kociołek z żołądków

Ponieważ ostatnie dni obfitują w słoneczne dni i całe dnie spędzamy na plaży nie mam czasu na normalne gotowanie. Kiedyś w moim domu robił to tata.Podobno takie "chłopskie danie" często było robione w Zobacz więcej
Po ciężki dniu, kiedy zegarek staje się naszym wrogiem, a my tak bardzo tęsknimy za Domem i Rodziną, żołądek ukoi warzywny kociołek, szybki i pożywny, a my mamy czas dla najbliższych. Gorąco polecam! Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Bigos staropolski

Bigos staropolski 825

0
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie Zobacz więcej
"szybkowar został wynaleziony przezdenisa papinaw1679r. papin nazwał swój wynalazek >>zmiękczaczem kości<kociołkiem papina." (wikipedia) jak dla mnie, jeden z największych wynalazków Zobacz więcej
Kilka dni temu pojawił się wśród lubelskich blogerek kulinarnych pomysł wspólnego, wirtualnego gotowania. Wybór padł na dynię, która jest teraz trendy i na czasie i wszyscy coś z niej robią. Więc i my Zobacz więcej
Pogoda daje trochę w kość: wilgoć i parówa, kurczę jak w tropikach. Wokoło mojego domu woda i las, dlatego odczuwa się tę wilgotność o wiele bardziej :-( Jednak czasem uda się między burzami rozpalić Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
Hotel Poziom 511

Hotel Poziom 511 40

0
fot. Julita/Wrząca Kuchnia Wierzę bardzo w powiedzenie „przez żołądek do serca” i śmiało mogę powiedzieć, że ONA moje serce zdobyła. Blogerski weekend w hotelu Poziom511 był jednym z najwspanialszych Zobacz więcej
prądu mobilizuje do marzeń. Wieczorem, przy akompaniamencie solidnych piorunów (niczym jakieś cholerne błyski stroboskopów i starych świetlówek, tylko milion razy mocniejsze) zjedliśmy kiełbaski Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Bigos

Bigos 300

0
"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;" ...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i Zobacz więcej
Dziś przepis na potrawę, która jest specjalnością mojego taty. W ogóle powiedziałabym, że to danie takie typowo męskie: garniec warzyw i mięcha. O zaletach potraw przyrządzanych w kociołku można mówić Zobacz więcej
laurowe 6 ziarenek pieprzu 3 ziarenka jałowca 4ziarenka ziela angielskiego 3 średnie cebule 100g smalcu kilka suszonych grzybów ok 10 szt 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki cukru "W Zobacz więcej
kulinarne - jaką polecasz, z jakiej najczęściej korzystasz? Prawdę mówiąc nie mam ich za wiele i żadna mnie jeszcze nie urzekła w 100%. Ale całkiem niezła jest "Kuchnia Polska" M. Caprari. Raczej nie Zobacz więcej
ból głowy i pomaga w chorobach dziąseł. Możecie ją kupić tutaj. Jak ją pić - na szklankę wody wystarczy 1 łyżeczka suszu, gotujemy do 8 minut, odstawiamy na 30 minut i przecedzamy. Ostopest plamisty Zobacz więcej
, zbudowanym przez mojego tatę kominie albo przygotowujemy w żeliwnym kociołku nasze ulubione „duszonki”. Kto ich nie zna, nie wie, co traci! Podstawowa wersja to ziemniaki z boczkiem i cebulką, Zobacz więcej
treściwa zupa z dużym dodatkiem mięsa (przeważnie wołowego). Początki gulaszu sięgają czasów madziarskich nomadów, którzy dusili w kociołkach pokrojone mięso. Kiedy cały płyn wyparował, mięso suszono Zobacz więcej
(trifle) (07.03.2013) Alergia pokarmowa wszystkie VARIVO (jarska potrawa jugosłowiańska) poniedziałek, 30 września 2013 23:04 Skocz do komentarzy VARIVO (jarska potrawa jugosłowiańska) Pierwszy Zobacz więcej
w planie zrobić. Myślałam o smaku podobnym do tych orzeszków cieciorkowych, i o konsystencji chrupkiej jak prażynki. Te orzeszki przypominały ugotowaną i usmażoną soję. I choć były nieźle doprawione, Zobacz więcej
potrawę degustowałam w 1981 roku. Zaprosiła mnie na nią koleżanka Lucyna. Podana była na kolację, w kociołku, pod którym płonęło paliwo /wtedy podgrzewaczy tea light jeszcze nie było/. Varivo Zobacz więcej
nad i wokół, kontynuuj aż będzie półtora buszla lub mniej, tak zapakowane w każdejbaryłce. Należy je przechowywać w chłodnym miejscu . Jabłkowe, masło - Gotować nowy cydr, aż straci połowę objętości. Zobacz więcej