kołacz weselny

Kołacz ten upiekłam z ciekawości, zachęcona jego rodowodem. Tradycyjnie wypiekało się go w czasach przedchrześcijańskich z okazji wesel i innych ważnych uroczystości. Jest to pieczywo bardzo smaczne, Zobacz więcej
wcześniej.Zwyczaj Polski nakazywał wypiekać z niego okazały kołacz weselny jako ciasto obrzędowe.Dziś wypiekamy z niego ciasta na różne uroczystości,ponieważ zawsze będzie nam się kojarzył z Zobacz więcej
raz byłam na czeskim weselu, kilka razy na czeskim ślubie, maleńkie kołacze są wtedy obowiązkowe! Nazywają się najczęściej svatební koláčky, czyli weselne kołaczyki, albo po prostu koláčky. Zobacz więcej
. Następnie delikatnie rozprowadzamy po nim masę sernikową, a na koniec układamy lub kruszymy kruszonkę. Przygotowane kołacz wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika, na środkowy poziom. Po 5 Zobacz więcej
kultur białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, rosyjskiej, tatarskiej (dalekowschodniej), a nawet francuskiej czy niemieckiej, no i oczywiście polskiej. Zaczniemy więc od wpływów białoruskich. Zobacz więcej
białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, rosyjskiej, tatarskiej (dalekowschodniej), a nawet francuskiej czy niemieckiej, no i oczywiście polskiej. Zaczniemy więc od wpływów białoruskich. Tradycyjne Zobacz więcej
na bazie drożdży. Jest to deser, który ma swoje korzenie w kuchni ludowej. Geograficznie dołki pochodzą z okolic Częstochowy. 3) Kołacz weselny śląski: tradycyjne ciasto drożdżowe z makiem lub z Zobacz więcej
Do naszego śląskiego kołołca przymierzałam się już jakiś czas i z racji tego, że sezon na jabłuszka mamy w pełni, zdecydowałam się najpierw na kołacza w tej wersji. Jak wiadomo (może nie wszystkim) Zobacz więcej
. Tak więc zaczęłam myśleć o stworzeniu listy, na którą spoglądałabym w ciągu roku w poszukiwaniu inspiracji i która nieustająco przypominałaby mi o moich planach. Wiem, że gdy publicznie pokażę, Zobacz więcej