Przepis na kogut po francusku

Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Coq au vin czyli kogut w winie

Coq au vin czyli kogut w winie 73

Kurczaka w winie robiłam nie raz ale dawno to było, jakoś o nim zapomniałam. O przepisie przypomniałam sobie ostatnio. Wszystko za sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Drożdżowy kogut

Drożdżowy kogut 20

Na świątecznym stole nie muszą być tylko baby czy mazurki. W tym roku może zaskoczycie domowników drożdżowym kogutem (prawie jak z Kazimierza ;)) 20 g świeżych drożdży 400 g mąki 60 g cukru 150 ml Zobacz więcej
dyniaicukinia
dyniaicukinia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dyniaicukinia
Pieczony kogut mięsny

Pieczony kogut mięsny 1175

Składniki: kapłon kogut mięsny ok. 2,5kg ćwierć selera marchew pietruszka 2 małe pomarańcze 2-3 ząbki czosnku mała cebulka czerwona kawałek dyni (ok. ćwiartkę małej) imbir (opcjonalnie) majeranek i Zobacz więcej
jemcodobre.pl
jemcodobre.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedzmy zdrowo:)
Kuchnia francuska

Kuchnia francuska 138

Francja to jedno z najbardziej liczących się w kulinarnym światku państw świata, w dodatku takie posiadające bardzo rozległą i bogatą tradycję kulinarną za sobą. Francuzi są dumni z Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kiełbasa z koguta

Kiełbasa z koguta 466

Kiełbasa z koguta To ta z lewej. Z prawej kiełbasa z koguta hotdog! Kiełbasa wykonana z koguta wiejskiego. Składniki: - mięso z piersi koguta1kg, - mięso IIkl z podudzi koguta 2kg, - mięso III kl. z Zobacz więcej
Kiełbasa hot dog z koguta Może być wykonana z kurczaka, ale odradzam sklepowego (fermowego). Składniki: - 5 kg mięsa z koguta (jasnego i ciemnego ze skórą) - peklosól 17g/kg, - cebula prażona 3g/kg, Zobacz więcej
Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg, - mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Coq au vin czyli kogut w winie

Coq au vin czyli kogut w winie 504

Po maratonie tradycyjnych dań polskich, chcę zaprezentować danie z kuchni francuskiej. Kogut w winie to francuski klasyk i jak to zwykle bywa, pewnie w całej Francjinie ma jednego przepisu na to mięso Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Kogut zagrodowy z warzywami

Kogut zagrodowy z warzywami 276

Kogut zagrodowy, podobnie jak kurczak, to dobrej jakości mięso. Już parę razy kupowałam całego kurczaka lub części ( uda, piersi) i uważam, że są naprawdę dobre. Zdecydowanie lepsze od tych fermowych. Zobacz więcej
Czas dziś na ostatni przepis związany z tym działem tematycznym – dziś na obiad nadziewany młody kogut. Kapłona niestety nie udało mi się znaleźć, ale wiem, że w Polsce są dostępne, więc zawsze Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Kurczak w czerwonym winie

Kurczak w czerwonym winie 778

W oryginale jest to kogut ijest jednym z najbardziej tradycyjnych dańkuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U Zobacz więcej
W ubiegłym tygodniu spędziłam miłe chwile w gospodarstwie agroturystycznym Pod Zachrypniętym Kogutem. Jego gospodynię, Olę poznałam na kulinarnym spotkaniu w Gzinie i zostałam zaproszona, by pokazać Zobacz więcej
Czym jest francuska kuchnia? Albo może inaczej - co ukształtowało tą kuchnię do poziomu takiego jaki mamy obecnie. Były to dwa główne czynniki: Katarzyna Medycejska - całkiem niedaleko żyła sobie Zobacz więcej
Wiera
Wiera Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedz mnie!
Pudding chlebowy z koguta

Pudding chlebowy z koguta 135

Po Kazimierzu Dolnym krążą legendy... najsłynniejsza znich inadająca się na bloga, bo "kulinarna" to ta okogucie: W Kazimierzu, wczasach dzikich irozhasanych pogan,uwił sobie gniazdko najprawdziwszy Zobacz więcej
pat
pat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
love affair on a plate
Coq au vin

Coq au vin 115

Coq au vin to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Pomimo tego, co sugeruje nazwa, najczęściej do tej potrawy wykorzystuje się (o wiele powszechniejszą) kurę. Ja jednak użyłam pięknego, dużego koguta Zobacz więcej
Smaczny Dom
Smaczny Dom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczny Dom
#Jedz Polskie: La Koguta

#Jedz Polskie: La Koguta 89

Dziś międzynarodowo z polskimi produktami w tle:) Zapraszam na rozmowę z Sophie Evans – właścicielką i twórczynią przesmacznej firmy La Koguta, która produkuje genialne przetwory i wszelakie chutney z Zobacz więcej
Otrzymując w 1965 roku dyplom ukończenia studiów na wydziale nauk społecznych i rozpoczynając pracę w szkole podstawowej w Paterson, Joseph D. Pistone nie mógł wiedzieć, ba, nie mógł nawet Zobacz więcej
Kiełbasa szynkowa drobiowa z koguta Składniki: - pierś koguta 4kg (można zastąpić inną drobiową) - mięso ścięgniste z koguta 1kg, - mięso wieprzowe kl. III 1kg, - peklosól i sol 18g/kg, - pieprz Zobacz więcej
Kiełbasa z koguta ze skórkami - drobiowa Składniki: - mięso z koguta czerwone (uda) 3kg, - mięso wieprzowe kl II 1 kg, - skórki z koguta 1 kg, - pieprz 1g/kg, - czosnek 1-3g/kg, - kolendra mielona Zobacz więcej
Coq au vine. Korzenie tej potrawy sięgają czasów Juliusza Cezara. Sama recepturazaś została zapisana i udokumentowana we Francji dopiero na początku XX wieku. We francuskiej książce kucharskiej z Zobacz więcej