomaga w chorobach dziąseł. Możecie ją kupić tutaj. Jak ją pić - na szklankę wody wystarczy 1 łyżeczka suszu, gotujemy do 8 minut, odstawiamy na 30 minut i przecedzamy. Ostopest plamisty Zobacz więcej
, zbudowanym przez mojego tatę kominie albo przygotowujemy w żeliwnym kociołku nasze ulubione „duszonki”. Kto ich nie zna, nie wie, co traci! Podstawowa wersja to ziemniaki z boczkiem i cebulką, Zobacz więcej
są na swobodzie, a pożywienie często zdobywają same. Popularne są również dania przyrządzane z gęsi i kaczek. Kolejne odsłony węgierskiej kuchni bedą o słodkościach i tokaju. Widzę, że zagadka była Zobacz więcej
alergikowi pokarmowemu zanim dojdzie się do pewnej wiedzy. Pomagamy w ułożeniu jadłospisu, doradzamy, jakie wprowadzić do diety zastępniki uzupełniające witaminy i minerały, których organizm zostaje Zobacz więcej
w planie zrobić. Myślałam o smaku podobnym do tych orzeszków cieciorkowych, i o konsystencji chrupkiej jak prażynki. Te orzeszki przypominały ugotowaną i usmażoną soję. I choć były nieźle doprawione, Zobacz więcej
potrawę degustowałam w 1981 roku. Zaprosiła mnie na nią koleżanka Lucyna. Podana była na kolację, w kociołku, pod którym płonęło paliwo /wtedy podgrzewaczy tea light jeszcze nie było/. Varivo Zobacz więcej
nad i wokół, kontynuuj aż będzie półtora buszla lub mniej, tak zapakowane w każdejbaryłce. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu . Jabłkowe, masło - Gotować nowy cydr, aż straci połowę objętości. Zobacz więcej