kogut po francusku

Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Kurczak w czerwonym winie

Kurczak w czerwonym winie 751

0
{{headerMessage}}
W oryginale jest to kogut ijest jednym z najbardziej tradycyjnych dańkuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To były intensywne trzy dni. Trzy dni pełne (aktywnego) odpoczynku, świeżego powietrza, smacznego jedzenia, spacerów, zdjęć (mam ich ponad 400!), uśmiechów, wypitych herbat. Kazimierz Dolny trafia na Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Coq au vin

Coq au vin 270

0
{{headerMessage}}
Kurczak w czerwonym wytrawnym winie, klasyka kuchni francuskiej. Smak dania w dużej mierze zależny od rodzaju użytego wina. Najczęściej spotykane wersje oparte są o bordeaux, pinot noir. Teoretycznie Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Coq au vin czyli kura w winie.

Coq au vin czyli kura w winie. 89

0
{{headerMessage}}
Trochę mnie nie było - długi weekend. Wyjechałam trochę odpocząć. Góry, słońce.....było cudownie! Trochę nazbierało się zaległości. Kilka smacznych dań nie zdążyłam opisać. Więc postaram najpierw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię sobie czasem poszaleć w kuchni. Zwykłe składniki, takie jak kurczak, pieczarki i cebulę można przerobić tradycyjnie na pieczonego kurczaka. Można również poszaleć i ugotować na sztandarowe danie Zobacz więcej
chleb miejski
chleb miejski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chleb miejski
Jajka w roli głównej

Jajka w roli głównej 18

0
{{headerMessage}}
Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne - Julian Tuwim „Przebłyski genialności”, Cyrulik Warszawski 1932 Jajko, które zniosła zadowolona z życia kura jest smaczniejsze od tych, Zobacz więcej
pat
pat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
love affair on a plate
Coq au vin

Coq au vin 97

0
{{headerMessage}}
Coq au vin to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Pomimo tego, co sugeruje nazwa, najczęściej do tej potrawy wykorzystuje się (o wiele powszechniejszą) kurę. Ja jednak użyłam pięknego, dużego koguta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kurczak w winie to popularne danie pochodzące z kuchni francuskiej (Coq au Vin). Tradycyjnie występuje w tej potrawie nawet nie kurczak, ale kogut, którego twarde mięso mięknie podczas długiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pamiętam, jak we Francji wielokrotnie podawano mi koguta pieczonego w czerwonym winie (coq au vin). To klasyk francuskiej kuchni, znany każdej pani domu. Przepis na kurczaka w czerwonym winie można Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Coq au vin

Coq au vin 279

1
{{headerMessage}}
Coq au vin, czyli kogut w winie, to klasyka kuchni francuskiej. Takie zadanie postawiłyśmy sobie w tym miesiącu w ramach wspólnego gotowania z Maggie i Panną Malwinną. Jak wspomniałam, teoretycznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po maratonie tradycyjnych dań polskich, chcę zaprezentować danie z kuchni francuskiej. Kogut w winie to francuski klasyk i jak to zwykle bywa, pewnie w całej Francjinie ma jednego przepisu na to mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wizyta jest niestety w stanie zniechęcić do kuchni francuskiej. Tak samo odradzam miejsc, przed którymi kelnerzy próbują złowić klienta z ulicy. W dobrej restauracji kelner jest zajęty obsługą gości, Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Kurczak smaczny

Kurczak smaczny 137

0
{{headerMessage}}
Niezaprzeczalnym królem staropolskich stołów był kapłon. Kastrowany i tuczony kogut był bardzo popularny wśród lubującej się w tłustych potrawach szlachty. W najstarszej polskiej książce kucharskiej – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Typowe danie z alzackiej kuchni, według mniej jednej z lepszych kuchni regionalnych we Francji. Bogatej francuskimi i niemieckimi tradycjami kulinarnymi, zachwycającej swą różnorodnością. Niestety Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Rosół z kogutka

Rosół z kogutka 230

0
{{headerMessage}}
, i to taki mdły z hodowli, z którego nie sposób wyczarować rosół, albo wołowina ,no, to już rozumiem. Moim skromnym zdaniem nie ma lepszego rosołu jak z kaczki francuskiej. Mój mąż powiada że rosołu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to szampany. Co z tego? Nie możemy ich tak nazwać bo szampan jest francuskim znakiem towarowym. 7.) Winogrona używane do wina Chianti lub Chianti Classico nazywają się Sangiovese i stanowią 75% Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Coq au vin czyli kogut w winie

Coq au vin czyli kogut w winie 9

0
{{headerMessage}}
Kurczaka w winie robiłam nie raz ale dawno to było, jakoś o nim zapomniałam. O przepisie przypomniałam sobie ostatnio. Wszystko za sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z tych butelek do przygotowania tradycyjnej potrawy francuskich prowincji - koguta w winie. Składniki na 5-6 porcji Czas przygotowania: 40 min +24 h marynowanie+ 1 h pieczenie 16 kawałków kurczaka Zobacz więcej
TanceKuchenne
TanceKuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tańce Kuchenne
Coq au vin

Coq au vin 175

0
{{headerMessage}}
Właściwie powinnam napisać poulet au vin (tzn. kurczak w winie), bo coq to po francusku kogut, ale powszechnie potrawę tę przyrządza się z kurczaka i nie tylko amatorzy gotowania mówią coq au vin, Zobacz więcej